Am revenit la Borsec după 10 ani și nu mică mi-a fost surprinderea să văd că „stațiunea de bătrânei” cum poate o cunoșteau și o cunosc cei de vârsta mea a trecut prin numeroase schimbări. Înainte să intrăm propriu-zis în stațiune, ne-am oprit la „Baia de soare”, un loc din care se vede panorama stațiunii, delimitate de trei munți vulcanici: Munții Călimani, Munții Giurgeului și Munții Bistriței.

La o primă ocheadă, am văzut în mod cert mai multe vile și pensiuni, semn că locul de unde izvorăște Regina Apelor Minerale a devenit o destinație care nu mai este ocolită ca altădată. Iată câteva obiective turistice pe care e musai să le vezi la Borsec.

Izvoarele din Borsec

Prima oprire am făcut-o la unul dintre izvoarele din Borsec (da, sunt mai multe), numit Kossuth care era în drumul nostru. Aici am aflat și povestea Borsecului, cunoscut la nivel regional pentru apele sale minerale.

Apă minerală naturală înseamnă că ea nu e filtrată de aproape nimic, decât de pietre. Această apă întâlnește în cursul său diverse roci, din care extrage minerale și va reieși o apă care are un gust specific, miros diferit, dar și o transparență diferită.

Cristina-Elena Cotrigășanu, director CNIPT Borsec

Stațiunea a fost fondată la începutul secolului al XIX-lea, în perioada în care teritoriul aparținea de Imperiul Austro-Ungar, granița țării noastre aflându-se la 10 km de locul unde este Borsec acum. Tot atunci are loc un eveniment major, care avea să pună stațiunea pe harta turismului balneo-medical pentru totdeauna.

Günter Balint (sau Valentin cum este cunoscut în limba română), un cetățean austro-ungar care suferă de gută vine pentru prima dată la Borsec pentru că aude că aici se află niște izvoare tămăduitoare, cu efect benefic asupra sănătății.

„El vine aproape într-o stare în care e incapabil să se miște. E adus cu un fel de targă, iar după trei săptămâni de cură externă pleacă aproape pe picioarele lui acasă, înapoi la Viena. El nu a venit singur, ci cu Anton Zimmethausen, care vede un potențial extraordinar în aceste ape minerale. Se reîntoarce în 1806, anul în care se deschide fabrica de îmbuteliere de apă minerală. Este anul pe care îl vedem pe sticlele cu apă de la brandul Borsec. El construiește o fabrică de sticlă (suntem în secolul al XIX-lea, plasticul nu exista) pentru că noi nu aveam instrumentele necesare pentru a produce sticlă”, a povestit Cristina-Elena Cotrigășanu, director Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Borsec.

De la acel moment începe dezvoltarea Borsecului, care a ajuns să concureze ulterior cu Karlo Vyvary, stațiunea din Cehia cunoscută pentru izvoarele termale cu apă curativă. Ulterior, Borsec a ajuns să devină unul dintre locurile preferate de întâlnire ale prinților, prințeselor și în general pătura superioară a societății, care își tratatu diverse afecțiuni, dar care veneau și la baluri organizate chiar aici.

Poiana Zânelor din Borsec

După ce ne-am cazat (voi oferi mai jos în articol și detalii despre cazare) am pornit la pas către Poiana Zânelor, un ansamblu de izvoare minerale care sunt amenajate sub formă de bazine în aer liber. Pe lângă utilitate (oamenii vin aici, mai ales vara pentru cure externe), Poiana Zânelor este, dacă vrei, o pajiște imensă, cu locuri de picnic, cu bănci, foișoare, leagăne din lemn, dar și mult aer proaspăt.

Dacă ești pasionat de experiențe senzoriale, îți recomand Aleea terapeutică, o alee, după cum îi spune și numele, cu parcele amenajate cu diferite materiale: pietre (de diferite dimensiuni) , conuri de brad, mușchi, lemn, nisip). Tot ce trebuie să faci este să te descalți. Da, ai auzit bine! Mergi desculț pe alee pentru a simți diverse texturi și vei beneficia de un adevărat masaj pentru tălpile tale, stimulându-ți astfel și circulația sanguină.

Grota Urșilor din Borsec

La câteva minute distanță de Poiana Zânelor se află Grota Urșilor. Ghidul ne-a explicat că această peșteră se numește așa pentru că în trecut s-ar fi găsit schelete ale urșilor. „Dar acum nu vin, ei hibernează”, ne-a liniștit acesta. Ca să intri propriu-zis în peșteră trebuie să parcurgi un culoar de 60 de metri, însă neapărat trebuie să ai la tine încălțări de munte pentru că s-ar putea ca în perioada aceasta să mai găsești și zăpadă. În peșteră pătrund și razele soarelui, nefiind nevoie neapărat de o lanternă.

Cariera de travertin, format din roci pe care calci și la metroul din București

Aproape de Grota Urșilor se află și cariera de travertin, un tip de rocă formată ca urmare a apelor carbogazoase. Locul arată ca un amfiteatru, dacă vrei, sub forma unor scări care de fapt sunt roci poroase, ce conțin o multitudine de resturi vegetale şi animale calcificate, printre care fosile, salcie, arin, paltin, alun, mure, brad.

În urmă cu zeci de ani se făceau exploatări de travertin de la Borsec datorită faptului că această rocă este una care s-a folosit la decorarea mai multor fațete ale unor clădiri publice, cum sunt Casa Presei și Palatul Parlamentului.

Interesant este că dacă vii la Borsec, vei vedea practic la Cariera de Travertin și materialul pe care calci în stațiile de metrou din București. Probabil știai deja deja că stația de metrou Politehnica este placată cu fosilele unor animale vechi de peste 140 de milioane de ani, însă tot în aceeași stație vei călca și plăci de travertin care provin de la Borsec. Brusc parcă Borsecul nu mai este așa plictisitor, nu?

La Borsec s-au reluat tratamentele balneo-medicale după o pauză de 22 de ani

Spuneam că n-am mai fost în Borsec cam de acum 10 ani, însă fără să știu, atunci se începea construcția unui imens centru spa și balneo din stațiune. Cea mai mare parte a finanţării a fost asigurată inițial de Ministerul Dezvoltării Regionale, care a alocat 13,5 milioane de lei. După aproape un an şi jumătate de la începerea lucrărilor, s-a sistat orice finanţare de la bugetul de stat. Reprezentanții centrului au contractat un credit bancar de 13 milioane de lei, la care s-au adaugat fonduri primite din partea Ministerului Turismului, Consiliul Judeţean Harghita şi sume alocate din bugetul local. Investiția totală este de aproximativ 8 milioane de euro.

Abia în decembrie 2022 s-a deschis Fontana Spa & Balneo Borsec, un nume care nu a putut să scoată capul în lume până atunci. Centrul balnear cuprinde un centru spa și o bază de tratament, cu o suprafaţă de 2.900 metri pătraţi şi o capacitate de 1.000 persoane pe zi în sezonul de vară şi 700 persoane în timpul iernii.

Așa se face că după o pauză de 22 de ani, Borsec primește iar pacienți care aleg să vină la tratamente baleno-medicale, un pas care reașează, de altfel stațiunea pe harta turismului balnear din România.

„Noi ne dorim ca această construcție să însemne un punct de plecare și un punct de cotitura în istoria acestor locuri. Renașterea Borsecului se întâmplă acum”, au declarat reprezentanții de la Fontana Spa & Balneo Borsec.

Fontana Spa & Balneo Borsec este dotat cu piscine de agrement, piscine pentru copii și locuri de joacă pentru ei, baie sacrală, piscină exterioară, 10 cabinete de terapii spa și masaj, cabine de hidrterapie. În cadrul complexului poți face și băi cu ierburi alpine din Austria, terapii faciale cu nămol și apă minerală.

Fontana Spa & Balneo Borsec – cât costă intrarea

De luni până joi, accesul pentru 3 ore costă 50 de lei pentru adulți și 25 de lei pentru copii. 6 ore costă 70/adult și 35 de lei/ copil. Pentru un răsfăț nelimitat, adulții vor scoate din buzunare 100 de lei, iar pentru copii vor plăti 50 de lei.

Dacă alegi să mergi în weekend, prețurile sunt următoarele:

  • 3 ore – 60 de lei (adult); 30 de lei (copil)
  • 6 ore – 80 de lei (adult); 40 de lei (copil)
  • nelimitat – 110 (adult); 55 de lei (copil)

Dacă ți-a plăcut ce ai găsit acolo și vrei să îți prelungești șederea la Fontana, o oră în plus costă 10 lei/adult și 5 lei/copil, atât în timpul săptămânii, cât și în weekend, pentru 2 ore vei plăti 20 de lei, respectiv 10 lei/copil, iar pentru 3 ore în plus va trebui să mai dai încă 30 de lei de adult și 15 de copil. Prețurile sunt valabile atât de luni până joi, cât și în weekend. Important de precizat că în zilele de sărbătoare legală se aplică tarifele de weekend.

De asemenea, dacă nu vrei să-ți aduci prosop de acasă, costul unuia este de 10 lei.

Accesul la Fontana Spa & Balneo Borsec se face de luni până joi între orele 12:00 – 20:00, vineri, între 12:00 – 21:00, iar sâmbata și duminica este deschis între 10:00 - 21:00.

Mai multe despre Fontana Spa & Balneo Borsec poți afla și din acest articol, redactat de wall-street.ro.

Cazarea în Borsec

Ne-am cazat la Pensiunea Favorit, de patru margarete, ușor mai retrasă, dar perfectă dacă ai în plan să o închiriezi pe toată și să vii cu prietenii sau familia extinsă. O cameră dublă standard sau o cameră dublă cu balcon costă 420 de lei pe noapte, în vreme ce o cameră single costă 380/noapte.

„Durata medie a șederilor e cam de 2 nopți, dar o să mai crească. La noi e și mult turism de weekend, dar acest trend este și ascendent pentru că avem și un centru de wellness care o să ne aducă mai mulți turiști. Asta să zicem că ar fi de weekend, dar partea de balneo e cu tratament de minimum 10 zile.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri