România este din nou într-o mare degringoladă a sistemului sanitar, din cauza valului patru al pandemiei. Într-un context deloc favorabil călătoriilor, turismul în România nu mai reprezintă o primă variantă pentru vacanța de toamnă și de ce nu, pentru cea de sărbători. Accesul restricționat în magazine sau restaurante, folosirea certificatului verde, dar și teama de o infectare țin turiștii români departe de stațiunile din țară și îi apropie de Egipt, spre exemplu. ”Din păcate, persoanele nevaccinate, destul de multe în România, au încă o serie de restricții. Posibil să fie mai multe plecări în vacanțe în străinătate decât în România în această perioadă, tocmai din acest motiv”, a spus și Alin Burcea, proprietar Paralela 45, una dintre cele mai cunoscute agenții de turism din România.

Burcea consideră că românii se vor îndrepta în străinătate, mai ales în zonele calde, pe de o parte din cauza restricțiilor impuse de pandemie, iar pe de altă parte, din cauza vremii, care nu vrea să țină cu turiștii în această perioadă.

Nu doar șeful Paralela 45 este de părere că România nu mai este pe primele locuri în ceea ce privește vacanța, ci și Dan Goicea, proprietarul agenției de turism Cocktail Holidays. Acesta chiar sfătuiește românii să aleagă vacanțe în străinătate, deoarece, datorită ratelor ridicate de vaccinare, alte state sunt mult mai sigure decât România.

”Ar fi bine ca turiștii români să își rezerve vacanțele, din timp, în străinătate, pentru că e mai sigur decât la noi. Țările din Europa, și nu numai, s-au mișcat foarte bine în ceea ce privește vaccinarea și au ajuns la rate foarte bune de imunizare. Prin urmare, e mult mai sigur că călătorești în alte state decât în România. În plus, sunt pachete pentru toate bugetele”, a declarat Dan Goicea.

Întrebat, totuși, dacă se teme de un nou lockdown și de o scădere semnificativă a vânzărilor, Burcea este optimist și este de părere că nu vom traversa o perioadă similară primăverii lui 2020.

”Nu cred că vom avea lockdown, am depășit momentul. Însă, în mod cert, vânzările s-au temperat de când numărul îmbolnăvirilor a depășit 10.000 de cazuri pe zi. Este evident că atunci când vezi la televizor ce se întâmplă în România și toată lumea în jurul tău vorbește numai despre valul patru te gândești în primul rând la ziua de mâine, nu neapărat la vacanță. În prezent vânzările au un ritm mai slab decât în septembrie, per ansamblu”, a explicat Burcea, într-un interviu wall-street.ro.

De asemenea, acesta a adăugat că sunt cereri mari pentru sejururi în Egipt când este vacanța elevilor, în ultima săptămână din octombrie, și de circuite în țări din Europa unde valul patru a trecut.

Egiptul, noua Grecie pentru români

Una dintre vedetele anului a fost și rămâne Egiptul, cu zboruri charter tot timpul anului și din foarte multe orașe cu aeroport ale României, dar și cu circuite.

Este un festival de programe de vacanță în Egipt, în ultimele luni din an.

- Alin Burcea, proprietar Paralela 45 -

Curse spre Hurghada și Sharm el Sheikh sunt, în această toamnă, de la București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Baia Mare, dar și Oradea. În plus, potrivit lui Burcea, circuite se fac periodic, din București sau Cluj-Napoca, cu vizite la piramide, relaxare în Hurghada sau croazieră pe Nil.

”Din Hurghada turiștii pot merge în excursia de o zi la Cairo, pentru vizitarea Muzeului de Egiptologie și a piramidelor din Giza, ori la Luxor pentru vizitarea Templului Karnak cu Valea Regilor și Valea Reginelor. Pentru relaxare merg într-o excursie pe mare la Orange Bay, în Insula Paradisului, ori admiră apusul de soare de pe o corabie, vizitează moschei și se opresc în bazar pentru cumpărături. Din Sharm el Sheikh merg în excursie la Mănăstirea Sfânta Ecaterina și la Muntele sfânt Sinai, fac scufundări în Parcul Național Ras Mohamed unde reciful de corali, al doilea ca mărime din lume, este impresionant”, a descris proprietarul agenției de turism.

În plus, conform reprezentanților în turism din Egipt, țara piramidelor mai are un avantaj major. Stațiunile turistice, precum Sharm El Sheikh și Hurghada, au populație 100% vaccinată.

”Toată populația din Sharm El Sheikh este 100% vaccinată. Acest lucru este valabil și pentru Hurghada și va deveni o regulă, mai ales pentru stațiunile turistice. Toți angajații din industria turismului sunt obligați să se vaccineze în Egipt”, a spus Waleed El Sebaie, consilierul guvernatorului regiunii Sinaiului de Sud, într-o conferință de presă.

Acesta a adăugat și că Egiptul a făcut numeroase investiții în infrastructură, pentru ca țara să devină o opțiune pentru cât mai mulți turiști.

De asemenea, nivelul de securitate este unul foarte ridicat, iar turiștii nu trebuie să se teamă de regiune.

”Sharm El Sheikh este o destinație ușor izolată și sigură pentru toți turiștii. În plus, a fost construit un zid care înconjoară destinația, astfel încât aceasta să fie și mai bine păzită. Bineînțeles, armata stă la porțile acestuia. Chiar și în aeroport, toți cei care intră sunt verificați de trei ori. Mai mult decât atât, vom monta și mai multe camere de luat vederi pentru ca turiștii să se simtă în siguranță”, a mai spus consilierul guvernatorului.

Totodată, pe lângă Egipt, se remarcă și Turcia, care deși este pe lista roșie, încă este vizitată de turiștii români vaccinați (chiar și cei nevacinați, dacă fac testul COVID la plecare, dar care trebuie să respecte perioada de carantină la întoarcerea în țară), dar și în Islanda, Franța, Iordania sau America de Sud, Chile, Peru, conform celor transmise de Burcea.

Bineînțeles, să nu uităm de Dubai, una dintre destinațiile alese de români pentru petrecerea Revelionului.

Încă un Revelion în pandemie

Și pentru că am amintit de sărbători, Revelion și de Dubai, Burcea precizează că pentru perioada sărbătorilor sunt pregătite circuite și programe de 1 Decembrie la Paris, Amsterdam, Lisabona, Dubai, Maldive, Punta Cana, dar și în România.

”Egiptul este valabil de-a lungul întregului an, inclusiv de sărbători, când ne așteptăm să suplimentăm numărul de curse ca urmare a cererii. În plus, avem Crăciun în Maldive, Republica Dominicană, Republica Capului Verde, Zanzibar, Kenya, evident Dubai și Egipt. Avem, de asemenea, multe circuite în Europa, care este "verde", avem vacanțe la schi în Bulgaria și România”, a mai spus șeful Paralela 45.

Totodată, una dintre oferte vizează Laponia, prin două curse charter înainte de sărbătoare și în timpul acesteia.

”Pentru că a mers bine în acest an, avem și de revelion vacanțe în Antalya, cu zbor charter. Sunt pachete de cinci nopți la hoteluri de cinci stele. Și tot pentru Revelion sunt disponibile mai multe oferte de vacanță pentru Malta, Zanzibar, Capul Verde, Maldive, Kenya, Dubai, Punta Cana. Și, bineînțeles, Egipt. Ne așteptăm ca destinațiile de Revelion să meargă bine, să fie o cerere foarte mare de vacanțe, cum s-a întâmplat și la începutul verii ori la finalul anului trecut. Se va reduce valul patru până atunci și dorința românilor de a călători este cu atât mai mare cu cât în această perioadă nu călătoresc atât de mult cât și-ar dori”, a continuat Burcea.

E de menționat și programul de early booking pentru vacanțele de iarnă, care de-abia a început. Șeful Paralela 45 menționează că sunt înscrieri, însă turiștii sunt rezervați din cauza valului patru.

Last minute-uri sau mai degrabă înscrierile cât mai aproape de plecare sunt mai căutate de când a început pandemia. Motivul achiziționării vacanței mai aproape de data plecării este că turiștii consideră că planul lor e sigur având un orizont de timp mai apropiat”, a conchis Burcea.

Agenţia de turism Paralela 45 a fost înființată în 1990, fiind una dintre primele trei agenții din România. Touroperatorul este consacrat în vacanţe cu zboruri charter în Spania, Grecia, Turcia, Portugalia, Italia, Tunisia și Egipt, cu peste 160 circuite culturale şi istorice organizate anual pe patru continentele, ori programe pentru seniori, croaziere, vacanţe tailor made și programe de business travel. Recent, Paralela 45 a făcut un parteneriat cu Glovo, prin urmare, dacă nu găsiți felul de mâncare preferat, măcar vacanța să fie pe gustul vostru.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri