Valea Doftanei este o variantă foarte bună pentru cei care vor să se bucure de natură, dincolo de agitația marilor orașe sau de destinațiile turistice extrem de populare și aglomerate. Această zonă, brăzdată de râuri și lacuri superbe, de baraje și de rezervații naturale, dă posibilitatea oaspeților veniți din tumultul stresului modern al marilor aglomerări urbane, să simtă liniștea relaxantă a satului.

Acest articol este parte a proiectului "Turist în țara mea", inspirat de Edenred România. Edenred susține turismul local, antreprenorii români, dar și pe angajații lor, prin voucherele de vacanță Edenred. Proiectul vă va prezenta câteva destinații în care aceste vouchere pot fi folosite.

Cum ajungi pe Valea Doftanei

La doar o oră jumătate de București sau Brașov și la jumătate de ora de Câmpina, Valea Doftanei este situată la intersecția D.J. 102 I Câmpina – Brașov cu D.J. 102 A. Se urmează traseul D.J. 101 S Comarnic – Secăria – Valea Doftanei și D.J. 101 T Valea Doftanei – Bertea – Slănic care face legătura între Doftana și Valea Teleajenului.

Ce poți vizita pe Valea Doftanei

Rezervația Glodeasa – Teșila este unul dintre cele mai apreciate obiective turistice de pe Valea Doftanei. Ea reprezintă o pădure virgină de fag și brad, cu vârste de 200-300 de ani. Rezervația se află la o altitudine cuprinsă între 700 și 900 de metri și ocupă o suprafață de peste 500 de hectare, iar pădurea păstrează mărturii ale evoluției învelișului forestier al munților noștri, fiind ferită de exploatarea forestieră. Glodeasa este printre puținele păduri rămase virgine la noi în țară, prezentând o remarcabilă diversitate peisagistică.

Lacul Paltinu este un lac de acumulare pentru apă potabilă, întins pe o lungime de 3 km, oferind o priveliște încântătoare și condiții prielnice pentru camping. Este așezat într-o zona montană pitorească în bazinul Doftana, la confluența cu Pârâul Păltinoasa și Secăria, fiind recunoscut pentru fauna bogată în pești răpitori, precum biban, știucă sau clean.

Cheile “La Tocile” au o lungime de 3 kilometri și însoțesc lacul Paltinu. Zona este extrem de frumoasă, plină de vegetație și peisaje pitorești.

Cheile Doftanei se numără printre cele mai frumoase și captivante formațiuni de origine carstică din România, fiind destul de asemănătoare cu Cheile Bicazului. Sunt niște chei mici, de doar 300 de metri, dar deosebit de spectaculoase.

Pe Valea Doftanei pot fi vizitate și ruinele Bisericii Vechi din Trăisteni, precum și Biserica Sfinții Voievozi, construită între anii 1926-1942, cu hramul în ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril și renumită pentru arhitectura deosebită după care a fost ridicată. În pronaosul bisericii se află un tablou pictat al unuia dintre marii suverani ai României, Regele Mihai I. Biserica Adormirea Maicii Domnului din Teșila este un alt lăcăș de cult ridicat în această superbă vale între anii 1871 – 1875

Muzeul de Arte Plastice din Teșila prezintă un mare interes etnografic și popular – artistic prin cele peste 300 de opere de artă, rezultate ale numeroaselor ediții ale Taberei Internaționale de Creație Plastică Valea Neagră, recunoscută atât pe plan național, cât și internațional.

Muzeul de Etnografie și Folclor, deschis în cadrul Căminului Cultural Trăisteni, înfățișează aspecte ale locuințelor țărănești tradiționale de pe Valea Doftanei, păstrând obiecte de mărturie a meșteșugurilor și tradițiilor populare din zonă:vase de pământ, ștergare brodate, ornamente gravate în lemn, traforate, lucrate în relief, fote, ii cu broderii alese elemente autentice ale portului popular românesc.

Având un relif muntos, ocupația de bază a localnicilor a fost și este păstoritul, așa că zona este recunoscută și pentru numărul mare de stâne. Astfel, turiștii pot să viziteze în mod organizat cele 25 de stâne printr-un program denumit ”Drumul Stânelor”, care include următoarele: Steiasa Mare, Steisa Mică, Baiu Mare, Baiu mic, Patru, Cota Prizlopului, Orjogoaia, Manole, Rusu, Parailii, Mușița, Piciorul lui Țârcă, Priscu, Urlățelul, Zănoaga, Valea Neagră, Piciorul Boului, Setu, Subțirica, Piciorul Cucioii, Cucioaia Mare, Cucioaia Mică, Radela, Radela Mare și Vf. Negraşului.

Fiindcă am amintit de stâne, trebuie să menționăm și un preparat culinar deosebit al zonei: cașcaveaua. Este un caș nefermentat, foarte puțin sărat și afumat, care îmbină esența florilor de câmp cu gustul amar al cătinei. Cașcaveaua se produce de sute de ani pe Valea Doftanei și are un festival propriu, desfășurat anual în septembrie: Festivalul Cașcavelei.

Un alt eveniment de pe aceste meleaguri este Tabăra internațională de creație plastică Valea Neagră, deschisă tuturor artiștilor profesioniști din domeniul sculpturii, graficii, picturii. Tabăra se desfășoară vara la începutul lunii august, iar numărul mediu de participanți este de 15 artiști plastici.

Trasee montane pe Valea Doftanei

Valea Doftanei este zona ideală pentru cei care vor să se relaxeza în mijlocul naturii. Va propunem în cele ce urmează trei trasee pe care le-ați putea încerca:

  • Pasul Predeluș – se află la 1295 m altitudine. Este locul de unde izvorăște răul Doftana. Turiștii pot urca prin Munții Baiului, pe Vârful Neamțu la 1923 de metri sau pot ajunge în Brașov.
  • Tot pe culmea Munților Baiului se poate ajunge prin Valea Floreiului și Vârful Gagu Mare, la 1660 de metri altitudine.
  • Al treilea traseu de încercat pe vreme frumoasă este prin Culmea Patru, Orgojoaia și Vârful Cazacu, la 1753 de metri, drum care va duce către Azuga. Acest traseu este un pic mai dificil, care se parcurge în 6-8 ore.

Unde te poți caza la Valea Doftanei

Valea Doftanei nu duce lipsă de unități de cazare, fiind împânzită atât pensiuni rustice, cât și hoteluri moderne. Vă oferim mai jos câteva variante de cazare în această zonă.

Situată în satul Trăisteni, pensiunea Valea Negrașului este un loc ideal pentru turiștii care doresc să scape de grijile cotidiene și să se relaxeze în mijlocul naturii, să experimenteze tradițiile zonei și să guste din bunătățile specifice sau să practice activități sportive și de pescuit. Pensiunea pune la dispoziția turiștilor un număr de 14 camere complet utilate și mobilate, un restaurant cu o capacitate de 60 locuri, cramă, terasă, bar și parcare. În meniul restaurantului puteți regăși produsele specifice zonei (cașcavea, pastramă, bulz sau țuică de Valea Doftanei care se poate procura de la gospodăriile țărănești din zonă).

Aflată pe malul lacului Paltinu, pensiunea Atra este un alt loc unde vă puteți caza pe Valea Doftanei. Cele 10 camere ale pensiunii sunt intim ascunse în panta malului și permit vederea neobstrucționată spre lac, prin geamurile largi și de pe terasa privată a fiecărei camere. Această pensiune beneficiază și de o zonă de lounge cu șemineu, precum și de un restaurant care serveşte preparate din bucătăria internațională. De asemenea, oaspeții pot închiria biciclete pentru a explora una dintre cele mai frumoase zone ale Prahovei.

Tot în Trăisteni găsim și Cabana Veverița, care pune la dispoziția turiștilor 10 camere dotate cu cablu TV, televizor LCD și lămpi pentru lectură. Locația are și un restaurant cu o capacitate de până la 60 locuri și o sală privată (cramă până la 16 locuri). Masa se poate servi și pe terasă sau foișorul cabanei, dar și în mijlocul naturii, pe iarba din curte.

Situată în localitatea Lunca Mare, pensiunea Casa Paltinu este situată în mijlocul unei livezi de pruni într-o zonă cu o atmosfera rurală autentică. Casa Paltinu vă pune la dispoziție toate facilitățile necesare unui sejur plăcut - living mare cu șemineu, bucătărie complet utilată, zona de servit masă, acces internet în toată vila, televiziune prin cablu în toate camerele, 3 terase cu priveliște minunată, grădina mare cu livadă, grătar, loc de joacă și balansoar. Parcarea se face gratuit în curtea vilei.

Pensiunea Loussiana este amplasată în comuna Valea Doftanei, la doar 28 de km de orașul Câmpina. Pensiunea dispune de 9 camere (21 locuri, cu posibilitate de suplimentare, la cerere), fiecare cu baie proprie, un restaurant și un loc de joacă pentru copii.

Așezată într-un cadru natural de o deosebită frumusețe, fără surse de poluare și degradare a mediului, pensiunea Crăița beneficiază de 13 camere, dintre care 9 cu grup sanitar propriu și 4 cu grup sanitar pe hol. Pensiunea are și un restaurant cu o capacitate de 100 de locuri, cu șemineu și terasă..

Toate unitățile de cazare prezentate mai sus, dar și multe altele din această zonă, acceptă plata cu ajutorul voucherelor de vacanță Edenred Vacanță.

Pentru ca alegerea locaţiei în care te vei caza să fie şi mai uşoară, ai la dispoziţie o pagină dedicată, de unde poţi selecta regiunea, judeţul sau oraşul în care vrei să îţi faci următorul sejur în România.

Voucherele de vacanţă sunt al doilea cel mai apreciat beneficiu extrasalarial, conform datelor din platfoma Benefit, o companie Edenred. Voucherele de vacanță acordate angajaților din mediul privat beneficiază de facilități fiscale importante, contribuind la bunăstarea angajaților și sprijinind, în același timp, industria locală de turism.

Acestea pot fi acordate în limita a 6 salarii minime brute/ angajat/ în decursul unui an fiscal iar angajatorului nu îi revin obligații de plată, în vreme ce angajatul plătește doar impozitul pe venit de 10%.

Voucherele de vacanță reprezintă un beneficiu inclusiv pentru turismul intern, generând venituri suplimentare industriei, în condițiile în care acestea pot fi folosite exclusiv în unitățile turistice din România. Angajații pot utiliza voucherele de vacanță la hoteluri, pensiuni și agenții de turism din România aflate în rețeaua de parteneri a emitenților. Mai multe detalii aici.

Descoperă toate unitățile de cazare partenere Edenred AICI și fii turist în țara ta!

Sursa foto: Lipa-Lipa.ro/Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri