Peste 6.000 de curse aeriene pentru misiuni speciale, operatiuni de salvare, de cautare sau militare au fost exceptate in primele opt luni de la plata serviciilor de navigatie prestate de ROMATSA, valoarea acestora fiind de 2,3 mil.euro, dar serviciile vor fi decontate abia incepand din 2008.
Codul aerian prevede, la ora actuala, ca mai multe tipuri de zboruri sa fie exceptate de la plata tarifelor de servicii de navigatie aeriana, insa fara ca Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA, singurul furnizor de astfel de servicii din Romania, sa primeasca in schimb contravaloarea serviciilor prestate.

Potrivit datelor furnizate agentiei NewsIn de Ministerul Transporturilor (MT) in perioada ianuarie-august au fost exceptate de la plata tarifelor de servicii de navigatie aeriana 6.248 de zboruri. Valoarea serviciilor prestate de ROMATSA, singurul furnizor de astfel de servicii la nivel national, se ridica la 2,3 milioane euro.

Din totalul zborurilor exceptate peste 80%, mai exact 5.093, au fost operate de aeronave militare, servicii a caror valoare se ridica la 2,26 milioane euro. Alte 629 de aeronave cu masa totala mai mica de doua tone si opt aparate care efectuau zboruri scoala au fost exceptate de la plata serviciilor, cheltuielile fiind de 8.630 euro. De asemenea, au mai fost exceptate de la plata serviciilor doua aeronave care au efectuat zboruri de cautare, salvare si interventi in zonele calamitate, precum si 395 aeronave care efectuau misiuni oficiale, costurile pentru serviciile de navigatii ajungand la 63.550 euro.

In anul 2006, contravaloarea aproximativa a costurilor pentru prestarea de servicii de navigatie aeriana pentru zborurile exceptate de la plata tarifului de ruta a fost de 2,9 millioane euro din care 73.500 euro pentru aeronavele militare romanesti, 2,7 milioane euro pentru aeronovele americane, iar restul pentru alte categorii de aeronave.

Reprezentantii MT au anuntat la inceputul lunii septembrie ca ministerul va plati, din 2008, catre ROMATSA contravaloarea costurilor pentru zborurile exceptate de la plata tarifului de ruta, masura impusa de Regulamentul Comisiei Europene 1794/2006 privind stabilirea unei scheme comune de tarifare pentru serviciile de navigatie aeriana. Rambursarea contravalorii serviciilor se va face de la 1 ianuarie 2008 de la bugetul de stat.

Serviciile de trafic aerian presupun dirijarea si controlul traficului aerian in spatiul aerian al Romaniei, alarmarea in vederea cautarii si salvarii aeronavelor aflate in dificultate, asigurarea telecomunicatiilor fixe si mobile aeronautice, precum si asigurarea protectiei tehnice a navigatiei aeriene.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri