Un studiu realizat de eSky arată că în 2022, industria turismului a ȋnregistrat o creștere a cererii pentru călătorii, apropriindu-se de rezultatele obţinute în anul record 2019. Românii au dat mai mult pe bilete de avion – dar destinațiile zborurilor au rămas, în mare, aceleași.

Spre ce destinații au zburat cel mai mult românii în 2022

Primele cinci poziții ȋn clasamentul celor mai populare destinații pentru români în 2022 nu s-au schimbat semnificativ, deși printre primele 10 se regăsesc și țări care au fost mai puțin populare până acum. Italia, aflată de ani de zile ȋn topul preferinţelor clienţilor români ai eSky.ro, s-a clasat și acum pe primul loc. Românii au zburat cel mai des spre aeroporturile din Milano, Roma, Bologna și Veneția.

Imediat după Italia, în clasament se află Marea Britanie, care și-a păstrat poziția din 2021. Putem observa că românii zboară ȋn continuare cel mai des spre Londra, capitala Regatului Unit ocupând locul 1 în topul orașelor. Un alt oraș britanic vizitat des de români este Birmingham.

Următoarea în clasament este Germania. Patru aeroporturi au intrat în top 20, primul fiind Dortmund, urmat de Frankfurt, Munich și Memmingen (aeroportul care deservește orașul Munchen). Poziția a 4-a a clasamentului țărilor este ocupată de Spania, cu Madrid și Barcelona situându-se, la rândul lor, pe 2 din cele 10 poziții din clasamentul orașelor preferate. Urmează Franța (locul 5), care și-a păstrat poziția din 2021. De-a lungul anului 2022, utilizatorii esky.ro au zburat cel mai des spre Paris, care este și singurul oraș francez din top 20.

În a doua jumătate a clasamentului se află Belgia, Irlanda, Olanda, Austria și Grecia. Merită remarcat faptul că Bruxelles ocupă locul 3 în topul orașelor preferate de români ca destinație de city break, fiind și singurul oraș belgian care a intrat în top. Alegeri mai puțin populare au fost țări precum Moldova, Norvegia, Cipru, Portugalia și Emiratele Arabe Unite, care au ocupat ultimele 5 poziții din top 20 țări preferate de români în 2022.

Biletele au fost mai scumpe în 2022

De asemenea, prețul mediu al biletelor de avion cumpărate a fost semnificativ mai mare, la fel ca și perioada de achiziționare în avans. Anul trecut, prețurile biletelor de avion au crescut cu aproximativ 38% față de 2021, din cauza scumpirii combustibilului pentru avioane, o urmare a războiului de la granița de est. Cea mai mare creștere a prețurilor a fost înregistrată pe segmentul zborurilor internaționale - de exemplu în Europa - prețul mediu al unui bilet de avion majorându-se cu 27%. Mai puțin costisitoare au fost călătoriile continentale, prețurile crescând cu o medie de 17%.

Deși prețurile de anul trecut au fost clar mai mari decât cele din 2021,nu a existat o creștere semnificativă a tarifelor aeriene, în comparație cu cele de dinaintea pandemiei conform eSky. Prețurile observate în 2020-2021 au fost mai mici decât media anilor pre-pandemie deoarece, în acel moment, companiile aeriene se luptau la un nivel fără precedent pentru fiecare pasager și stimulau cererea printr-o reducere mare a tarifelor.

În 2022, românii au petrecut ȋn medie în jur de 6 zile în străinătate atunci când au zburat în Europa și o medie de 17 zile atunci când au călătorit în afara continentului.Ponderea călătoriilor de câteva zile în Europa a crescut anul trecut – cele mai dese au fost călătoriile de 2-3 zile - iar frecvența acestora a fost dublă față de cea a călătoriilor care au durat mai mult de o săptămână, arată studiul eSky.

eSky Group este o agenţie de turism online, lider ȋn Europa Centrală şi de Est și un jucător important pe piețele din America de Sud. În prezent, eSky oferă servicii ȋn peste 50 de pieţe.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri