Viena este una dintre cele mai populare destinații pentru un city break în Europa, fiind votat pentru a 10 oară cel mai bun oraș în care să locuiești. Cu toate acestea, decizia Austriei de a bloca accesul României în spațiul Schengen a dus la un val de indignare printre compatrioți. Are totuși rost să-l boicotezi pe Mozart, șnițelul vienez sau ciocolata cu marțipan? Am dat o fugă în capitala Austriei unde am discutat cu localnici de ce ei nu „urăsc” românii și m-am întors cu un set de recomandări pentru cei care vor să călătorească acolo.

1. Problema Schengen: tinerii din Viena nu înțeleg de ce România nu a aderat, dar nici nu au argumente care să susțină cauza țării noastre

Florian are 29 de ani și are un lucru în comun cu mine, locuiește la peste 500 de kilometri fața e orașul său natal. Diferența este că, pentru a ajunge acasă el face mai puțin de 4 ore cu trenul, eu vreo 8, atunci când nașii au o zi bună.

Acesta studiază agricultura la Universitatea din Viena și crede că țara se duce într-o direcție "mult prea capitalistă". Ce crede el despre România?

"O țară cu orașe foarte mici și cu foarte multe sate. Cred că e păcat că România nu a intrat în Schengen din cauza votului negativ al Austriei. Nu prea mă bag în politică, dar este clar că devenim o țară din ce în ce mai capitalistă", a declarat Florian Greussing.

Cu toate acestea, atunci când l-am întrebat de ce crede că România și Bulgaria nu au primit votul pozitiv din partea Parlamentului austriac, mi-a zis că această discuție îl depășește. Dacă privim spre asamblu poziția populației față de aderarea României la Schengen, conform unui sondaj, 52% dintre cei chestionaţi au spus că aprobă decizia guvernului, iar 34% au răspuns că nu sunt de acord, scrie Krone Zeitung.

Muzeul Mumok, leagănul hipsterimii din Viena

2. Chiar dacă ne întrec la digitalizare, plățile cu cardul nu sunt posibile peste tot

Cu toate că țările dezvoltate se pregătesc să renunțe la cash, numerarul rămâne instrumentul de plată preferat în Austria, reprezentând un procent semnificativ din volumul total al operațiunilor de plată în 2022, conform Globaldata. Plățile cu bani lichizi reprezintă aproape jumătate din volumul total al tranzacțiilor de plată în 2022.

Acest lucru este demonstrat de o simplă vizită prin localurile din Viena. Dacă în București poți să ieși seara în oraș fără cash la tine chiar și în cele mai mărginașe cartiere, în capitala austriacă, multe localuri fie nu acceptă plata cu cardul, fie impun o sumă minimă pe care trebuie să o achiți, dacă vrei metoda electronică. Așa că, dacă vrei să ieși în oraș să bei o singură bere, ia cash la tine sau pregătește-te să te reîntorci la hotel mai amețit decât ți-ai propus.

Semnul „primim doar cash” dintr-un local din Viena

3. Nu da banii pe apă: în Viena apa de la robinet vine direct din Alpi

Dacă mergi într-un local din oraș și ceri un pahar de apă să nu te surprindă faptul că barmanul te va servi cu apă de la robinet. În capitala austriacă apa este potabilă și mai mult, extrem de răcoroasă. Apa din Viena vine din izvoarele din munții Alpi, ajungând în capitala austriacă 36 de ore mai târziu „în calitate de apă potabilă”, fără pompe și în conformitate cu cele mai stricte reglementări, conform Tap safe.org.

Cu toate că atunci când deschizi robinetul spre rece, apa vine la o temperatură care te va ajuta să te răcorești în zilele de vară, nu trebuie să aștepți mult ca să faci un duș fierbinte. Visul oricărui bucureștean, de a nu avea probleme cu apa caldă, este împlinit în capitala austriacă prin… gunoi.

Încă din 1963, de când orașul a instalat incineratoare, căldura provenită din arderea gunoiului a canalizat căldura în sistemul de încălzire urbană al orașului, care asigură aproximativ o treime din totalul orașului, conform Bloomberg. Proporția reală de energie pe care deșeurile o furnizează orașului variază de la un sezon la altul.

Decât să dai banii pe apă, mai bine poți să îi dai pe o bere

4. Magazinele pun lacătul pe ușă devreme

În sfârșit un lucru care mi-a adus dorul de București: în Viena nu poți să ieși la 11 seara din casă ca să îți cumperi o pungă de chipsuri. Majoritatea magazinelor din Viena își încep programul din timpul săptămânii la ora 08:00 și pun lacătul pe ușă la ora 20:00. Dacă mergi în Viena pentru un week-end, trebuie să profiți din timp dacă vrei ceva de la supermarket: sâmbăta se închid de obicei la ora 18:00, iar duminica nu sunt în general deschise.

Partea bună a supermarketurilor din capitala Austriei este că dețin propria zonă de mese și că devin o alternativă bună restaurantului. Chiar dacă acest lucru se întâmplă și la noi la marile supermarketuri, aici poți să iei masa la un Billa amplasat fix în centrul orașului.

Un magazin din centru care vrea să se întreacă cu muzeele

5. Poți fi călcat mai degrabă de o bicicletă decât de o mașină

Ca să îți stăpânești dorul de magazinele non-stop din București, am lăsat la final unul dintre cele mai bune aspecte ale orașului: traficul. Chiar și în orele de vârf nu vei vedea prea multe mașini pe stradă, doar că aici trebuie să ai mare grijă să nu ocupi benzile pentru bicicliști. Rețeaua de biciclete din Viena cuprinde 1.654 de kilometri și este în continuă creștere, conform autorităților. De asemenea, bicicliștilor li se permite să circule pe un număr mare de străzi cu sens unic în ambele direcții.

Semafor bicicliști

Sursa foto: Wallstreet.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri