Certificatul verde Covid-19 devine obligatoriu în Italia pentru a călători cu mijloacele de transport în comun pe lungă distanță, precum și în școli și universități (pentru personalul școlar și universitar și studenții universitari), de la 1 septembrie, potrivit paginii de Facebook a Ambasadei Italiei în România.

Italia se pregătește să își extindă regulile Green Pass la bordul avioanelor interne, feriboturilor, trenurilor interregionale și autobuzelor pe distanțe lungi.
Inspectorii de bilete ar fi, de asemenea, însărcinați să se asigure că călătorii sunt „distanțați social” și că autobuzele nu călătoresc la o capacitate mai mare de 80%, valoarea maximă prevăzută de reglementările Covid ale Italiei.

Până pe 31 decembrie 2021, certificatul verde trebuie prezentat pe anumite mijloace de transport publice și private. În special, va fi obligatoriu pe avioanele interne, nave și feriboturi pentru transportul între regiuni. Mai mult decât atât, certificatul va fi cerut pe trenurile Intercity, Intercity Night și High Speed ​​(trenurile regionale sunt, prin urmare, excluse), precum și pe autobuzele care leagă două sau mai multe regiuni. Green pass-ul nu este însă obligatoriu în transportul public local, unde este prevăzută doar purtarea obligatorie a măștii de protecție.

Cine va mai trebui să prezinte certificat verde în Italia

Angajații din școli – profesori, portarii, personal tehnic și administrativ – vor fi obligați, tot din 1 septembrie, să prezinte certificatul verde. Numai „persoanele fragile” vor avea dreptul la teste gratuite plătite de Ministerul Educației. Pentru toți ceilalți, în absența certificatului verde, după 5 zile de absență nejustificată, se va declanșa suspendarea contractului de muncă și a salariului.

În prima fază, din 1 septembrie până pe 13 septembrie, green pass-ul va fi verificat printr-o aplicație, iar după aceea este așteptată o procedură automatizată care să accelereze verificările.

Permisul de sănătate, impus de la începutul lunii august

La începutul lunii august, în Italia s-a impus permisul de sănătate pentru acces în locuri cu spaţii închise precum cluburile şi restaurantele, care a făcut obiectul unor tensiuni în cadrul majorităţii guvernamentale, liderul Ligii (extrema dreaptă) Matteo Salvini avertizând în special împotriva unor ''opţiuni draconice, improvizate şi nemăsurate care îi privează pe majoritatea italienilor de dreptul la muncă şi la libertatea de mişcare''. Permisul de sănătate, denumit ''permisul verde'' în peninsulă, poate fi eliberat de la prima doză de vaccin, dar şi persoanelor vindecate de Covid şi celor care au un test negativ în ultimele 48 de ore.

Potrivit ultimei ordonanțe a Guvernului italian în ce privește situația pandemică, persoanele care s-au aflat sau au tranzitat teritoriul României în ultimele 14 zile au obligația de a prezenta transportatorului la momentul îmbarcării sau oricărei persoane desemnate să efectueze verificări un certificat verde COVID-19 emis sau recunoscut, care atestă una din situațiile următoare:

  • vaccinarea anti-SARS-CoV-2, cu certificarea finalizării schemei de vaccinare de cel puțin 14 zile;
  • vindecarea de COVID-19, cu încetarea perioadei de izolare prescrisă în urma infecției cu SARS-CoV-2;
  • efectuarea, cu 48 ore înainte de intrarea pe teritoriul național, a unui test antigen rapid sau molecular cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri