Începutul anului 2020 părea promițător pentru toate industriile. Vestea unui virus necunoscut nu înspăimânta pe nimeni, cu atât mai puțin cu cât venea de pe alt continent. Nici nu se terminase euforia primelor zile din an, când ne-am lovit de termeni precum lockdown, carantină sau stare de urgență. Închiși în case, între patru pereți, am început să ne reorganizăm munca sau concediile, mai ales, concediile. Unde am fi putut pleca, dacă totul a fost închis?! Reprezentanții agenției de turism Christian Tour au declarat că 2020 le-a adus o scădere a vânzărilor de până la 70%.

Începând cu 16 martie 2020, când a fost instaurată Starea de Urgență în România, turismul a intrat în vacanță, însă nu una care să îi aducă beneficii. Încă de pe atunci, consultanții în turism prevesteau căderea în gol a industriei.

Vezi mai multe în: CONSULTANT: Aproape că nu mai putem vorbi despre TURISM deloc. Turismul s-a oprit

”Anul 2020 a fost cu siguranţă cel mai provocator pentru Christian Tour, din cei 23 ani de existenţă pe piaţă. 2020 ne-a adus scăderi dramatice de cifre şi pierderile sunt semnificative. Ȋn cifre, estimăm că vânzările au ȋnregistrat o scădere de aproximativ 70% faţă de anul anterior”, a declarat Diana Dima, director de marketing al Christian Tour, pentru wall-street.ro.

În ciuda acestor prognosticuri, agențiile de turism speră ca oamenii să prețuiască mai mult vacanțele, aceasta fiind una dintre puținele modalități prin care se pot relaxa și deconecta de la rutină.

”Există semne pozitive că această etapă grea, care deşi nu s-a ȋncheiat, ȋn curand va trece, va face din turism unul dintre cei mai mari câștigători pe termen lung. Asta pentru că ȋn acest an greu cum a fost 2020, cu toții am înțeles că tot ce am agonisit este efemer și că doar micile bucurii contează”, mai spune Dima.

Ce destinații aleg românii pentru vacanțele din 2021

Închiderile succesive din 2020 au dus implicit la pierderea anumitor locuri de muncă. În șomaj tehnic și cu puține opțiuni de angajare, românii s-au văzut nevoiți să taie din cheltuieli și să pună banii la saltea. La ce au renunțat pentru prima dată? La vacanțe, bineînțeles. Având în vedere acest trend, agențiile de turism nu aveau prea multe speranțe pentru primele luni ale lui 2021, când se desfășoară și perioada promoțională de early booking pentru multe dintre ele.

”Marea surpriză a acestui ȋnceput de an pentru noi, cei care activăm ȋn domeniul turismului, este faptul că cererea pentru vacanţe şi servicii de călătorie este ȋntr-o creştere semnificativă comparativ cu ultimele luni ale lui 2020”, a comentat Dima.

Pentru primele vacanțe din 2021, cele cu ocazia Valentine`s Day, românii au ales destinații aproape de casă, pe teritoriul țării și în locații cât se poate de izolate (comparativ cu anii precedență, când topul concediilor de Ziua Îndrăgostiților era dat de city break-uri).

În același timp, cei care s-au încumetat să plece în vacanță în 2020 au ales destinații precum România, Bulgaria sau Grecia, cu alte cuvinte, destinații pe care românii le-au considerat ieftine. Pentru 2021, cele trei regiuni rămân în top, acestora adăugându-se Egiptul sau Zanzibarul.

”Printre cele mai căutate destinații de români, la acest moment, se numără sejururile cu autocarul sau maşina proprie ȋn Grecia ori Bulgaria, pentru vara 2021, pachetele de șapte nopţi, ȋncepând de la doar 35 euro/persoană cazare (transport propriu). Totodată, ȋn rândul pachetelor charter avion se remarcă Egiptul cu tarife competitive şi accesibile oricui, un sejur ȋn Egipt ȋncepe de la 368 euro/persoană (cu taxe incluse)”, a precizat reprezentatul agenției.

Exoticele, în interesul românilor

Pachetele mai scumpe sunt cele ȋn destinaţii exotice, tot mai râvnite de turişti. Un pachet complet pe cursa charter directă ȋn Zanzibar, de pildă, ȋncepe de la 1.194 euro/persoană (taxe incluse), iar pentru Thailanda-Krabi tarifele ȋncep de la 695 euro/persoană (taxe incluse).

De asemenea, românii s-au încumetat și la rezervări pentru Paște, principala destinație fiind Egiptul.

”Există interes sporit pentru pachetele externe ȋn Egipt, chiar avem o plecare sold out ȋncă de acum. De asemenea, sunt căutate circuitele şi sejururile ȋn România”, a adăugat Dima.

Touroperatorul a lansat câteva curse charter, spre destinaţii exotice, cum sunt: Zanzibar, Dubai, Thailanda, Maroc, Kenya (pentru safari) sau Furteventura – Spania. Totodată, a fost introdusă o cursă charter avion din Cluj Napoca spre Burgas (Bulgaria) pentru a facilita astfel conexiunea Ardealului şi a zonei de nord a ţării noastre cu staţiunile turistice de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre.

Christian Tour este unul dintre cei mai mari touroperatori români de pe piața autohtonă. Înființată în 1997, compania este deținută de Cristian Pandel și este prezentă atât în țară, prin cele peste 50 de sedii proprii și francize, cât și în străinătate, în Republica Moldova, Serbia, Polonia, Grecia, Turcia, Spania și SUA. Recent, proprietarul agenției a ales să deschidă o nouă linie de business, pe sănătate, inaugurând farmacia Yuga, la 17 decembrie 2020.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri