Piata rezidentiala autohtona va creste in urmatorii ani datorita cererii tot mai mari de locuinte, pe fondul majorarii veniturilor populatiei. Totodata, si accesul mai usor la credite imobiliare va contribui la aceasta sporire a pietei. Cu toate acestea, pretul caselor romanesti in spatiul european nu va scadea, ci s-ar putea majora cu 10%, este de parere Dan Ioan Popp, presedintele companiei Impact.

El a facut referire la situatia tarilor care au aderat anul trecut la Uniunea Europeana si in care casele s-au scumpit ca efect al alinierii preturilor la piata europeana. Un alt argument in favoarea acestei majorari de preturi este si numarul mic de locuinte predate la cheie de catre companiile autohtone, fata de tarile din spatiul european.

"Saracii" construiesc case mai mari decat cele ale bogatilor


Chiar daca este vorba despre o statistica seaca, din o mie de locuitori, doar 1,2 romani s-au mutat in casa noua in anul 2003, fata de 7,8 cetateni europeni. Si aceasta nu pentru ca in Romania nu s-ar construi, ci pentru ca romanii prefera case mai mari, pe care si le permit cei cu bani. "Paradoxul este ca tarile sarace, cum este si Romania, fac case mai mari decat tarile bogate", este de parere Dan Ioan Popp. Situatia este explicata prin inexistenta in Romania a unei paturi medii, care sa isi poata permite o locuinta noua. Solutia avansata de catre specialistii pietei este dezvoltarea de proiecte rezidentiale mari, in care preturile apartamentelor sa nu depaseasca 45.000-60.000 de euro. Peste 82.000 de locuinte in curs de executie

Cu toate ca piata imobiliara romaneasca este "pe val", specialistii fiind de parere ca are un potential in crestere, cifrele oficiale nu releva cresteri semnificative de la an la an. Potrivit datelor centralizate la nivelul Institutului National de Statistica (INS), anul trecut au fost predate la cheie 29.957 de noi locuinte. Fata de anul precedent, cand 29.125 de romani s-au mutat in casa noua, cresterea este mica, de doar 832 de locuinte finalizate. Asta daca nu luam in calcul si locuintele aflate in curs de executie, adica 82.838, cifra raportata in ultima zi a anului trecut. Majoritatea se construiesc insa din fonduri private ale populatiei, INS indicand un procent de 81%.

Numai Compania Impact intentioneaza sa predea anul acesta un numar de 700 de unitati locative, aproape de trei ori mai multe decat au fost livrate in 2004, dupa cum a anuntat presedintele companiei. In schimb, doar 15.772 din totalul locuintelor aflate in constructie urmeaza sa fie realizate din subventii bugetare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri