Clasamentul celor mai bune pașapoarte din lume la începutul anului 2023 a fost făcut public de Henley & Partners, cea mai mare companie specializată în servicii de imigrare și obținere a cetățeniei pentru investitori. Conform datelor colectate de specialiștii firmei, pașaportul japonez este cel mai bun din lume, dar nici cel românesc nu stă foarte rău.

Clasamentul Henley & Partners ierarhizează pașapoartele în funcție de numărul de țări, teritorii și state nerecunoscute în care se poate intra cu ele fără viză. Astfel, pașaportul japonez este considerat cel mai bun din lume, deoarece le permite posesorilor să intre fără viză în 193 de destinații din lume (din 227 luate în considerare).

Pe locul 2 se află Singapore și Coreea de Sud (192 de destinații), urmate de Germania și Spania (189 de destinații). Pașaportul american este abia pe locul 7 (186 de destinații).

La coada clasamentului sunt Siria (30 de destinații), Irak (29) și Afganistan (27).

Cât de puternic este pașaportul românesc

Pașaportul românesc este pe locul 17, conform acestui clasament, deoarece putem călători fără viză în 175 de destinații. Trebuie precizat că unele dintre acestea (Canada, Noua Zeelandă) cer totuși o autorizație electronică de călătorie iar altele acordă viza la intrarea pe teritoriul lor.

Doar 52 de destinații le solicită românilor viză. Dintre statele europene, numai Azerbaidjan și Federația Rusă ne cer vize.

În ultimii ani am fost însă chiar și pe locul 16 în acest top. Pe de altă parte, în 2006, înainte de a intra în Uniunea Europeană, eram pe locul 34.

Dintre vecini, maghiarii stau mult mai bine ca noi (locul 9, 184 de destinații), iar bulgarii sunt cu un loc mai jos (deoarece Mongolia le cere viză, pe când românilor nu). Pașaportul din Republica Moldova este pe locul 47, moldovenii putând să călătorească fără viză în 121 de țări.

Alte clasamente, cum este cel realizat de Arton Capital, consideră pașaportul din Emiratele Arabe Unite cel mai bun din lume și plasează pașaportul românesc pe locul 9. Sunt luate însă în considerare doar cele 193 de țări membre ONU și 6 teritorii, spre deosebire de clasamentul Henley & Partners.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri