Turismul balnear din Romania ar putea disparea daca nu se vor produce schimbari majore la nivelul infrastructurii statiunilor balneoclimaterice din tara noastra, au declarat oficialii Organizatiei Mondiale a Turismului (OMT).

"Cele mai multe statiuni balneoclimaterice din Romania s-au dezvoltat intr-o directie gresita care nu mai este adecvata cerintelor pietei. Oferta turistica trebuie diversificata sau turismul balnear romanesc va disparea", a declarat managerul OMT, Richard Batchelor, potrivit NewsIn. Reprezentantii Organizatiei Mondiale a Turismului au vizitat peste 120 de statiuni balneoclimaterice din tara, pentru a-i ajuta pe investitorii romani sa imbunatateasca evolutia turismului romanesc.

Acestia considera ca exista o dependenta foarte mare a turistilor romani de sindicatele si asociatiile patronale deoarece peste 80% dintre vizitatorii centrelor balneoclimaterice vin cu bilete de tratament si doar 20% vin sa se relaxeze. In schimb, pe plan mondial nu mai exista o cerinta puternica pentru tratamentele medicale. "Turistii de azi isi doresc mobilitate, relaxare si locuri pentru distractie. Noua tendinta este turismul de circuit", a adaugat Richard Batchelor.

Turismul romanesc trebuie sa se adapteze cerintelor europene pentru a putea patrunde pe pietele internationale. Doar 3% dintre turistii din Romania sunt veniti din alte tari deoarece "lumea nu ne cunoaste". Cu toate acestea potentialul turismului romanesc este foarte mare, aproximativ 250 de localitati avand resurse minerale. Un exemplu de urmat ar fi modelul statiunilor balneoclimaterice din celelate tari membre ale Uniunii Europene. Bulgaria, Cehia si Ungaria au dezvoltat oferta turistica dupa standardele europene, transformandu-si statiunile in adevarate centre de relaxare si infrumusetare pentru vizitatori.

Cele mai importante statiuni balneoclimaterice din Romania sunt Baile Herculane, Baile Felix, Baile Tusnad, Covasna, Sovata, Govora, Olanesti si Voineasa.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Citește și
De ce in statiunile balneare din Romania vin putini straini
Setari Cookie-uri