Lista semafor este actualizată săptămânal în România, iar CNSU o pregătește pe următoarea. Potrivit ECDC, toată Grecia este în zona roșie cu o rată de incidență de 3,46/1000. Cea din urmă înștiințare a adus Grecia la un pas de zona roșie, cu o incidență de 2,9 la mie. În acest context, iată care sunt regulile care îi va impacta pe turiștii români, mai ales pe cei nevaccinați.

În primul rând, va fi obligatorie carantina de 14 zile (sau zece zile, dacă faceți un test PCR în ziua opt de carantinare și rezultatul este negativ).

Vezi și: Mai mulți români înșelați la plecarea în Grecia: PLF-ul este GRATUIT, nu trebuie să plătiți

Excepții de carantină la întoarcerea din Grecia

Sunt scutite persoanele care se încadrează la una din aceste EXCEPȚII:

  • persoanele complet vaccinate, la care au trecut 10 zile de la ultima doza (vaccinare completă);
  • persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară, pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până̆ la data intrării în țară;
  • copiii cu vârsta mai mică sau egală de 6 ani, fără a fi necesară prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2,
  • copiii cu vârsta mai mare de 6 ani și mai mică de 16 ani, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii)
  • persoanele în tranzit de maxim 72 ore, dacă prezintă un test PCR (efectuat cu cel mult 72 de ore înainte) cu rezultat negativ la intrarea în țară;
  • persoanele în tranzit de maxim 24 ore, fără test.

Sursa Foto: ECDC

Ce documente sunt necesare pentru a evita carantina

Documentele acceptate pentru a evita carantina sunt:

  • certificatul digital COVID,
  • adeverința de vaccinare,
  • rezultatul testului PCR eliberat de un laborator autorizat (tradus dacă nu este în engleză), după caz.

Nu trebuie tradusă adeverința sau certificatul digital, deoarece sunt eliberate automat variantele în limba engleză.

Nu în ultimul rând, informații actualizate în mod constant, regăsiți AICI.

Puncte de frontieră deschise

Regimul la punctele de trecere a frontierei Kulata – Promachonas și Svilengrad - Ormenio rămâne neschimbat, respectiv funcționează non-stop, accesul fiind posibil pentru toate categoriile de persoane.

Suplimentar, a fost extins programul de funcționare al punctului de trecere a frontierei Makaza (Bulgaria) – Nimfaea (Grecia), de la 7.00-23.00, la regim non-stop (24/24), accesul fiind posibil pentru toate categoriile de persoane.

În plus, următoarele puncte de trecere a frontierei funcționează în regim non-stop (24/24), de asemenea pentru toate categoriile de persoane: Evzones (frontiera cu Macedonia de Nord), Niki (frontiera cu Macedonia de Nord), Doirani (frontiera cu Macedonia de Nord), Kastanies (frontiera cu Turcia), Kipi (frontiera cu Turcia), Kakavia (frontiera cu Albania), Kristallopigi (frontiera cu Albania), Exohi (frontiera cu Bulgaria), Mavromati (frontiera cu Albania).

Începând din data de 13 iulie a.c., s-a deschis circulației, în intervalul orar 8:00-20:00, punctul de trecere al frontierei Mertzianis, la frontiera cu Albania.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri