Potrivit unui proiect de lege elaborat de Ministerul Transporturilor (MT), se impune introducerea unui sistem de sanctiuni pentru cazurile in care se constata nerespectarea interdictiilor de operare legate de zgomot pe aeroporturilor din Romania. La ora actuala, legislatia impune respectarea unor conditii de operare legate de zgomot, insa nu exista un sistem de sanctiuni pentru cei care nu respecta aceste reguli, anunta NewsIn.

Masurile vor fi aplicate de Regia Autonoma Autoritatea Aeronautica Civila din Romania, fiind astfel extinse competentele in domeniul constatarii contraventiilor si aplicarea sanctiunilor. De asemenea, reprezentantii aeroporturilor din Romania sunt obligati sa acorde asistenta Autoritatii Aeronautice.

Astfel, se vor aplica sanctiuni cuprinse de la 20.000 la 35.000 lei operatorilor care efectueaza zboruri pe aeroporturile din Romania cu avioane civile supersonice, cu masa maxima la decolare de peste 34.000 kg sau cu o configuratie de peste 19 locuri, excluzand locurile rezervate echipajului, fara a fi certificate acustic.

Citeste si:

Exceptie vor face avioanele de interes istoric inmatriculate in Romania, precum si in statele din Uniunea Europeana unde s-a dat o astfel de derogare.

Autoritatea Aeronautica Civila are dreptul sa autorizeze temporar utilizarea unor avioane care nu au certificate acustice in conformitate cu standardele europene. Conditiile in care se vor da autorizatii provizorii se vor stabili in termen de 60 zile de la intarea in vigoare a hotararii.