Cine n-are bunici să-și cumpere sau să se cazeze un weekend în camere decorate cu amintirile lor. Dacă îți este dor să asculți o poveste și să nu auzi notificările telefonului, poți face asta la mai puțin de 100 de km de București. Satul Banului Guesthouse este o gospodărie fără semnal la telefon care te cazează în camerele care poartă numele bunicilor și străbunicilor proprietarului, iar tot acesta îți poate povesti ore întregi despre istoria locului.

Satul Banului din comuna Măgureni, județul Prahova a fost format la intersecția a două drumuri comerciale: unul care făcea parte din „Drumul Mătăsii” și altul pe care se făcea comerțul dintre Transilvania și capitala Valahiei din acele vremuri.

Răzvan Dobre, proprietarul complexului Satul Banului Guesthouse, a povestit cum a construit acest loc, condus de teama ca oamenii să nu-și uite istoria. El nu mai știe exact câți bani a investit pentru Satul Banului Guesthouse, dar cea mai importantă investiție o reprezintă faptul că a reușit să păstreze între pereții caselor amintirea străbunicilor lui.

Satul Banului Guesthouse

Satul Banului Guesthouse nu se potrivește tuturor

Răzvan a menționat că locul pe care l-a construit nu este pentru toată lumea, iar că prima triere se face natural: prin lipsa semnalului și a WI-FI-ului din gospodărie. El a menționat că una dintre problemele cu care se confruntă turismul românesc este faptul că imită bucăți diferite din ce au văzut antreprenorii în afara țării. Acest lucru duce la un rezultat dacă nu kitschos, măcar la unul nepotrivit cu fundalul naturii din România. Antreprenorul a spus că aici nu o să potrivească turiștii obișnuiți să trăiască experiențe toscane pe Valea Prahovei.

„Nu cred că turiștii vin în România ca să se simtă ca în Toscana. Turiștii străini nu vin în România ca în Paris, nu e nimic «de bifat aici». Sunt sigur că cine vrea să simtă Toscana se va duce în Italia, nu pe Valea Prahovei, iar cine vrea experiența unui pub londonez va merge în Marea Britanie. Chiar dacă am spune că facem asta pentru ca românii să se bucure în propria țară de experiența de afară, este nesănătos din punct de vedere turistic. Cred că cine alege să vină aici vrea să simtă cu adevărat ce înseamnă România, vor să stea în bordeie, nu în bungalouri.”, a menționat Răzvan Dobre, proprietarul Satul Banului Guesthouse.

Citiți și: FOTO | Vacanță în România: Satul Banului, o pensiune cât un sat.

Camere Satul Banului Guesthouse

Cât costă cazarea la Satul Banului Guesthouse

Atunci când alegi o cameră în complexul Satul Banului nu alegi unde stai, ci la cine stai. Fiecare cameră este denumită după bunicii și rudele proprietarului, așa că poți alege să stai la: mamaia din sus, mamaia din vale, în odaie la tataia, maica Lina, maica Lisandra sau maica Floarea.

Fiecare cameră are pe perete amintirea celui pentru care a fost închinată cameră, de la puloverul mamaiei din vale până la fotografiile și tablourile cusute de gazdele odăilor.

Prețul camerei este cuprins între 370 lei/ 75 euro și 590 lei/ 120 euro pentru o căsuță proprie. În acest preț este inclus micul dejun.

Dacă alegi să te cazezi în „odaie la tataia” o să-ți petreci noaptea într-un atelier de tâmplărie. Bunicul din Vale, pentru că despre el este vorba, pe nume Gheorghe Sichim, s-a născut în 1921 și și-a petrecut toată adolescența în marile ateliere de tâmplărie din București, unde a învățat meseria de tâmplar, meserie pe care a îmbrățișat-o și pe care a iubit-o toată viața.

Odaia lui tataia, Satul Banului Guesthouse

Citiți și: Ferma Cobor, locul din România care nu vrea să ajungă Poiana Brașov.

Ce putem mânca la Satul Banului Guesthouse

Dacă ai reușit să îți saturi dorul de casa bunicilor, acum este momentul să îți saturi și foamea. Satul Banului te hrănește cu unul dintre cel mai bun gust, cel al copilăriei tale. Una dintre mâncărurile specifice pentru acest loc este mămăliga cu fructe de sezon, un preparat la care tu hotărăști dacă vrei să fie desert sau nu. Un alt preparat specific zonei este Tăbârca: un desert de doamnă format din dovleac și o cremă care îți aduce toamna pe papilele gustative.

Prânzul (supă sau ciorbă, fel principal, desert) costă 70 lei /14 euro de persoană, iar cina (antreu, fel principal, desert) este de 94 lei / 19 euro de persoană. Copiii cu vârsta de până la 4 ani mănâncă gratuit, iar cei cu vârsta cuprinsă între 4 și 10 ani beneficiază de o reducere de 50%.

Nu sunt permise alimentele și băuturile alcoolice din exterior.

Tăbârca, desert tradițional Satul Banului.

Citiți și: De la penitenciar la ecoturism: în ce vrea să transforme Mohammad Murad Doftana.

Ce putem vizita în împrejurimi

Ce ai vrea să faci: să dai o tură cu bicicleta sau să înveți despre istoria locului? Ei bine, acesta e locul ideal pentru a combina aceste lucruri.

Palatul Drăghici Cantacuzino, Măgureni, Prahova

Palatul Drăghici Cantacuzino a fost denumit de arhitectul Călin Hoinarescu “Minunea de la Măgureni” Din păcate, astăzi chiar dacă există planuri pentru reconstrucția acestui palat, este foarte dificil de realizat.

Conacul Pană Filipescu, Filipeștii de Târg, Prahova

Conacul Pană Filipescu a fost ridicat în secolul al XVIII lea de către Pană Filipescu, soțul Mariei Cantacuzino.Elementul cel mai atrăgător îl constituie foișorul de la intrare.

Micul Trianon de la Florești, palatul distrus de filmele lui Sergiu Nicolaescu

Arhitectura Palatului Cantacuzino de la Florești este asemănătoare cu cea a Micului Trianon de la Versailles, de aceea, această clădire poartă numele “Micul Trianon”. Construcția sa a fost realizată alături de constructori și zidari din Franța, pentru ca în final palatul să arate cât mai aproape de modelul inițial.

La distrugerea palatului au contribuit desele filmări efectuate în incinta lui pentru realizarea unor producţii cinematografice ale regizorului Sergiu Nicolaescu.

Ruinele Palatului Micul Trianon

Citiți și: A fost inaugurat Tarnița Paradise Resort, un nou resort turistic de lux din România.

Sursa foto: Wall-street.ro/ Satul Banului Guesthouse

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri