Intocmirea unui proiect riguros poate conduce la scaderea semnificativa a costurilor
Construirea sau achizitionarea de case äpe pamantô a devenit, in ultima perioada, sport national in Romania. Ca urmare, si ofertele de pret ale firmelor de dezvoltare imobiliara sunt pe masura. Practic, pe piata cu greu se pot gasi case in ansambluri rezidentiale sub 100.000 - 120.000 de euro.

Daca ati reusit sa achizitionati o vila sub acest pret, va puteti considera un om norocos. Este adevarat ca multi prefera sa achizitioneze un teren si sa inceapa constructia prin intermediul unei firme specializate sau prin forte proprii. De obicei, alegerea constructorului se face prin negociere directa.

Conditiile contractuale sunt diferite de la o firma la alta. De aceea, este bine ca punctele principale ale contractului (modalitatea de plata, achitarea avansului, termenele de executie, penalitatile etc.) sa fie foarte bine puse la punct inainte de a incepe lucrarea. äO firma de constructii are experienta mai mare in ceea ce priveste contractarea unei lucrari decat un beneficiar si cunoaste mai bine äportiteleô care se pot lasa. De aceea, este bine ca persoana care doreste sa inceapa constructia unei case sa apeleze in prealabil la un consultant.

Acest lucru poate elimina o serie de cheltuieli suplimentare, care pot interveni pe parcusul lucrarilorô, spune Paul Nicolescu, presedintele companei de proiectare in constructii Tehnoproiect Bucuresti. Specialistul are rolul de a supraveghea desfasurarea lucrarilor si de a superviza ca proiectul initial sa corespunda cu realitatea din teren. Conform studiilor realizate de compania Tehnoproiect, pretul unei case standard, äla cheieô, de 150 de metri patrati, care se construieste de obicei in ansamblurile rezidentiale, este 48.195 de euro, inclusiv TVA.

Costurile nu includ pretul de achizitie al terenului, al utilitatilor, al proiectarii si avizarii constructiei. Astfel, rezulta un pret de constructie de 321,3 de euro/ mp, inclusiv TVA. äToate aceste costuri sunt incluse in devizul general si cuprind atat profitul firmei de constructii, cat si celelalte cheltuieli pe care le are constructorul (cheltuieli indirecte, organizare de santier, utilaje etc.)ô, spune Paul Nicolescu. Vila cu demisol partial, parter, etaj si pod mansardabil (care se poate amenaja) este realizata dintr-o combinatie de zidarie portanta din caramida, intarita cu samburi din beton armat, folosindu-se grinzi si stalpi din beton armat impuse de planul de arhitectura.

Peretii au grosimea de 38 de cm, fiind placati cu polistiren. De asemenea, constructia dispune de tamplarie din PVC cu geam termoizolator, cu un coeficient de transfer termic redus, acoperis din tigla ceramica, gresie, faianta, parchet laminat si utilitatile interioare. Proiectul, care a facut obiectul analizei firmei Tehnoproiect, prevede la demisol construirea unui garaj si a unei boxe, la parter se afla un living, un loc de luat masa, o bucatarie, o camara si un grup sanitar de serviciu. La etaj, sunt prevazute trei dormitoare, o baie si un alt grup sanitar. La ultimul nivel se afla podul mansardabil.

La pretul constructiei efective se adauga 3.300 de euro, suma care include proiectarea, avizarea si autorizarea constructiei, precum si circa 4.750 de euro care reprezinta bransamentul la utilitati (apa, canalizare, curent si gaze). Astfel, costul total al casei, fara teren este de 56.245 de euro. Bineinteles ca la acest pret se adauga banii pe care persoana ii va plati pentru achizitionarea terenului. Aceste costuri difera foarte mult de la zona la zona si functie de existenta utilitatilor.

äCasa propusa, amplasata pe un teren de 250 de metri patrati, asigura un coeficent de ocupare a terenului de 35%ô, spune Paul Nicolescu. Terenul trebuie sa indeplineasca cateva reguli pentru a putea construi: trebuie sa fie in intravilanul localitatii, sa nu fie in circuitul agricol, sa aiba destinatia conform cu ceea ce dorim sa construim. Pentru a afla care este destinatia terenului, in conformitate cu regulamentul local de urbanism, trebuie ca beneficiarul sa obtina un certificat de urbanism care specifica aceste date.

De asemenea, amplasamentul trebuie sa aiba in apropiere macar retele de curent electric si gaze. In principiu, durata de executie pentru o astfel de constructie este de de circa sase luni. Tinand cont de faptul ca lucrarile nu pot fi efectuate pe parcursul intregului an, acestea pot fi incepute primavara, ceea ce permite finalizarea pana in toamna.

A doua varianta presupune inceperea lucrarilor in cursul verii, in primul an casa ajungand la ärosuô, iar restul se continua anul urmator. äIn general, profitul unei firme de constructii la realizarea unei astfel de lucrari este cuprins intre 5% si 8%. Bineinteles ca pretul materialelor folosite are o pondere insemnata in costul final al lucrariiô, spune Adriana Iftime, director executiv al Patronatului Firmelor de Constructii.

Costuri adiacente constructiei efective

Ľ La pretul lucrarilor de constructie efectiva se adauga 3.300 de euro, suma care include proiectarea, avizarea si autorizarea constructiei, precum si circa 4.750 de euro care reprezinta bransamentul la utilitati (apa, canalizare, curent si gaze).

Ľ De asemenea, pretul terenului detine o pondere importanta in costul total al casei. In general, in localitatile situate la periferiile oraselor, costurile sunt cuprinse intre 20 si 180 de euro pe metru patrat.

Aboneaz─â-te pe

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â.├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din sec╚Ťiunea Turism »Setari Cookie-uri