Chiar dacă nu este prima opțiune în rândul turiștilor români care vor să își petreacă vacanța în străinătate, Germania oferă o gama largă de variante, atât în sezonul rece, cât și în perioadele calde. La începutul acestei luni, am petrecut cinci zile în Bavaria, una dintre cele mai frumoase zone turistice ale Germaniei, în special datorită castelelor, culturii, arhitecturii, tradițiilor și superbelor peisaje. Am făcut mai jos o selecție cu locurile care m-au impresionat cel mai mult în vizita mea în Bavaria.

Oberammergau, micuțul sat care găzduiește celebra piesă de teatru Passion Play

O să încep această prezentare a obiectivelor turistice din Bavaria cu Oberammergau pentru că de acolo am plecat în fiecare zi pentru a descoperi câteva dintre frumusețile bavareze. Așadar, Oberammergau este un sat cu aproximativ 5.000 de locuitori din Alpii Bavarezi, unde numărul de turiști “explodează” o dată la zece ani când are loc punerea în scenă a piesei de teatru Patimile lui Isus (Passion Play).

În plus, este renumit și pentru sculptura în lemn și pentru casele pictate, decorate cu fresce. Este, de asemenea, una dintre opririle de pe traseul turistic al Drumului Alpin German.

OberammergauOberammergauOberammergauOberammergauOberammergau

Oberammergau avea să treacă, între 1633 și 1634, printr-o perioadă neagră a istoriei sale, fiind grav afectat de ciumă bubonică, fapt care a dus, în cele din urmă, la apropierea oamenilor de Dumnezeu. Se spune că atunci locuitorii din Oberammergau au promis că, dacă molima va dispărea, vor interpreta o piesă despre patimile lui Hristos (Passion Play) la fiecare zece ani. Prima reprezentație, în 1634, a avut loc la cimitirul de lângă biserica parohială, pe mormintele victimelor ciumei. Ulterior, în anul 1830, spațiul de spectacol s-a mutat în marginea de nord a satului. Astăzi, piesele sunt puse în scenă într-o sală acoperită pentru public, cu aproximativ 5000 de locuri, la standarde moderne.

Retail jobs

Am avut ocazia să particip la repetițiile pentru stagiunea din acest an a Passion Play, stagiune care a început pe 14 mai, și să discut cu regizorul piesei, Christian Stueckl.

Cu această ocazie, am aflat că pentru a juca în Passion Play, trebuie să fii născut în sat, să fii căsătorit cu un localnic de zece sau mai mulți ani, sau să fi locuit acolo timp de 20 de ani. Nu se fac excepții de la aceste reguli.

De asemenea, costumele sunt realizate de săteni și nu sunt permise peruci, ceea ce înseamnă că oricine este ales pentru un rol trebuie să-și lase părul să crească (inclusiv barba) pentru autenticitate pe scenă. Peste 2.000 de localnici fac parte din distribuție, dar există doar aproximativ 124 de roluri cu replici dintre care 20 de roluri principale, care se schimbă la fiecare zece ani. De asemenea, unele dintre scenele din producția din acest an vor fi însoțite de un cor de 64 persoane, acompaniați de 55 de instrumentiști așezați sub scenă.

Citeste si:
Germania nu respinge ideea unei plafonări a preţului petrolului rusesc
Germania nu respinge ideea...

“Locuind aici, am ocazia să mă întâlnesc zilnic cu oamenii satului în diferite ipostaze, așa că am timp să îi analizez bine și să decid cine va juca rolurile principale în următoarea reprezentație a piesei”, îmi explică cel care regizează piesa încă din 1990. De când a devenit regizorul piesei și până în prezent, Christian Stueckl a modificat 90% din sceneariu piesei, concentrându-se, mai degrabă, pe profețiile lui Isus și mai puțin pe suferințele acestuia.

În plus, piesa – care de sute de ani a reflectat o perspectivă conservatoare, catolică – a fost schimbată pentru a reflecta o societate mai diversă a Germaniei: include pentru prima dată un actor musulman și s-a renunțat la numeroasele intrigi antisemite.

Passion Play va fi unul dintre primele evenimente culturale majore din Germania de la izbucnirea pandemiei, cu aproape jumătate de milion de vizitatori așteptați din Germania și din întreaga lume, în special din Statele Unite.

Citeste si:
Cum a înșelat Putin Occidentul din 2014 și până la invadarea Ucrainei
Cum a înșelat Putin...

Passion PlayPassion PlayPassion PlayRegizor Passion PlayFoto: Christian Stueckl, regizorul Passion Play

Muzeul satului bavarez

Muzeul în aer liber Glentleiten oferă o perspectivă detaliată asupra vieții de zi cu zi a oamenilor din Bavaria Superioară - din 1600 și până în prezent -, asupra culturii lor de construcție și asupra felului în care oamenii din această zonă și-au desfășurat sau își desfășoară viața.

Aproape 70 de case originale bavareze au fost conservate și relocate pentru a fi restaurate în mijlocul unui superb cadru natural care se conformează tiparelor istorice. Astfel, aici veți găsi și o varietate de grădini, păduri și pajiști cu specii de animale străvechi, cu vederi spectaculoase asupra munților și lacurilor din Bavaria Superioară.

Ca să vă bucurați în tihnă de căsuțele și istoria din spatele acestora ar fi bine să alocați jumătate de zi muzeului care se întinde pe o suprafață de 40 de hectare, iar la finalul vizitei puteți lua masa la restaurantul din incinta muzeului, unde se servește o excelentă bere artizanală produsă chiar acolo.

Citeste si:
O vioara Stradivarius, descoperita la 35 de ani dupa ce a fost furata
O vioara Stradivarius,...

GlentleitenGlentleitenGlentleitenGlentleitenGlentleiten

GlentleitenGlentleitenGlentleitenGlentleitenGlentleitenGlentleitenGlentleiten

Mittenwald, orașul sunetelor de vioară

Orășelul Mittenwald se află în districtul Garmisch-Partenkirchen și este situat la aproximativ 6 km de granița cu Austria. Mittenwald este așezat pe valea râului Isar și este înconjurat de masivul Karwendel. Pe străduțele înguste ale orașului puteți admira căsuțele colorate pictate manual. Strada principala se numește Obermarkt și începe din dreptul bisericii St. Peter, al cărei turn a fost desemnat unul dintre cele mai frumoase din Germania.

MittenwaldMittenwaldMittenwaldMittenwaldMittenwaldMittenwaldMittenwald
Dacă ajungeți în Mittenwald nu trebuie să ratați Geigenbaumuseum Mittenwald (Muzeul de producție a vioarelor), înființat în 1930. Sutele de viori expuse evidențiază meșteșugul confecționării viorii și dezvoltarea sa de-a lungul a peste trei sute de ani, precum și legăturile sale cu istoria comunității locale. Mittenwald a ocupat un loc important în meșteșugul confecționării de viori încă din 1685, când Matthias Klotz și-a deschis aici primul atelier. De-a lungul timpului, Matthias Klotz a dat mai departe arta de a face viori ucenicilor săi, Mittenwald devenind astfel un loc foarte cunoscut pentru acest meșteșug, estimându-se că peste 600 de producători de viori s-au pregătit în acest orășel bavarez.

Citeste si:
In vizita la proiectul Residenz, dezvoltat de catre Tiriac Imobiliare
Residenz, dezvoltat de catre...

GeigenbaumuseumGeigenbaumuseumGeigenbaumuseumGeigenbaumuseumGeigenbaumuseumGeigenbaumuseum

Murnau, orașul idilic a cărui frumusețe i-a vrăjit pe expresioniști

Orașul Murnau de pe lacul Staffelsee a fost întotdeauna un oraș-târg înfloritor, bine poziționat din punct de vedere economic și strategic pe ruta comercială Rottstrasse dintre Weilheim și Mittenwald.

MurnauMurnauMurnau

Pictura pe sticlă și fabricarea de flori artificiale din pene au fost printre industriile cheie ale regiunii, iar artiștii săi și-au găsit faima dincolo de zona locală.

Locul acestui oraș în istoria artei a fost asigurat la începutul secolului al XX-lea, când un grup de tineri artiști au respins principiile tradiționale și au revoluționat lumea picturii. Printre cei atrași de Blue Land s-au numărat și cuplul de artiști Wassily Kandinsky și Gabriele Munter. Împreună cu Franz Marc au format un grup celebru de artiști, Der Blaue Reiter (Călărețul albastru). Stilul lor de pictură, bazat pe armonia culorilor, a adăugat o dimensiune cu totul nouă expresionismului.

Citeste si:
Anchetă ANPC în rândul companiilor aeriene, inclusiv Wizz Air și...
ANPC începe o investigația în...

MurnauMurnauMurnauMurnauMurnauMurnauMurnau

Neuschwanstein, inspirație pentru Walt Disney

Castelul Neuschwanstein a fost comandat de Regele Ludwig al II-lea în anul 1868. Construcția lui a început în 1869, dar nu s-a terminat până la moartea lui Ludwig, în 1886. În ciuda aspectului său, castelul nu a fost menit să aibă rol defensiv, ci să fie un loc de evadare și relaxare pentru suveran. Faima a venit atunci când celebrul Walt Disney a decis să folosească o schiță a castelul ca logo pentru lumea basmelor.

NeuschwansteinNeuschwanstein

Am văzut celebrul castel doar de la poalele muntelui, din localitatea Fussen, unde am vizionat musicalul “The Dream King”, un spectacol de 45 de minute. Spectacolul se bazează pe povestea reală și pe miturile celui mai misterios și inspirat rege Ludwig al II-lea, cel care a construit castelul Neuschwanstein.

The Dream King MusicalThe Dream King MusicalThe Dream King MusicalThe Dream King Musical

Zugspitze – cel mai înalt vârf al Germaniei

Vârful Zugspitze face parte din Alpii Bavarezi, are o înălțime de 2962 metri și este așezat exact pe granița ce separă Austria de Germania. Este înconjurat de stațiuni de ski (Garmisch, Grainau în Germania și Ehrwald și Lermoos în Austria) și lacul Eibsee. Urcarea pe Zugspitze se poate face cu telecabina sau cu trenul. Recomand telecabina pentru peisajele incredibile pe care le puteți vedea pe parcursul urcării, în special nuanțele de turcoaz ale lacului Eibsee. Orele de operare ale telecabinei sunt între 8 am și 4.45 pm, din jumătate în jumătate de oră, iar traseul se parcurge în circa 10 minute.

ZugspitzeZugspitze

În vârf este amenajată o platformă cu restaurante, terase, magazine de suveniruri și multe locuri de unde să admiri peisajul. Zăpadă de aici se poate folosi pentru tot timpul anului pentru săniuș, săniile fiind puse la dispoziție gratuit.

ZugspitzeZugspitzeZugspitzeZugspitzeZugspitzeZugspitzeZugspitzeZugspitzeZugspitzeZugspitze

Palatul regal din Munchen

Palatul Regal (Residenz) din Munchen a fost reședința oficială a monarhilor Bavariei în perioada 1385-1918. Istoria palatului este la fel de complexă ca arhitectura sa, motiv ce face din Residenz un obiectiv turistic ce nu trebuie ratat într-o vizită în Bavaria.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Palatul Regal a fost aproape complet distrus, însă multe dintre capodoperele din interior au fost mutate în loc sigur înainte că bombardamentele să afecteze palatul.

Restaurarea a început în 1945 și în timpul acesteia sala tronului lui Ludwig I a fost înlocuită cu o sală de concert pentru ca, în cele din urmă, palatul să se redeschidă sub forma unui muzeu, în 1958. Muzeul este deschis zilnic, iar intrarea este gratuită pentru copiii și tinerii cu vârstă sub 15 ani.

Palatul Regal MunchenPalatul Regal MunchenPalatul Regal MunchenPalatul Regal MunchenPalatul Regal MunchenPalatul Regal MunchenPalatul Regal MunchenPalatul Regal MunchenPalatul Regal MunchenPalatul Regal MunchenPalatul Regal Munchen

Viktualienmarkt, piață alimentară din Munchen

Fondată în 1907 printr-un decret al lui Maximilian I, Victualienmarkt (piața de merinde) a fost construită pentru a înlocui o altă piață mult mai mică care devenise insuficientă pentru a satisface necesitățile unui oraș aflat în plină dezvoltare.

Și Viktualienmarkt a fost grav avariată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind luată în considerare chiar și demolarea acesteia, însă, până la urmă, municipalitatea a hotărât să salveze piața. Viktualienmarkt este plină de viață aici putând fi găsite, la cele peste 140 de tarabe, standuri și magazine cele mai variate produse cum ar fi: flori, legume, fructe, ouă, produce lactate, miere, carne, produse din carne sau decorațiuni.

Piața a crescut în mod constant de la înființarea să, ocupând astăzi peste 22.000 de metri pătrați. Viktualienmarkt este în dese rânduri locul unde se organizează diferite festivaluri.

ViktualienmarktViktualienmarktViktualienmarkt

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Setari Cookie-uri