Anul trecut a fost unul dezastruos pentru hotelierii din Grecia, având încasări cu până la 80% mai mici decât în anii precedenți. Iar unul dintre motivele principale, în special pentru zona de nord a Greciei, a fost lipsa turiștilor din România: doar 300.000 au vizitat anul trecut Grecia, în comparație cu 1,4 milioane în 2019. Dar hotelierii își păstrează optimismul pentru acest an și speră ca cel putin 700.000 de români să aleagă Grecia ca destinație de vacanță în 2021.

“Încă un an ca 2020 ar fi tragic pentru turismul din Grecia, cel mai important sector economic al țării noastre”, a declarat, pentru Wall-Street, Grigoris Tasios, preşedintele Asociaţiei Hotelierilor din Grecia, aflat în vizită la Bucureşti.

Jumătate din costul testului PCR va fi returnat sub formă de vouchere

Iar pentru a evita dezastul de anul trecut, în 2021 grecii sunt în stare să facă aproape orice pentru a-i atrage pe turiștii români și nu numai. Una dintre primele măsuri este finanțarea a 50% din prețul testului PCR pe care cei care nu sunt vaccinați vor fi nevoiți să îl facă pentru a intra în Grecia.

“Vom sta de vorbă cu reprezentanţii hotelurilor, mai ales cu cei din nordul Greciei, dar şi din insule, pentru a acoperi jumătate din prețul testului PCR. Asta nu înseamnă că oamenii vor primi bani, ci servicii suplimentare sub forma unui voucher. De exemplu, vouchere pentru masă sau excursii, în cazul hotelurilor mai mari, iar în cazul celor mici sunt posibile parteneriate cu tavernele din apropiere”, a explicat reprezentantul hotelierilor greci.

Angajații din hoteluri vor fi vaccinați până la mijlocul lunii iunie

O altă măsură pe care Grecia o ia pentru a da încredere turiștilor străini este vaccinarea cât mai rapidă a personalului din hoteluri sau din alte domenii adiacente.

“Circa 200.000 de oameni lucrează în hotelurile din Grecia, și, în total, 700.000 de persoane lucrează în domenii care au legătură cu turismul. Estimăm că până la 10-15 iunie majoritatea celor care lucrează în hoteluri vor fi vaccinați, iar ceilalți vor fi testați săptămânal”, susține Tasios.

Ba mai mult, hotelierii greci își doresc ca autoritățile să le permită să facă teste rapide și în cazul turiștilor suspecți, teste care să fie recunoscute.

Tot pentru siguranța turiștilor masca va fi obligatorie în toate locurile publice, mai puţin pe plajă, unde se va impune doar distanţarea.

Se revine la self service: turiștii se vor putea servi singuri de la bufet

Unul dintre lucrurile aduse de pandemie anul trecut a constat în faptul că turiștii nu se mai puteau servi singuri de la bufet, ci existau angajați ai hotelului care făceau asta. Pentru confortul turiștilor, grecii au decis să revină la ideea de self service. Astfel, în 2021 va fi bufet normal, însă se va purta mască peste tot, distanţare socială, iar turiștii vor avea la dispoziție dezinfectante şi mănuşi de unică folosinţă.

Prețurile cerute de hotelierii greci în 2021

Deși măsurile de siguranță impuse de autorități au crescut cheltuielile hotelierilor greci cu 5-10%, iar anul trecut veniturile au fost aproximativ un sfert din cele obținute în anii anteriori, grecii susțin că tarifele vor fi aceleași din 2019 și 2020.

“De exemplu, prețul la un hotel de 4 stele va fi de circa 100 de euro de cameră pe noapte, dar poate ajunge și la 200 de euro, în insule. Este important de menționat și că turiștii care aleg să cumpere acum beneficiază de reduceri early booking de până la 25%”, a mai declarat Grigoris Tasios.

Când și cum vom putea merge în vacanță în Grecia

Sezonul turistic în Grecia va începe oficial pe 14 mai, însă turiştii români şi cei din Uniunea Europeană vor putea veni încă de la mijlocul lunii aprilie pentru a petrece Paştele în această ţară.

Grecia a propus instituirea unui ”certificat verde”, care presupune una dintre cele trei condiţii: fie dovada unui test negativ, fie dovada vaccinării, fie să fi trecut prin boală şi să prezinte un test de anticorpi. Certificatul verde ar permite turiștilor români să călătorească în Grecia, în condiții de siguranță, nediscriminatorii.

“Sunt sigur că înainte de Paște vom avea plăcerea de a primi un număr mare de turiști români în Grecia”, a declarat ministrul elen al turismului Haris Theoharis, prezent și el la București.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri