Pandemia a schimbat regulile în turism și a fost ca un roller-coaster pentru companiile din domeniu. În ciuda apariției vaccinului anti-COVID, teama de nou și teoriile conspiraționiste, bine înrădăcinate și dezvoltate de tot felul de oratori, și-au îndeplinit misiunea, iar România a depășit cu greu rata de vaccinare de 30%. Acesta este și motivul pentru care agențiile de turism recomandă românilor destinații din străinătate, unde turiștii să se simtă în siguranță.

”Ar fi bine ca turiștii români să își rezerve vacanțele, din timp, în străinătate, pentru că e mai sigur decât la noi”, a declarat Dan Goicea, CEO Cocktail Holidays, pentru wall-street.ro.

Dan Goicea recomandă turiștilor români să rezerve fără teamă în alte țări, deoarece situația epidemiologică locală nu arată foarte bine. În plus, aceștia ar putea beneficia chiar de reduceri mai consistente dacă se hotărăsc devreme asupra unei destinații.

”Țările din Europa, și nu numai, s-au mișcat foarte bine în ceea ce privește vaccinarea și au ajuns la rate foarte bune de imunizare. Prin urmare, e mult mai sigur că călătorești în alte state decât în România. În plus, sunt pachete pentru toate bugetele”, a insistat Goicea.

vacante 2021

Sursa Foto: Cocktail Holidays/ Facebook/ 2015: Dan Goicea, în stânga, cea de-a treia persoană

Potrivit informațiilor furnizate de CEO-ul Cocktail Holidays, în perioada de toamnă-iarnă, cele mai căutate destinații sunt Egiptul și Dubaiul. Acestea două sunt urmate de alte locuri exotice, cum ar fi Mauritius, Maldive, Kenya sau Republica Dominicană.

”E pentru prima dată în istoria turismului din România când am reușit să facem zboruri directe, charter, către astfel de destinații. Am avut o creștere exponențială a cererilor”, a completat Goicea.

Totodată, șeful agenției de turism a precizat că Egiptul a salvat mult din pierderile suferite în 2020.

”Anul acesta a fost anul Egiptului, ceea ce ne-a mai ajutat și pe noi să ne mai revenim după pierderile înregistrate în perioada de stare de urgență”, a explicat acesta.

Turismul, în formă peste cel puțin cinci ani

Imposibilitatea de a călători din starea de urgență, urmată de lista semafor, încă în vigoare, au generat pierderi de până la 80% în cazul agențiilor de turism, conform celor transmise de Goicea. Pentru a recupera acest gol, șeful Cocktail Holidays a menționat că e nevoie de eforturi serioase pentru cel puțin cinci ani.

”Dacă totul merge bine, în cel puțin cinci ani, turismul își va reveni la formula de dinainte de pandemie. Bineînțeles, avem nevoie să ajungem la cifra de afaceri din 2019 și să avem și ceva peste. Dacă împărțim pierderea de 80% la cinci ani rezultă circa 15% pentru fiecare an. Practic, noi trebuie să producem cu 15% în plus la fiecare 12 luni”, a exemplificat CEO-ul.

De asemenea, acesta a precizat că valul patru a impactat deja vânzările agenției, deoarece oamenii se tem să mai plece.

”Ne-au scăzut vânzările până la 30% din ce aveam din cauza noilor restricții și a valului al patrulea. Bineînțeles, a contat foarte mult că Grecia și Turcia sunt pe lista roșie. Am fost nevoiți să anulăm ultimele zboruri din sezon”, a mai spus acesta.

Criză "în criză" în politica din România

Toate acțiunile din România sunt legate, direct sau indirect, de deciziile politice luate la nivelul țării. Oricât de mult ne-am feri de politică, aceasta ne tot urmărește.

Nici turismul nu a scăpat acestui ”cerc vicios”, cu atât mai puțin în vreme de pandemie, când a depins consistent de ajutorul de la stat.

”Am primit un prim ajutor, prin Măsura 2, dar așteptăm ajutorul substanțial, care, teoretic, este pe drum. Fondurile sunt sublime, dar lipsesc cu desăvârșire. Suntem în curs de verificări, ne tot verifică. Ne cer licența de turism, deși ei sunt cei care au emis-o și tot felul de astfel de acțiuni”, a adăugat Goicea.

Totodată, întrebat ce așteptări are de la Guvernul României, acesta speră și îndeamnă la înțelegere la nivelul liderilor politici. Fără o stabilitate guvernamentală, economia se va duce de râpă, spune el.

”Așteptări de la autorități?! Nu mai am nicio așteptare. E o criză în criză în politica din România. E criză în Guvern și e criză în partidul aflat la guvernare. Situația asta afectează pe toată lumea. Niciunul nu mai e atent la economie, sunt interesați doar de problemele lor politice”, a precizat CEO-ul.

Nu în ultimul rând, acesta a îndemnat la responsabilitate în rândul politicienilor români și la acordarea unei atenții sporite economiei, deoarece ignorarea acesteia duce, în primul rând, la creșterea inflației.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri