Cererea turistilor autohtoni pentru destinatiile externe este in crestere, agentiile asteptandu-se la o majorare a numarului de clienti cu minimum 15% fata de 2004. "Vina" o poarta atat nivelul tarifelor pentru destinatiile externe, in scadere fata de anul trecut, datorita in principal devalorizarii euro, cat si cresterea apetitului pentru servicii de calitate ale romanilor.

Pe de alta parte, pentru sezonul estival 2005, hotelierii de pe litoralul romanesc au anuntat tarife cu 5-10% mai mari fata de anul trecut.

Numarul charterelor externe, in crestere

Astfel, tour-operatorii autohtoni se asteapta la un an mai bun ca 2004, situatie demonstrata la majorarea substantiala a numarului de chartere pentru destinatii precum Grecia, Turcia si Spania, Italia si chiar Croatia."Pentru acest an, s-a anuntat organizarea celui mai mare numar de chartere. Previzionam o crestere de aproximativ cu 14% a numarului de turisti romani care vor pleca in strainatate fata de 2004", ne-a declarat Mircea Draghici, secretar general al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

Romanii cauta servicii mai bune, iar la extern tarifele au scazut fata de anul trecut, din cauza aprecierii leului fata de euro, ne-a mai explicat Draghici, care spune ca se constata si o crestere a apetitului acestora spre a experimenta destinatii noi externe. "Nu trebuie uitat ca, pe litoralul nostru, 75% din capacitatea de cazare este de categoria 1 si 2 stele", ne-a mai informat oficialul ANAT. "Cresterea va fi mai mare pentru destinatiile externe decat pentru cele interne", a mai punctat secretarul general al ANAT.

Hotelierii, nemultumiti de autoritati

Unii dintre hotelierii de pe litoral atrag atentia ca exista unitati de cazare in care nu s-a investit nimic de 15 ani si ca desele restructurari ale Autoritatii pentru Turism nu au facut decat sa stirbeasca din puterea acesteia de a-si indeplini atributiile, mai ales in ceea ce priveste activitatea de autorizare si control. Trebuie remarcat ca, desi sezonul estival a demarat, in majoritatea statiunilor magazinele sunt inchise, iar despre agrement nici nu poate fi vorba. La aceasta se adauga si faptul ca situatia alocarii plajelor nu este nici pe departe rezolvata, au tinut sa ne mai specifice unii dintre proprietarii de hoteluri.

Delta Dunarii, atractie in crestere

Pe de alta parte, hotelierii de pe litoralul autohton spun ca se asteapta la o majorare a numarului de turisti, deopotriva romani si straini. Optimismul este generat de faptul ca tour-operatori de renume si-au dechis pe litoral reprezentante, fiind previzionate majorari importante a numarului de clienti nemti, scandinavi si israelieni. Pe ansamblu, cresterea preconizata este de 10%, ne-a mai declarat Mircea Draghici.

Daca sezonul estival a debutat timid pe litoral, pentru Delta Dunarii acesta este deja in toi, fiind estimata o crestere de peste 30% a numarului de turisti in acest an.

"In acest moment, 80% din turistii aflati in Delta sunt straini", declara Cornel Gaina, proprietarului unui hotel din Delta. El spune ca sunt asteptati sa soseasca clienti atat din tari europene, cat si din America de nord, Asia si Australia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri