Dacă te pasionează vulcanii, dar îți e teamă în același timp de o posibilă erupție a lor, află că Europa are numeroși vulcani stinși pe care nu-i vei mai putea trezi niciodată. Îți prezentăm un top cu câteva locații în care regăsești cei mai importanți vulcani stinși de pe continent, dar care, cu siguranță, nu și-au pierdut din strălucire. Una dintre aceste destinații l-a impresionat și pe un regizor român, care a ales să filmeze producția sa acolo. Filmul a luat zeci de premii, însă înainte de toate haideți să vedem împreună unde găsim cei mai frumoși vulcani din Europa.

De la plimbări liniștite prin pajiști alpine, la drumeții provocatoare pe vârfuri stâncoase, aceste minuni naturale oferă experiențe unice de călătorie, fără să fie nevoie să te afunzi în lavă.

1. Spania: Vulcanul Santa Margarida

Vulcanul Santa Margarida din Spania, care a erupt ultima dată acum 11.000 de ani, găzduiește o capelă mică. Biserica din Catalonia este menționată pentru prima dată într-un text din 1403, când rectorul bisericii a inclus-o în testamentul său. Capela originală a fost distrusă în urma unui cutremur medieval, iar clădirea actuală datează din 1865, scrie Euronews.

Deși este goală în cea mai mare parte a timpului, biserica este plină de oameni la sărbătoarea Sfintei Margareta de Antiohia. La această sărbătoare de pe 20 iulie, sute de oameni urcă pe versantul vulcanului de 700 de metri și fac un pelerinaj la locul sfânt. Există mai multe trasee de drumeție în jurul vulcanului Santa Margarida, dar cel mai popular traseu este cel circular de 3,5 kilometri care face o buclă în jurul craterului vulcanului.

2. Franța: Puy-de-Dôme, un sit al patrimoniului mondial UNESCO

Puy-de-Dôme este cel mai înalt punct din Chaîne des Puys, un lanț de peste 80 de vulcani din centrul Franței. La o altitudine de 1.465 m, acesta oferă vederi panoramice asupra întregului lanț de vulcani.

Parcurgând partea de nord a muntelui, traseul Sentier des Muletiers, care durează o oră, este popular printre amatorii de drumeții. Dacă doriți un traseu mai ușoar, puteți lua trenul Panoramique des Dômes. În vârf, puteți vedea vechiul Templu al lui Mercur, un sanctuar roman din secolul al III-lea.

3. Italia: Dealurile Alban

Nu toți vulcanii stinși sunt vârfuri stâncoase dramatice. Colinele Alban, aflate la 20 km sud-est de Roma sunt exemplul în acest sens. Puteți vizita Castelli Romani și savura specialități locale precum „porchetta” (un tip de cotlet de porc).

Vârful pe care merită să-l vizitezi este Monte Cavo (îl regăsești în video-ul de mai jos). Există acolo două mici depresiuni formate în timpul unei erupții care conțin lacurile Albano și Nemi. La Lacul Albano puteți admira satul Albano Laziale, aflat în apropiere, care găzduiește palatul de vară al Papei și grădinile papale.

4. Spania: La Gomera

În „La Gomera” s-a turnat filmul românesc ce poartă același nume, în regia lui Corneliu Porumboiu. Filmul La Gomera („The whistlers”) spune povestea lui Cristi (în rolul celebrului actor Vlad Ivanov), un polițist român corupt care este implicat într-o afacere de 30 de milioane de euro cu mafia. Acesta ajunge în insula La Gomera, din Spania, pentru a învăța „El Silbo”, un limbaj fluierat folosit de localnici.

Dacă ești dornic să vezi unde s-a filmat producția românească nominalizată la Cannes în 2019, va trebui mai întâi să zbori în Tenerife și apoi să iei un feribot spre insula La Gomera, cea mai mică din Insulele Canare. Ai o mulțime de lucruri de făcut odată ce ai ajuns acolo. Insula este rămășița unui vulcan de tip scut insular oceanic, puternic erodat. Acesta a încetat să erupă în urmă cu aproximativ trei milioane de ani. Ajuns acolo poți face o baie în Atlantic (la fel ca personajele din film) și poți face apoi plajă pe nisipul negru. Dacă nu ești fan al statului la soare, poți explora pădurea Garajonay. Această pădure străveche de lauri este plină de izvoare și cursuri de apă luxuriante.

5. Portugalia: Algar do Carvão

Situată în frumoasele insule Azore, această minune a naturii este puțin mai îndepărtată decât celelalte locuri din această listă. Dar merită călătoria.Vizitatorii se pot plimba în interiorul vechii guri de aerisire vulcanică, adâncă de 50 de metri și care ajunge la o lagună alimentată cu apă de ploaie în cel mai adânc punct al său.

Orele de deschidere variază în funcție de perioada anului, așa că verificați informațiile actuale. Biletele costă între 6 și 9 euro/ adult pentru a vizita una sau două peșteri, iar copiii sub 12 ani intră gratuit împreună cu un adult.

6. Țara Galilor: Muntele Snowdon

Snowdon sau Yr Wyddfa, cel mai înalt munte din Țara Galilor, era odinioară cunoscut pentru erupțiile sale violente. Cea mai puternică erupție a sa care ar fi avut loc în urmă cu câteva sute de milioane de ani, s-ar fi auzit până la 5.000 km distanță. În prezent, muntele este un loc de drumeții. Într-o zi senină și fără nori, călătorii care ajung în vârful de 1.085 de metri pot admira priveliștea Irlandei, Scoției și a Insulei Man.

7. Scoția: Arthur's Seat

Arthur's Seat oferă o priveliște uimitoare a orașului Edinburgh. Dealul este popular printre turiști, dar puțini cunosc rămășițele unui vulcan inactiv. Are o înălțime de peste 250 de metri și a servit mult timp ca punct de observație.

Numele „Arthur's Seat” provine din cuvântul celtic „Ard-na-Said”, care înseamnă „Înălțimea Săgeților”.

Sursa foto: Instagram/ lagomeraoficial

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri