Sistemul ETIAS presupune plata unei taxe de 7 euro pentru toți turiștii veniți din țări non-UE. Practic, era o viză, doar că oficialii nu au vrut să-i dea acest nume, ci i-au spus ”autorizație de călătorie electronică”. ETIAS ar fi trebuit să intre în vigoare în noiembrie 2023, însă autoritățile europene au decis amânarea ei.

Potrivit oficialilor europeni, taxa ar urma să intre în vigoare în 2024, fiind destinată, cu precădere, turiștilor din Marea Britanie, SUA și Canada, scrie TheLocal.it. S-ar fi aplicat însă și celor din Republica Moldova, dacă nu au cetățenie română.

Acest lucru vine după ce sistemul EES al UE – care va introduce controale biometrice la frontieră mai stricte pentru călători – a fost amânat din mai 2023 până la sfârșitul anului.

De ce a fost amânat ETIAS

Ambele programe, atât EES, cât și ETIAS, trebuiau să intre în vigoare încă din 2021, însă pandemia a blocat demersurile în acest sens. Potrivit datelor de atunci, EES ar fi trebuit să fie funcțional din mai 2023, iar ETIAS din noiembrie 2023.

Amânarea acestora vine și din cauza faptului că anumite state din UE susțin că nu sunt încă pregătite pentru programele cerute de Comisie. Spre exemplu, la granița dintre Marea Britanie și Franța se formează deja cozi uriașe de la oficializarea Brexit. Astfel, autoritățile se tem de o intensificare a aglomerației odată cu implementarea EES.

Cum funcționează sistemul ETIAS

ETIAS este un sistem electronic de autorizare a călătoriei pentru turiștii din țări care nu fac parte din Uniunea Europeană, dar care până acum nu aveau nevoie de viză - cum ar fi SUA, Canada, Marea Britanie sau Republica Moldova. ETIAS vine pe fondul dorinței blocului comunitar de a-și consolida securitatea la frontiere. În plus, UE vrea să monitorizeze digital turiștii care intră și ies din țările membre.

Costul este de 7 euro și vor plăti doar persoanele între 18 și 70 de ani. Va fi nevoie de ETIAS atât pentru a intra în zona Schengen, cât și pentru țările care nu au intrat încă în acesta, precum România, conform celor mai recente informații oficiale transmise de Comisia Europeană (dar regulile s-ar mai putea schimba până în noiembrie). Deci moldovenii sau ucrainenii vor trebui să aplice pentru ETIAS ca să intre în țara noastră. Inițial se anunțase că ETIAS va fi necesar doar pentru a intra în țările care sunt efectiv în Schengen.

ETIAS este valabil 3 ani. Autoritățile europene spun că nu e vorba de o viză, ci doar de un sistem automatizat, așa cum e ESTA folosit de Statele Unite. Însă, dat fiind că aprobarea poate fi refuzată dacă persoana respectivă figurează într-o bază de date, cum ar fi cele ale Interpol sau ale autorităților de frontieră din statele Schengen, ETIAS funcționează efectiv ca o viză pentru Europa. Circa 95% dintre cereri vor fi aprobate automat, 3-4% vor dura mai mult (maxim 30 de zile), impunând verificări, iar 1-2% vor necesita o ”procesare manuală”.

Aprobarea sau refuzul intrării în UE vor fi transmise pe mail. În cazul unui refuz, există drept de apel. De asemenea, autorizarea ETIAS poate fi revocată sau anulată în intervalul de 3 ani după aprobare.

Sursa foto: Pixabay.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri