În contextul deteriorării situației de securitate din regiune, cauzată de agresiunea militară ilegală a Federației Ruse împotriva Ucrainei, realizată inclusiv prin utilizarea teritoriului Republicii Belarus, și ținând cont de evoluțiile în planul situației regionale umanitare și de securitate, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că a fost ridicat nivelul de alertă pentru Republica Belarus la 5/9 (5 din 9), ”Evitați călătoriile neesențiale!” de la nivelul de până acum 3/9 (3 din 9), ”Zone sau intervale de timp care pot fi periculoase”.

MAE precizează că, prin acest demers, România se aliniază la nivelul alertelor de călătorie emise recent de cea mai mare parte a statelor membre UE care au reprezentare diplomatică în Republica Belarus.

Informații detaliate referitoare la noua alertă se regăsesc mai jos și pe pagina de internet AICI.

Conform noului nivel de alertă, MAE recomandă cetățenilor români să evite călătoriile neesențiale în Republica Belarus, iar celor care se află temporar în această țară să ia în considerare să părăsească teritoriul Republicii Belarus cât mai curând, prin intermediul mijloacelor de transport disponibile (pe cale aeriană cu zboruri comerciale încă disponibile sau pe cale rutieră).

Totodată, MAE recomandă cetățenilor români să evite complet orice deplasare în zonele din vecinătatea frontierei Republicii Belarus cu Ucraina.

MAE, prin Ambasada României la Minsk, este pregătit să acorde protecție și asistență consulară cetățenilor români de pe teritoriul Republicii Belarus.

MAE reiterează solicitarea către cetățenii români care se află în Republica Belarus să-și notifice coordonatele prezenței lor în Republica Belarus prin platforma e-consulat.ro (https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza), disponibilă atât de pe PC sau laptop, cât și de pe telefonul mobil, sau contactând telefonic Ambasada României în Republica Belarus: +375291060090 (telefonul de urgență).

NIVEL DE ALERTĂ

Fără nivel de alertă

Prudență

Zone sau intervale de timp care pot fi periculoase

Evitați călătoriile neesențiale în anumite regiuni

Republica Belarus

Evitați călătoriile neesențiale

Evitați orice călătorie în anumite regiuni

Evitați orice deplasare!

Manifestați atenție deosebită

Părăsiți imediat țara

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție şi telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României la Minsk: +375291060090.

În plus, în Republica Belarus accesul la rețeaua Internet poate fi întrerupt, limitat sau blocat, ceea ce face dificilă evaluarea condițiilor din anumite regiuni ale țării și/sau trimiterea de mesaje. De asemenea, pot exista perturbări ale serviciilor de transport public, limitări ale circulației rutiere și / sau închiderea unor străzi și zone publice.

Contactarea autorităţilor române

Cetăţenii români care se află sau tranzitează Republica Belarus pot solicita asistență consulară la Ambasada României la Minsk. MAE recomandă cetățenilor români care se află pe teritoriul acestei țări să își înregistreze neîntârziat prezența prin intermediul platformei www.econsulat.ro, disponibilă atât de pe PC sau laptop, cât și de pe telefonul mobil la adresa web.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri