Undeva în județul Brașov, între munți și la aer curat în satul Cobor, a luat naștere ferma de biodiversitate Cobor, un loc care promovează ecoturismul în România. Cobor nu este un spațiu destinat tuturor turiștilor, fiind potrivit pentru cei care apreciază viața la țară și nu au pretenții pentru cazare ca într-un hotel de cinci stele.

Cele 500 de hectare de teren, aparținând unui filantrop, au intrat în posesia Fundației Conservation Carpathia, care se ocupă și cu dezvoltarea unui segment de afaceri verzi, în 2016. De atunci și până în prezent, ferma Cobor a devenit model de turism în zonă.

Ferma găzduiește un număr de 18 cai, circa 200 de vaci din specia Sura de Stepă, dar și aproape câini din rasa ciobănesc carpatin. Iar dacă vă întrebați ce fac oamenii de acolo cu câinii în fermă? Simplu, sunt antrenați și donați ulterior stânelor din împrejurimi, pe lângă faptul că servesc drept distracție pentru turiștii mai mici. Din 2020, au fost donați 51 de câini ciobănești crescătorilor de animale din zonă.

Foto: George Costan

Și pentru că sunt aproape 200 de vaci în fermă, principala activitate cu care se laudă Cobor este pășunatul intensiv.

Vezi și: FOTO | Complexul de lux de lângă București, care nu vrea să apară pe Booking (wall-street.ro)

Cât costă cazarea la ferma Cobor

Cu siguranță ați auzit de modelul practicat în Italia, care vinde sau închiriază case la doar un euro. Ei bine, cei de la Cobor au încercat să copieze ideea și au renovat casele părăsite din împrejurimi, pentru a renunța la ideea ridicării unor construcții noi.

Practic, nu vă cazați la fermă propriu-zis, ci în locuințele renovate cu ajutorul sătenilor din zonă.

În prezent, ferma Cobor poate pune la dispoziția turiștilor 12 camere, cu o capacitate maximă de 22 de persoane.

Sursa Foto: Ema Dimitriu

Noi nu încercăm să concurăm cu Poiana Brașov, noi promovăm turismul rural din Transilvania”, a declarat Istvan Szabo, Conservation Enterprise Manager, Fundația Conservation Carpathia, pentru wall-street.ro.

O cameră la Cobor, cu mic-dejun, prânz și cină (gândite în funcție de sezon), costă 62 de euro pentru o persoană.

Szabo a precizat că plata cu cardul este posibilă, iar, în prezent, sunt în discuții cu autoritățile pentru acceptarea tichetelor de vacanță.

Bineînțeles, reprezentanții Cobor vor să mărească și capacitatea de cazare și vor să renoveze alte două case pentru a le transforma în unități de cazare.

Dacă îți e teamă să stai tu singur cu sufletul tău, nu veni aici. E o zonă destul de izolată și foarte important, fără acces la Wi-Fi și prea mult semnal la telefon”, a mai spus Szabo.

Ce poți face la ferma Cobor

Cu accent pe viața la țară și poziționată la munte, e imposibil ca la Cobor să nu găsim activități pe gustul nostru.

Iată ce am putea face la ferma Cobor:

  • observarea vieții sălbatice: căprioară, vulpe, lup, urs sau pisica sălbatică sunt câteva dintre speciile care au casă pe dealurile Transilvaniei și care pot fi urmărite de turiștii curioși.
  • plimbare cu căruța: plecarea se face din sat, pe jos, însoțind căruțele trase de cai, prin păduri și peste pajiști. Seara este așezată tabăra, se face un foc mare, se gătește și se spun povești. Prețuri: 250 euro/noapte/căruță, maximum 5 persoane/căruță (include căruța, căruțaș, cai, ghid, cort, sac de dormit și izopren, organizarea taberei - costurile pentru alimente nu sunt incluse, 20 euro/persoană/zi).
  • tururi cu bicicleta: puteți ajunge într-o tură de o zi din sat până în Felmer, Șoarș, Bărcuț, Brădeni, Viscri sau Făgăraș. Puteți veni cu propria bicicletă sau închiria una din Făgăraș, iar, la cerere, poate fi găsit un ghid sau trimite turele marcate pe GPS.
  • tururi botanice: puteți găsi o mare diversitate de flori, arbuști și plante, nu departe de sat. Ghidul vă poate arăta diferitele specii de plante și explica rolul lor în ecosistem. Fie că ești un copil de 10 ani, fascinat de margarete, fie un profesor de botanică, dealurile din jurul satului Cobor sunt un loc perfect pentru a explora, învăța și lărgi orizonturile. Rezervările pot fi făcute cu cel puțin cinci zile în avans, iar prețul este 70 euro/tur.

Sursa Foto: Mihai Catan

Ce putem mânca la ferma Cobor

Mâncarea la Cobor este din grădina proprie, dacă ne este permisă exprimarea, fiind angajate bucătărese din sat pentru a prepara micul-dejun, prânzul sau cina.

La ferma Cobor, puteți mânca:

  • ciorbă de salată (și chiar dacă sună ciudat, reprezentanții fermei dau asigurări că este foarte bună),
  • ciorbă din sură de stepă (adică de vită),
  • cârnați locali, din sură de stepă și porc sau alte combinații de-ale locului.

PS: Am dat doar câteva exemple.

În acest sens, Szabo promite că o următoare investiție este un abator în cadrul fermei. În prezent, există un punct de sacrificare, unde intră circa 10-15 animale pe lună, însă își dorește să poată procesa carnea. Investiția într-un astfel de proiect se ridică la 100.000 de euro.

În plus, tot prin intermediul abatorului, vrea să extindă zona de parteneriate pentru a ajuta la vânzarea produselor locale, cum ar fi cârnații de mai sus.

În prezent, la fermă lucrează 14 persoane (dintre care unul este Szabo, iar cinci dintre acestea se ocupă de promovarea turistică). Când este sezonul pentru recoltă, coasă sau pentru culesul fânului pentru iarnă, Cobor mai apelează la câțiva zilieri (muncitori din sat).

Istvan Szabo a precizat că își dorește să dezvolte și mai mult zona, dar scumpirile din ultima vreme îi dau peste cap socotelile. Însă își menține planul de a dezvolta o sală de conferințe, pentru ca ferma să devină mai atractivă pentru cei care fac teambuldinguri sau traininguri. În plus, acesta vrea ca ferma Cobor să dispună și de un cort pentru evenimente, deoarece a primit solicitări pentru nuntă sau botez, însă nu a dispus de toată capacitatea necesară.

Sursa Foto Galerie: Ema Dimitriu, George Costan, Daniel Mirlea, Mihai & Georgiana Catan, George Soare.

Sursa foto: Ferma Cobor/ Mihai Catan

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri