Șantierele ridicate pe plaja sălbatică Corbu vor trebui să-și suspende momentan activitatea, după ce Prefectura Constanța a atacat în justiție autorizațiile de construire. Anunțul a fost făcut de USR, care precizează că demersul Prefecturii Constanța vine după o petiție lansată de formațiunea politică.

”USR a reușit să suspende oficial construcțiile din beton de pe plaja sălbatică Corbu, prin petiția adresată Prefecturii Constanța pentru a ataca în justiție autorizațiile de construire”, a scris Stelian Ion într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Prefectura Constanța a reacționat, printr-un răspuns la o interpelare adresată de parlamentari ai USR, afirmând că a cerut în justiție anularea certificatului de urbanism și a autorizației de construire emise de primarul Comunei Corbu, precum și suspendarea și oprirea executării lucrărilor până la soluționarea pe fond a cauzei.

Citește și: Plaja Corbu: Cum se apără dezvoltatorul imobiliar care construiește cel mai mare proiect din aria protejată

„Salut decizia Instituției Prefectului de a ataca în contencios administrativ construirea ansamblului imobiliar de pe plaja virgină Corbu. Este semnalul clar că presiunea publică asupra tuturor nenorocirilor urbanistice funcționează. Și că, atunci când aducem argumente concrete, aceste dezastre imobiliare trebuie să înceteze. Așteptăm acum cu nerăbdare decizia instanței”, spune senatorul USR de Constanța, Remus Negoi.

Pe 17 februarie 2022, mai mulți deputați și senatori USR au adresat o petiție Prefectului de Constanta, cerându-i să atace în justiție actele care stau la baza emiterii autorizațiilor de construcție pentru pseudo-satul pescăresc de pe Plaja Corbu, unde se construiesc 18 imobile din beton. După câteva zile, pe 24 februarie, pe rolul Tribunalului Constanța a fost înregistrat dosarul cu numărul 1240/118/2022 cu această cauză.

Citește și: Dezvoltatorul de la Corbu: Plaja nu mai e de mult sălbatică. Turiștii lasă în urmă multe gunoaie

„Decizia prefecturii Constanța de a cere în justiție anularea autorizației de construcție a ansamblului rezidențial de pe plajă Corbu este un prim pas. Dar pe lângă anularea autorizațiilor este importantă și investigarea modului în care aceste autorizatii și avize au fost emise și tragerea la răspundere a celor vinovați. Vom urmări in continuare cu mare atenție problema de la Corbu pentru că protejarea mediului și conservarea lui în stare naturală nu este un moft ci o datorie pe care o avem în fața copiilor noștri”, declară deputata USR de Constanța Cristina Rizea.

Argumentele pe care USR le-a adus, în cadrul solicitării înaintate Prefecturii Constanța, sunt următoarele, în viziunea lui Stelian Ion:
Este interzisă înstrăinarea plajelor, care fac obiectul exclusiv al proprietății publice, către un particular (art. 136 alin. (3) din Constituția României);
• Este interzisă amplasarea oricăror construcții pe terenuri acoperite de dune, așa cum este cazul în situația de față (art. 60 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 202/2002);
• A fost intabulat în mod nelegal terenul pe care se ridică betoanele de către administrația publică locală în august 2005, fiind parte integrantă a Plajei Corbu, care este o zonă protejată Natura 2000, fiind parte a Rezervației Biosferei „Delta Dunării”;
• În mod abuziv, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), aflată în subordinea Ministerului Mediului, a avizat favorabil acest proiect imobiliar prin Avizele nr. 41/24.09.2020 și 42/24.09.2020, cu încălcarea prevederilor legale menționate și ignorarea completă a modului în care această construcție va afecta ecosistemul natural.

„Până când Tribunalul Constanța se va pronunța pe tema anulării acestor acte, acestea sunt suspendate de drept, iar șantierul de la Corbu trebuie oprit. Orice centimetru de beton turnat în plus după suspendarea autorizației reprezintă infracțiune. Vom continua demersurile, vom analiza posibilitățile de recuperare a acestor terenuri, solicitând inclusiv premierului Nicolae Ciucă să trimită de urgență corpul de control la Corbu. Toți funcționarii care au fost de acord cu betonarea acestei suprafețe însemnate din aria protejată, trebuie trași la răspundere. Asta nu este dezvoltare, ci masacru împotriva unei arii protejate!”, explică deputatul USR de Constanța, Stelian Ion.

Cum se apără dezvoltatorul imobiliar care construiește cel mai mare proiect din aria protejată

Wall-street.ro a stat de vorbă la începutul lunii februarie cu dezvoltatorul imobiliar, SC Logis Project SRL, care construiește cel mai mare proiect imobiliar din zonă, Zargana Ecosanctuar. Redăm mai jos o parte dintre declarații acestuia, interviurile complete putând fi citite AICI și AICI.

”Într-adevăr amplasamentul proiectului este situat într-o arie protejată de interes național, Rezervația Biosferei Delta Dunării (RBDD), care este și sit RAMSAR, iar două situri de importanță comunitară, parte a rețelei ecologice funcționale Natura 2000, se suprapun peste el. Informația completă trebuia însă să arate faptul că în nici una dintre aceste arii naturale protejate nu este interzisă construcția de imobile atât timp cât sunt respectate condițiile din planurile de urbanism și când studii temeinice, de lungă durată și făcute de specialiști atestați de Ministerul Mediului și cu experiență dovedită, arată faptul că impactul asupra habitatelor și speciilor pentru care siturile au fost desemnate nu este semnificativ. Impactul proiectului nostru este de 0,02% din totalul arealului”, a declarat eprezentantul dezvoltatorului.

Sursa foto: Shutterstock / FlorinRO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri