Dacă sunteți în căutarea unei destinații ieftine, dar care să nu fie nici friguroasă, nu te duce mai departe de Turcia. Deși această țară este preferată de turiști în special vara, fiind cunoscută pentru ofertele sale all-inclusive, Turcia are multe de oferit și toamna.

Orașul Marmaris de pe coasta Mediteranei este considerat a fi cea mai ieftină destinație de vacanță europeană, din toamna lui 2022. În acest octombrie te vei bucura de temperaturi medii între 18°C – 25°C, potrivit Euronews.

Turcia face legătura între Europa și Asia și este adesea descrisă ca locul unde „estul se întâlnește cu vestul”. Are granițe cu Grecia, Bulgaria, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Iran, Irak și Siria. Fiecare țară influențează cultura Turciei în felul său, astfel încât fiecare colț al țării îți creează un sentiment complet diferit de celelalte. Iată tot ce trebuie să știi pentru o escapadă de ultim moment.

Ce orașe din Turcia ar trebui să vizitezi

Capitala Turciei este Ankara, dar cel mai mare oraș și centru financiar al său este Istanbul. Oricare dintre ele reprezintă un punct de plecare excelent în călătoria ta. Ia în calcul că Istanbulul este un oraș mai ușor de navigat ca turist decât Ankara. Am detaliat pe larg în acest articol ce obiective turistice poți vizita în Istanbul. Dacă nu apuci să stai foarte mult în Istanbul, mergi măcar în vizită la Moscheea Albastră, nu vei regreta.

Moscheea Albastră (Istanbul). Sursa foto: Wall-Street.ro

Turcia are șapte regiuni. Acestea sunt Regiunea Anatolia de Est, Regiunea Anatolia Centrală, Regiunea Mării Negre, Regiunea Mediterană, Regiunea Egee, Regiunea Marmara și Regiunea Anatolia de Sud-Est.

Regiunea Anatolia de Est este cea mai mare, constând în principal din munți și cel mai mare lac al Turciei, Lacul Van. Capitala, Ankara, este situată în regiunea Anatolia Centrală, iar centrul turistic al Istanbulului se află în Marmara.

Fiecare zonă este renumită ca având lucruri diferite de oferit. În general Istanbul este văzut ca fiind cea mai populară destinație. Bodrum este cel mai bun loc dacă ai plecat de acasă și ți-ai setat un buget redus (cu cea mai bună viață de noapte), iar Cappadocia are unele dintre cele mai frumoase peisaje. Cele mai bune plaje sunt plaja Patara, peninsula Bodrum si plaja Kaputas.

Citește și: FOTO | Ce destinații putem vizita în această toamnă, în Europa

Excursie în Parcul Național Göreme, Cappadocia

Parcul Național Göreme și siturile de stânci din Cappadocia sunt pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Peisajul stâncos spectaculos a fost sculptat în întregime de eroziune și conține dovezi ale artei bizantine în perioada post-iconoclastică ca nicăieri altundeva. De asemenea, puteți vedea rămășițele vechilor locuințe umane datând încă din secolul al IV-lea.

În timp ce sunteți acolo, puteți face un zbor cu balonul cu aer cald de 1 oră și puteți privi „hornurile zânelor”, o poreclă pentru formațiunile unice de căpușe de acolo. Cel mai bun moment pentru a merge este la răsăritul soarelui, când cerul este capătă un soi de portocaliu mai sidefat.

Sursa foto: Pexels

Baie în laguna albastră din Ölüdeniz

Ölüdeniz este o stațiune de lagună și plajă din districtul Fethiye din provincia Muğla din sud-vestul Turciei. Această zonă este cunoscută sub numele de Coasta de turcoaz și, în mod nesurprinzător, apa de mare din Ölüdeniz este renumită pentru nuanțele sale de turcoaz și bleu marin. Aici există un golf de nisip de vizitat, iar laguna în sine este o rezervație naturală națională demnă de vizitat.

Sursa foto: Pexels

O activitate interesantă de făcut aici este să te dai cu parapanta. Este considerat unul dintre cele mai bune locuri din lume pentru a experimenta acest tip de adrenalină datorită vederilor panoramice unice și condițiilor meteorologice stabile - 2000 m în aer.

Inot cu țestoasele marine în Dalyan

Iubitorii de natură și animale vor adora plaja cu broaște țestoase Dalyan (numită și plaja Iztuzu). Este cunoscut în toată Turcia pentru splendoarea sa naturală. Există peste 100 de soiuri de specii de păsări aici, precum și trei soiuri de broaște țestoase, inclusiv țestoasa de mare pe cale de dispariție.

Sursa foto: Pexels

Puteți face o excursie cu barca din portul orașului pentru a ajunge la plajă și a vizita principala zonă de conservare a broaștelor țestoase. Acesta este un loc tare frumos în care poți înota alături de țestoase, pentru a vizita izvoarele termale din apropiere sau pentru a face o baie cu nămol.

De ce să vizitezi orașul subteran Derinkuyu

Orașul subteran Derinkuyu este un oraș antic, cu mai multe niveluri, din provincia Nevşehir. A fost construit pentru a adăposti 20.000 de oameni în timpul războaielor arabo-bizantine (780–1180 d.Hr.), cuprinzând opt etaje și atingând adâncimi de peste 85 de metri.

Orașul a continuat să fie folosit de creștini ca protecție împotriva incursiunilor mongole din Timur în secolul al XIV-lea și apoi, când regiunea a căzut în mâinile otomanilor, a fost folosit ca refugiu de către băștinașii musulmani turci.

Care este cel mai bun moment al anului pentru a vizita Turcia?

Aprilie, mai, septembrie și octombrie sunt cele mai potrivite luni în care poți vizita Turcia pentru că te vei bucura de temperaturi cuprinse între 20°C și 30°C. Acestea sunt de obicei cele mai bune perioade pentru a vizita siturile istorice ale Turciei, în vreme ce ultimele două luni ale anului pot oferi călătorilor europeni soarele mult dorit, chiar și în prima lună de iarnă. Fethiye, Bodrum și Antalya sunt considerate primele trei destinații însorite, chiar și în timpul iernii.

Lunile de vară din iunie până în septembrie tind să fie foarte calde, cu temperaturi care ating 35°C pe coasta de sud a Turciei.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri