Cei mai mulți turiști aleg Grecia pentru multitudinea de plaje fie cu nisip fin, fie cu pietricile și ascunse între stânci. Însă Grecia nu înseamnă doar mare și plajă, surprizând și prin zona montană, nu foarte des explorată. wall-street.ro a fost într-o vizită în Creta, una dintre cele mai cunoscute insule grecești, și a descoperit câteva obiective de neratat pentru turiști.

Munții din Grecia nu sunt foarte înalți, altitudinea maximă fiind de 2500 metri. Pentru a vizita obiectivele turistice montane din Creta, e necesar să aveți un mijloc de transport, de preferat mașină sau bicicletă, dacă sunteți mai aventurieri.

Închirierea unei mașini în Creta pornește de la 30 de euro pe zi, iar un litru de benzină, spre exemplu, începe de la 1,60 euro. În plus, în Creta, drumurile asfaltate se întind până la o altitudine de 1200 de metri, maximum, rețeaua de drumuri având ”vârsta” de circa 400 de ani.

În acest sens, un circuit complet al Cretei ar putea fi făcut în circa șapte zile.

Peștera lui Zeus

Creta mai este cunoscută și sub denumirea Insula lui Zeus, deoarece legendele precizează că aici s-a născut Zeus, ceea ce îi face foarte mândri pe grecii din regiune. Se spune că Rhea a fugit de soțul său Chronos și a dat naștere lui Zeus în peștera Diktaion Antron.

Peștera are două căi de acces, un drum șerpuit, ușor de urcat, însă expus luminii solare, iar soarele din Grecia nu este foarte prietenos la temperaturi ridicate. Iar cea de-a doua cale de acces este prin pădure, din nou un drum șerpuit, pietruit, însă care impune un relativ efort. Însă poate fi urcat cu ușurință și de copii.

Nu sunt imperios necesare încălțările sport sau cele adecvate muntelui, însă sunt recomandate.

Ambele căi de acces presupun în jur de 20 de minute de urcat până la peșteră.

De asemenea, din cauza COVID, în peșteră este obligatorie purtarea măștii de protecție.

Odată ajunși la intrarea în ”casa” lui Zeus, trebuie să știți că temperatura din interior este de maximum 13 grade Celsius și trebuie să fiți foarte atenți la coborâtul scărilor, care pot impune probleme din cauza înălțimilor inegale și a umidității. Există însă balustradă de care să vă sprijiniți.

Ceea ce ar putea fi menționat este că există și posibilitatea urcării cu măgarii până la peșteră, grecii încă mai practică această metodă, ceea ce ar putea fi distractiv pentru copii (care nu ar obosi prea tare măgărușii).

Parcul tematic din Creta

Mitologia greacă este unul dintre aspectele de mândrie ale cretanilor. Și pentru că legendele întotdeauna atrag turiștii, o familie de greci, Pitarokilis, pe numele său, a pus bazele unui parc tematic, ale unui muzeu, mai degrabă, care ilustrează istoria din spatele actualului stat elen.

Muzeul se află tot în zona montană, imediat cum coborâți de la Peștera lui Zeus.

Iar în cazul în care drumeția până la peșteră v-a obosit, vă puteți recupera forțele la taverna din zonă, unde se pregătesc sucuri de portocală sau grepfruit, alături de niște plăcinte cu brânză și miere delicioase.

Revenind la muzeu, construcția a durat circa șapte ani și trebuia inaugurată în 2019, însă din cauza pandemiei, acest lucru nu a mai putut avea loc. Muzeul a fost deschis și în vara lui 2020, însă nu a avut niciun succes, proprietarul recunoscând că nu a avut vreun turist. Construcția reunește câteva dintre evenimentele majore care definesc mitologia greacă, atent realizate.

În plus, muzeul ar putea fi, cu ușurință, un obiectiv turistic educativ pentru copii și de ce nu, chiar și pentru adulți.

Intrarea costă 8 euro, iar pentru copiii mai mici de 5 ani, este la jumătate de preț. Accesul se face purtând masca de protecție, iar la intrare vi se înmânează o stație, prin care puteți asculta, apăsând tastele indicate, poveștile din spatele ilustrațiilor. În plus, sculpturile sunt completate și de sunete care ajută la descrierea evenimentului respectiv.

Poveștile sunt expuse în limba engleză, însă proprietarul a dat asigurări că acestea vor fi traduse inclusiv în limba română. În plus, la interior, găsiți și câteva pancarde cu informații despre fiecare exponat.

În plus, proprietarul intenționează să continue investiția de câteva milioane de euro (nu a dorit să menționeze suma exactă), vrând să dea și mai multă culoare istoriei.

Fabrica de ceramică și ulei

Părăsim zona înaltă a Cretei, iar înainte de a vă îndrepta spre unitatea de cazare, puteți vizita și fabrica de ceramică a aceluiași proprietar de mai sus. Din nou, afacere de familie, în fabrică puteți asista și chiar ajuta la realizarea diferitelor vase din lut.

Din nou, intrarea este permisă doar cu mască de protecție, iar fabrica este un adevărat muzeu al lutului, aici fiind reunite vase mai mici sau mai mari, cu diferite modele.

De asemenea, temperatura este ușor scăzută, pentru a menține calitatea lutului, iar mirosul este ușor înțepător, însă nu foarte deranjant (mai ales, dacă purtați mască).

Bineînțeles, fabrica oferă și posibilitatea achiziționării de suveniruri pentru familie sau prieteni. La parter există un magazin, de unde puteți cumpăra vase de lut, ornamentate în nenumărate feluri, magneți, rahat sau ulei de măsline. Există chiar și un stand cu produse cosmetice, realizate din ulei de măsline.

În plus, afacerea de familie poate fi găsită și online, de puteți comanda diferite produse, în cazul în care doriți ulei de măsline direct de la sursă, spre exemplu.

Deși Grecia nu este o destinație montană, cretanii s-au gândit și la crearea unei stațiuni de schi în regiune. Ideea a fost insuflată de un grup de turiști austrieci, însă mai durează până când va fi și implementată. În ceea ce privește iernile în Creta, sunt destul de ploioase, ploaie care se transformă în ninsoare la altitudini mai mari. Ce fac cretanii în timpul iernii? Simplu...Așteaptă să se topească zăpada, deoarece nu au mașini de deszăpezire. În plus, cretanii sunt siguri că mai devreme sau mai târziu, omeții se vor topi. Nu putem să nu le dăm dreptate, nu-i așa?!

Unul dintre touroperatorii care organizează chartere în Grecia, mai cu seamă, în Creta, este Christian Tour, primul zbor având loc în dimineața zilei de 12 iunie. O călătorie cu avionul până în Grecia pornește de 268 de euro/ persoană.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri