Mai multe fotografii din care se observă că un stol de pelicani din Delta Dunării a fost lovit în plină viteză de o barcă cu motor au fost publicate pe Facebook. Sesizată de oamenii de pe Facebook oripilați de imagini, Administrația Deltei (ARBDD) s-a mulțumit să posteze un „Apel pentru comportament responsabil în Rezervație”, în care recomandă ferirea puilor de animale pentru a putea ajunge la maturitate și la care a atașat Codul de Conduită în zonă.

În fața acestei reacții aproape inexistente, anumiți utilizatori de pe rețeaua socială și-au exprimat nemulțumirea față de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării.

„Așteptăm un răspuns oficial (nu un link către o știre) legat de reglementarea accesului în arii vulnerabile a acestor ambarcațiuni. Nu aveți la dispoziție mijloace coercitive pentru a sancționa faptele reprobabile semnalate de atâția oameni preocupați de soarta Deltei Dunării? Nu încurajați acest tip de turism!”, scrie un utilizator.

„Nu aveți la dispoziție mijloace coercitive pentru a sancționa faptele reprobabile semnalate de atâția oameni preocupați de soarta Deltei Dunării?”, a scris altcineva.

Ar putea rezulta un dosar penal

În urma protestării din spațiul web, Viorica Bâscă, director executiv al ARBDD, a declarat, la Digi24.ro, că la începutul săptămânii viitoare, reprezentanții societății sunt așteptați pentru explicații, iar dacă cineva se găsește vinovat se va deschide dosar penal.

„Sunt mai multe încălcări ale legislației în vigoare. Dacă s-a dus într-o zonă strict protejată este extrem de grav. Era o aglomerare de pelicani. La începutul săptămânii viitoare vor veni reprezentanții societății cu toate documentele. Dacă se dovedește a fi o infracțiune va rezulta un dosar penal. Dacă se găsesc exemplare de pelicani răniți se mai adaugă o infrațiune. Erau într-o zonă în care nu aveau voie să fie, în apropierea păsărilor. Trebuie să protejăm ce avem mai de preț, păsările, habitatul de acolo”, a declarat Viorica Bâscă, director executiv ARRBDD.

Apelul Administrației Deltei

Anterior, reacția ARBDD fusese „Apel pentru un comportament responsabil în Rezervația Biosferei Delta Dunării”, ale cărui înștiințări și recomandări le atașăm în rândurile ce urmează: „Anul acesta, per ansamblu, coloniile de păsări din Rezervația Biosferei Delta Dunării par să prospere. În colonia de pelicani creți de pe Insula Ceaplace sau colonia mixtă de păsări de pe Lac Purcelul, exemplarele juvenile se aventurează deja în jurul cuiburilor iar numărul puilor e mai ridicat față de anul trecut. Ține de comportamentul responsabil al tuturor vizitatorilor Rezervației ca aceste păsări să ajungă cu bine la maturitate, nederanjate de acțiuni nepotrivite pentru un iubitor al naturii.❗️Zonele strict protejate și coloniile de cuibărit din întreg perimetrul Rezervației trebuie să fie respectate ca sanctuare de liniște pentru biodiversitate. ❗️Asumați-vă respectarea Codului de conduită al vizitatorului Deltei Dunării și veți fi răsplătiți cu frumuseți pe care nu le puteți vedea nicăieri în altă parte”.

Sursa foto: Marian Strinoiu/Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri