Cu toate că românii au asociat Italia cu badantele care au plecat din fabricile din România pentru a se îngriji de bătrânii din peninsulă, mâncarea, arta și frumusețea orașelor face ca această țară să fie pe primul loc în destinațiile de city break ale românilor. Dacă vrei să alegi Florența pentru următoarea ta excursie trebuie să te înarmezi cu răbdare pentru a aștepta la cozile interminabile (de la muzee la gelaterii), dar și un buget comparabil cu averea familiei de Medici. Dacă ești pregătit să te îmbolnăvești de sindromul Stendhal, ai mai jos un ghid pentru a vizita inteligent orașul lui Michelangelo: de la avion la prețul unei înghețate.

Dacă vei căuta pe internet care este cel mai frumos oraș din lume, Florența va avea un loc fruntaș în aceste clasamente. Unii spun că este atât de frumos încât te bagă în boală, la propriu. Sindromul Stendhal sau sindromul Florența, este o afecțiune psihosomatică care implică bătăi rapide ale inimii, leșin, confuzie și chiar halucinații, care se presupune că apar atunci când indivizii devin expuși la obiecte sau fenomene de mare frumusețe. Sindromul Stendhal poartă numele autorului francez care a descris experiența sa în timpul vizitei sale din 1817 la Florența.

Nu doar pentru că aici se află operele lui Michelangelo sau Botticelli, dar orașul de pe râul Arno este un muzeu în aer liber. Multe voci vor spune că Florența este supraestimată, iar că numărul imens al turiștilor îi șterge puțin din frumusețe. Nu vei putea să admiri minute în șir adevărata statuie al lui David fără să fi înghesuit de alți turiști, iar blițurile fotografiilor îți vor rămâne înrămate în minte precum tablourile lui Leonardo da Vinci din galeria Uffizi.

Primul sfat pentru a simți o Florența cât mai autentică este să alegi lunile de iarnă, cu un număr considerabil mai mic de turiști, dar și prețuri mai mici la avion.

Cum ajungi în Florența cu avionul și unde te cazezi

Cel mai ieftin mod prin care să ajungi din România în Florența este să iei avionul de la București la Bolognia. În luna ianuarie, un zbor dus-întors pornește de la 40 de euro de persoană. Ajuns în Bologna, cea mai simplă metodă pentru a ajunge în Florența este trenul, o călătorie durează 40 de minute și costă aproximativ 20 de euro. Recomand ca atunci când ajungi în Bolognia să nu te grăbești și să dai o tură până în centrul orașului. Fiind sediul celei mai vechi universități din Europa, Bologna are un vibe studențesc și străduțe pe care vrei să-ți închizi google maps-ul ca să te pierzi puțin printre ele.

Gara din Florența se află chiar în centrul orașului, așa că, dacă hotelul tău nu este departe de centru, te vei descurca fără a depinde de transport: obiectivele principale se află pe o rază de 4 kilometri. Recomandarea este să găsești o cazare în centrul orașului pentru a nu depinde de transport: pretul unui taxi poate să balanseze mult un hotel din periferie față cu unui din centru. O noapte de cazare în Florența se învârte în jurul sumei de 70 de euro, pentru un hotel de 3 stele din centru, dar pot să depășească 300 de euro dacă vrei vedere la Dom.

Dacă alegi o cazare mai îndepărtată de centru, un bilet de autobuz costă 1,5 euro și este valabil 90 de minute, însă, transportul local nu este punctul lor forte, având un timp de așteptare îndelungat între legături.

De unde începi să vizitezi Florența: Piazza Michelangelo cu un David impostor și podul cruțat de naziști

Pentru a începe explorarea Florenței îți recomand să o admiri mai întâi de sus din Piața Michelangelo. Supranumită și terasa Florenței, de aici poți vedea principalele obiective ale orașului. În zilele mai călduroase poți să stai la umbra lui David, poziționat în centrul piațetei, dar trebuie să știi că nu aceasta este statuia originală.

După ce te-ai săturat de privit Florența de sus, este timpul să cobori scările (și la realitate) și să investighezi stilul arhitectural de aproape. Următorul loc în care trebuie să mergi este Ponte Vecchio, cel mai vechi pod din Florența.

Dacă vrei să îți unești destinul în Florența, nu e nevoie să vii cu inelul de logodnă de acasă. Pe Ponte Vecchio se află o sumedenie de magazine și ateliere de bijuterii, multe dintre acestea fiind foste măcelării. O legendă a orașului spune că în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, în timp ce toate celelalte poduri din Florența erau bombardate, acesta a rămas în picioare fiindcă i-a plăcut lui Hitler.

Must have-urile Florenței când vine vorba de muzee: unde e statuia originală a lui David, masca lui Dante sau Nașterea lui Venus

Când vine vorba de vizitat muzee și admirat opere de artă, am folosit întotdeauna filosofia scriitorului italian Umberto Eco: vizează puțin, admiră mult, apoi retrage-te la o terasă. Fiindcă acesta este un ghid turistic, trebuie menționat că există card pass-uri pentru 72 de ore prin care ai acces la toate obiectivele Florenței, dar nu aș putea recomanda acest lucru, (până la umă vrei o experiență, nu un maraton). Recomandarea mea este să alegi maxim 2 obiective pentru fiecare zi, pe care să le combini în funcție durata vizitei (majoritatea muzeelor îți spun estimativ cât timp durează „să bifezi” obiectivele). Cele de mai jos sunt principalele muzee „must have” din Florența:

  • Galeria Uffizi: Nașterea lui Venus de Boticelli, Autoportret de Om Bătrân şi Autoportret de Om Tânăr ale lui Rembrandt, Meduza, Tânărul Bacchus şi Sacrificiul lui Isaac ale lui Caravaggio, Sfânta Familie a lui Michelangelo. Prețul unui bilet pornește de la 20 de euro.
  • Palazzo Vecchio (Palatul Vechi): Masca mortuară a lui Dante. Prețul pornește de la 13 euro.
  • Galleria dell’Accademia: aici îl vei găsi pe adevăratul David al lui Michelangelo. Prețul biletului este de 16 euro.
  • Catedrala Santa Maria del Fiore (Domul din Florența). Intrarea în catedrală se face gratuit.

Ce mănânci în Florența: panini, paste, pizza și gelato

Nu e nimic nou dacă voi spune că mâncarea din Italia este delicioasă, noutatea pe care vreau să o transmit este că, în Florența trebuie să ai mai multă grijă față de alte orașe la locul în care mănânci. Prima pizzerie italienească la care te așezi s-ar putea să nu fie chiar așa italienească iar localurile din centru să aibă prețuri umflate. Din caz că nu ai micul dejun oferit de hotel, am făcut un plan pentru cele trei mese.

Micul dejun: panini, sandișuri și cafea

Pentru micul dejun, recomandarea mea este să te așezi la un bar sau o patiserie de pe străduțele lăturalnice ale Florenței. Aici poți să bei un cappuccino cu aproximativ 1,5 euro și să mănânci un panin cu ciuperci și trufe la aproximativ 8 euro. Dacă mai pui o sticlă de apă de la supermarket, cu 10 euro ești pregătit să pleci în explorarea Florenței.

De reținut este că, majoritatea localurilor din Italia, mai ales cele centrale, percep o taxă suplimentară dacă vrei ca cineva să vină să te servească la masă. Recomandarea este să îei cafeaua la pachet și sandvișul sau croisantul în mână și să le savurezi pe o bancă.

Prânz: paste, antipasto și vin

Pentru prânz, îți recomand să iei o pauză și să te așezi la un restaurant. Este de menționat că unelele localuri „își iau și ele prânzul”, și pot să fie închise la ora 13, așa că este posibil să mai ai de așteptat.
Prețurile unei porții de paste este de aproximativ 12 euro, iar un aperitiv (antipasta) te face să scoți din buzunar undeva la 15 euro (pentru un platou cu prosciutto și bufala). Un pahar de vin este de aproximativ 8 euro, iar o bere 5 euro.

Cină: un panini sau o felie de pizza la colț de stradă

Pentru cină poți să recurgi tot la rețeta de dimineață: un panini sau o felie de pizza în centru costă undeva la 6-7 euro și este îndeajuns de consistent încât să substituie o cină.

Când vorbim de dulce, gelato-ul italian trebuie să intre pe lista ta de mâncare, chiar dacă nu ești un fan al înghețatei. Dacă alegi una dintre gelareile renumite din centru poți să te bucuri de 3 cupe de înghețată la prețul de 15 euro.

Suvenirurile din Italia: tot ce are David mai frumos, Pinocchio sau magneți cu Boticelli

Florența este renumită pentru partea ei legată de modă, aici aflându-se și muzeul Gucci, așa că, dacă bugetul îți permite, poți impresiona prietenii rămași acasă cu o piesă de colecție. Dacă vă numărați totuși printre majoritatea românilor, vă veți mullțumi cu un magnet de frigider cu David, o vedere cu Boticelii sau un breloc cu pinochio.

Sursa foto: Wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri