Încă de la debutul pandemiei se tot vorbește despre impactul pe care aceasta l-a avut la nivelul industriei HoReCa. Închiderile succesive și restricționările la nivel de capacitate au pus pe jar patronii de terase sau restaurante. Însă, odată cu marea relaxare și cu primii pași pentru revenirea la normalitate, clienții au început să reclame prețurile ridicate din restaurante. Ion Biriș, acționar Loft și noul președinte al Organizației Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România, a declarat, pentru wall-street.ro, că prețurile din restaurante au crescut mult prea puțin față de cât ar fi trebuit să crească.

”Prețurile din restaurante au crescut mult prea puțin față de cât ar fi trebuit să crească. Patronii nu au mărit cu mult prețurile de teamă să nu își piardă clienții”, a precizat Biriș.

Tot acesta menționează că prețurile reale din restaurante ar fi trebuit să fie mai mari cu 30-40%, pentru ca operatorii să recupereze din pierderile suferite.

”Un raport al Departamentului de Achiziții al companiei mele a arătat că materiile prime s-au scumpit cu 30-40%, din cauza pandemiei, a diferitelor situații din transporturi. Ca să ne putem recupera pierderile, creșterea prețurilor ar fi trebuit să fie tot de atât. Mai ales că venim după un an de pierdere și trebuie să ne plătim și angajații mai bine, având în vedere că ducem lipsă de personal”, a explicat antreprenorul.

Sursa Foto: Agerpres FOTO

Cât despre eventuale scenarii pentru toamnă, când este estimat vârful celui de-al patrulea val în România, Biriș precizează că nu există scenarii privind funcționarea restaurantelor, ci așteaptă să vadă cum vor evolua lucrurile.

”E imposibil să îți faci un scenariu când lucrurile se schimbă de la o săptămână la alta. Ce e valabil săptămâna asta nu e valabil și săptămâna viitoare. Ar trebui să angajăm vreo 20 de scenariști care să facă creeze diferite variante de organizare și funcționare. Ne adaptăm din mers, e singura variantă disponibilă”, a spus Biriș.

Doar vaccinații în restaurante?

O declarație de-ale lui Raed Arafat a stârnit o serie de controverse la nivelul României. Șeful DSU a exprimat ideea intrării în restaurante doar a celor care sunt vaccinați sau, în lipsa vaccinului, a celor care prezintă un test COVID negativ. De asemenea, și cei care pot dovedi trecerea prin boală pot intra în interiorul localurilor.

Practic, accesul în unele spații publice închise s-ar face pe baza unui pașaport de vaccinare, idee inspirată din regulile nou impuse în țări precum Grecia, Franța sau Spania.

Ce spun patronii de restaurante despre acest aspect?

”Noi susținem campania de vaccinare, dar nu vrem să devenim controlori ai oamenilor vaccinați sau nevaccinați. În plus, nu avem capacitatea necesară de a verifica aceste aspecte”, a adăugat Biriș, în cadrul unei conferințe de presă.

Totodată, acționarul Loft a precizat că una dintre cele mai mari probleme din industria HoReCa, la acest moment, este lipsa acută de personal.

Circa 25% din posturile din industrie sunt neocupate: ospătari, bucătari sau alți oameni cu specialitate (cofetari, patiseri sau pizzari). Pe partea de management stăm bine, avem suficienți directori, la partea de muncă e mai greu”, a mărturisit patronul Loft.

Un studiu realizat de HORA relevă faptul că scăderea vânzărilor la nivelul industriei este de -39%, de la 26 miliarde de lei în 2019 la doar 16 miliarde de lei în 2020, în condițiile în care 8 din 10 companii au raportat scăderi ale vânzărilor. În ceea ce privește situația pe județe, s-au raportat scăderi la nivelul întregii țări, însă de intensități diferite. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat în Cluj (-50%), București și Timiș (-44%), iar cele mai mici în Constanța (-23%) și Tulcea (-9%).

Totodată, profitul absolut la nivel de industrie a scăzut de 4 ori, de la 3,58 miliarde de lei în 2019, la doar 0,84 miliarde de lei în 2020, astfel că marja netă de profit a scăzut la 5%. Dacă, în 2019, 1 din 10 companii aveau pierderi, în 2020, 4 din 10 companii din cele 11 sectoare de activitate din HoReCa, au înregistrat pierderi.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri