De mai bine de un an, industria turistică, incluzând și hotelurile, încearcă să se mențină pe linia de plutire, profitând de fiecare moment de relaxare pe care autoritățile îl anunță. În discuții anterioare purtate cu oamenii din domeniu (Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România; Dragoș Anastasiu, proprietarul resortului Green Village, din Delta Dunării), revenirea turismului la cifrele din 2019 era descrisă ca fiind una anevoioasă, după primele patru sau șase luni ale lui 2021. Cu alte cuvinte, ar trebui ca din această vară turiștii să călătorească mai mult (ținând cont, bineînțeles, de anumite reguli). Până la vară, însă, asistăm la deschideri de hoteluri în România, în plină pandemie. wall-street.ro a luat legătura cu Călin Ile pentru a vedea cât de rentabilă este o asemenea investiție în astfel de momente incerte.

Cea mai recentă inaugurare hotelieră a avut loc la Timișoara, unde a fost deschis un nou hotel marca ibis, hotel care se va afla sub atenta observație a lui Ile. De unde curajul de a investi într-un asemenea plan, ținând cont de vremurile pandemice pe care le trăim?

”Deschiderea hotelului ibis Timișoara City Center are la bază studii aprofundate cu privire la dinamica și perspectivele turismului din Timișoara. Privim această investiție ca fiind una pe termen lung și de aceea am dus proiectul mai departe, în ciuda contextului pandemic în care ne aflăm de un an de zile. E vorba mai degrabă de încredere în piață, decât de curaj. Credem în revenirea industriei hoteliere mai devreme sau mai târziu, credem în potențialul pe care România, în general, și Timișoara, în particular, îl prezintă în industria ospitalității”, a răspuns Călin Ile, pentru wall-street.ro.

Un alt aspect care a atras curiozitate este orașul ales. Cu siguranță, Timișoara este una din zonele cu care România se poate mândri, însă de la accelerarea pandemiei în România, Timișul nu a găsit maniera de a ieși din scenariul roșu, în ciuda restricțiilor impuse. În plus, în prezent, Timișoara este unul dintre muncipiile aflate în carantină din țară, unde deplasările pot fi explicate doar prin intermediul declarației pe propria răspundere.

”Timișoara este un oraș foarte bine poziționat, unde poți ajunge lesne cu mașina din zece capitale europene. Orașul are un mare potențial pe zona de turism, neexplorat, din păcate, până în prezent. Trebuie să găsim soluții pentru promovarea Timișoarei și ca destinație pentru turismul de leisure, în special pentru city break și ne-am angajat să ne implicăm activ în realizarea acestui obiectiv. Avem nevoie aici și de sprijinul autorităților locale și de mult așteptata Organizație de Management al Destinației, realizată în parteneriat public-privat”, a explicat Ile, care mai caracterizează Timișoara drept un oraș bun pentru evenimente de afaceri, dar și pentru tranzit.

Ce caracterizează hotelul

Investiția în cea mai nouă deschidere hotelieră a fost de 10 milioane de euro, proiectul fiind derulat de grupul Bega din Timișoara. Project manager a fost grupul Optim PM, iar standardele de construcție și amenajare au fost furnizate de echipa tehnică a grupului Accor, potrivit informațiilor furnizate de Ile.

Hotelul are 200 de camere. Acestea sunt conectate, izolate fonic și dispun de paturi, marca Sweetbed by ibis, dată de folosirea unei saltele înalt tehnologizate, ce respectă forma corpului și a unor perne mari și moi. Prețul unei astfel de camere este în jur de 50 de euro pe noapte, acesta putând varia în funcție de perioada aleasă.

Dintre cele 200 de camere, 95 sunt de tip twin, 100 sunt duble matrimoniale, iar cinci se adresează persoanelor cu mobilitate redusă.

În plus, ibis Timișoara City Center are un spațiu dedicat conferințelor care cuprinde patru săli individuale, ce se pot uni într-o sală mare, pentru evenimente corporate sau petreceri private de până la 150 de participanți.

Vezi și: FOTO REPORTAJ în interiorul Enayati Medical City, ”hotelul de lux” pentru vârstnicii din România

Subsolul hotelului va aduce și el noi spații de conferințe, dar și o zonă multifuncțională dedicată sportului și relaxării, cu săli de biliard, ping pong și de gimnastică. Pentru cei care vin cu mașina, există și o parcare generoasă de 90 de locuri.

”Una dintre noutățile cu care vine hotelul e chiar restaurantul, Charlie’s Corner, care este un loc plin de viață și muzică, în special de pop-rock. Este un loc informal și relaxat, unde oaspeții hotelului și localnicii se pot bucura de o masă simplă. Charlie’s Corner este și un bar dedicat berii, este suficient de relaxat pentru a sta dimineața cu o cafea și suficient de sofisticat pentru a savura o bere artizanală seara. În plus, terasa încălzită are o capacitate de 100 de locuri”, a adăugat Ile.

Reprezentanții hotelului nu au stabilit un public țintă pentru acesta, așteptând micii sau marii antreprenori, tinerii aflați în vizită în oraș și de ce nu, chiar timișorenii, dornici, poate, să guste un nou tip de bere în restaurantul hotelului.

”Fiind primul an de operare și necunoscând exact evoluția pandemică, am estimat, cu prudență, un an 2021 cu un grad de ocupare de circa 30% pentru ibis Timișoara City Center. Însă în 2022 și mai ales în 2023, vom ajunge la cifre mult mai mari care să confirme studiile care au stat la baza investiției și care să răspundă așteptărilor investitorilor”, a conchis Călin Ile.

Sursa foto: ibis Timișoara

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri