Un atac nuclear asupra Ucrainei, fie și cu o bombă tactică, ar putea opri la sol toate zborurile comerciale. Motivul ține de polițele de asigurare.

Potrivit Foreign Policy, în cazul în care Kremlinul va decide să lanseze un atac nuclear în Ucraina – scenariu tot mai frecvent menționat în ultima perioadă - există posibilitatea ca niciun zbor comercial să nu mai decoleze.

Din perioada Războiului Rece, liniile aeriene nu sunt asigurate împotriva războiului nuclear și a atacurilor nucleare. Aceste clauze nu au fost niciodată folosite și au fost gândite în ideea unei apocalipse nucleare – un război între URSS și Statele Unite cu arme atomice, care pare totuși de neconceput azi.

La ora actuală, însă, Rusia dispune de arme nucleare tactice, cu putere mult mai mică și a căror folosire nu va duce la un ”armaghedon nuclear”. Dar polițele de asigurare nu au fost concepute atât de flexibil: ele prevăd doar că asigurarea este anulată în cazul unui atac cu arme nucleare, indiferent de puterea acestora.

Citește și: Care este riscul ca Putin să folosească arme nucleare?

Practic, ziua în care Rusia ar folosi o bombă nucleară tactică în Ucraina – scenariu ce pare destul de plauzibil – va fi și ziua în care niciun avion de linie, charter sau low-cost nu se va mai ridica de la sol. Practic, situația actuală i-ar permite și lui Putin aă aibă un nou instrument de șantaj la adresa Occidentului.

Statistic: Estimated number of nuclear warheads per country in each year from 1945 to 2022 | Statista
Find more statistics at Statista

Ca urmare, scrie Foreign Policy, atât liniile aeriene cât și asigurătorii încearcă să redefinească termenul de conflict nuclear. ”Analizele arată că ar fi contraproductiv pentru Rusia să folosească arme nucleare tactice și, dacă totuși Putin o va face va viza mai degrabă o zonă nepopulată, de pildă o pădure, decât un oraș. Dar anularea automată tot se va activa”, a explicat Neil Roberts, șeful asigurărilor marine și aviatice la Lloyd’s Market Association. ”Lucrăm în culise pentru a încerca să facem lucrurile mai clare”.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri