Necesarul de investitii pentru reconstructia ecologica a Deltei Dunarii este de aproximativ 36 milioane euro, pana in 2013, cand se estimeaza ca 60% din suprafata totala de 80.000 hectare ale Deltei vor fi renaturate, a declarat, potrivit NewsIn, directorul Institutuliui Delta Dunarii, Romulus Stiuca.

"Master Planul pentru Delta Dunarii structureaza programul investitiilor pe doua etape: prima dintre ele acopera perioada 2005-2009, iar cea de a doua este intre 2009 si 2013. Investitiile facute pana la finalul acestor doua etape se ridica la aproximativ 36 de milioane de euro", a explicat directorul general al Institutului National de Cercetare Dezvoltare Delta Dunarii (INCDDD), Romulus Stiuca.

Directorul Institutului a mai precizat ca, din anul 1993, cand a demarat programul de reconstructie ecologica a Deltei, si pana in prezent, au fost renaturate peste 15.000 de hectare. "Anul acesta am finalizat 687 de hectare si, pana la sfarsitul anului, vom avea alte 5.630 de hectare renaturate. In ceea ce priveste valoarea acestor investitii, costul mediu pentru un hectar renaturat este de aproximativ 600 de euro, in functie de tipul solutiei adoptate", a mai aratat Romulus Stiuca.

Potrivit acestuia, reconstructia ecologica a Deltei urmareste refacerea retelei de garle pescaresti si a canalelor.

In ceea ce priveste sursa de finantare pentru neceasrul investitional din Delta, Romulus Stiuca a precizat ca finantarea acestor investitii va fi asigurata in mare parte prin alocatii bugetare.

La randul sau, guvernatorul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), Paul Cononov, a precizat ca o parte din acesti bani vor fi asigurati din fonduri europene, pentru accesarea carora Administratia a pregatit mai multe proiecte.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Turism »Citeste si
Campanie pentru o Dunare "Cu apele curate"