In tara noastra exista numai 20 de fonduri specializate in asemenea plasamente
Piata romaneasca a fondurilor de investitii devine tot mai dinamica, pe masura ce investitorii recapata increderea in oportunitatile de investitii oferite de fondurile specializate.

Ion Mincu Radulescu, directorul unei companii de investitii, sustine ca piata romaneasca de capital va oferi randamente interesante inca cel putin cinci ani, deoarece, spre deosebire de alte piete de capital europene, considerate mature, care ofera randamente stabile, dar mai scazute, piata autohtona este una emergenta, caracterizata de o volatilitate ridicata, dar mai atractiva pentru investitori.

Conform statisticilor KD Investments, in Europa exista, in acest moment, 28.765 de fonduri deschise de investitii, iar in Romania numai 20.

Asta in conditiile in care in Polonia sunt 130 de fonduri, in Ungaria, 97, in Cehia, 53 si in Slovacia, 40 de fonduri de investitii. La sfarsitul anului trecut, investitiile romanilor in fondurile deschise de investitii erau de trei dolari pe locuitor comparativ cu Slovenia - 600 dolari, Cehia - 400 dolari, Ungaria - 347 dolari si Polonia, 238 de dolari.

In anul 2002, situatia din tara noastra era si mai dezastruoasa, cu investitii de un dolar pe persoana, in timp ce in tarile din regiune, investitiile pe cap de locuitor depaseau 100 de dolari.

La sfarsitul lunii aprilie 2005, numarul investitorilor in fondul deschis KD Maximus, administrat de KD Investments, depasise 320, iar volumul sumelor investite era de 22,8 de miliarde de lei, comparativ cu 2,7 miliarde lei in iulie 2004, la lansarea fondului pe piata romaneasca.

Reprezentantii fondului spera ca, in 5-7 ani, sa administreze investitii de 10 milioane de euro.
In conformitate cu politica de investitii a KD Maximus, cea mai mare parte din fonduri sunt plasate in actiuni cotate pe piete reglementate, cu o pondere maxima de 70 la suta, urmate de obligatiuni municipale, cu 40 la suta, si obligatiuni corporative, cu o pondere de 30 la suta.

Titlurile de stat, depozitele bancare si certificatele de depozit reprezinta aproximativ 15 la suta din plasamente. KD Investments intentioneaza sa lanseze noi fonduri de investitii, inclusiv un fond axat in principal pe obligatiuni. La data de 8 mai anul curent, 30,3 la suta din portofoliul KD Investments era plasat in actiuni listate pe piata de capital, iar 35,3 la suta in depozite bancare.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri