Pentru sudul si vestul tarii, taxele ajung la 20-30 la suta din pretul terenului
Daca pentru locuintele din Bucuresti sau pentru terenurile de langa marile orase s-a ajuns la preturi imense, revolutia imobiliara nu a ajuns inca in satucurile izolate, unde daca vrei sa-ti rezolvi actele privind proprietatea terenurilor platesti mai mult pe acte decat poti sa scoti de la cumparator. Cristinel Chiscop, administratorul societatii de cadastru Topo Geodezic din Bacau, explica: "Sunt terenuri in zona Dealu Morii, Stanisesti, Podu Turcului, Izvorul Berheciului, unde terenul se vinde cu 2-4 milioane hectarul, si pretul documentului cadastral cu avize, transport, ajunge pana la 2,5 milioane lei. Sunt zone departe de oras, cheltuielile sunt mari. In zonele respective se practica delca, un act de mana, nerecunoscut juridic - se aduna cumparatorul si vanzatorul, alte cateva persoane de incredere din sat, tranzactia se face intre ei. Chiar eu am un var, i-am facut gratuit cadastrul, cand am mers la notar sa-si faca actele si a vazut ca-l costa doua milioane, a renuntat. Teren e mult, nu e cautat, populatia e imbatranita". Conform lui Catalin Chiscop, cadastrul se practica in special la terenul cumparat pentru casa, deoarece pentru eliberarea autorizatiei de constructie este nevoie de documentatia cadastrala.

"Taranii nici nu sunt interesati sa faca cadastru, isi fac numai cand trebuie sa-si ridice casa. Asta pentru un teren cat de cat arabil, daca e deal, nici nu se pune problema. Au vrut socrii mei sa vanda la un cioban si a zis ca oricum il paste gratis".

Avram Fitiu, presedintele Agroecologia, o asociatie de agricultura ecologica din Cluj, considera ca, daca statul doreste comasarea terenurilor, ar trebui sa rezolve problema proprietatii si sa suporte costul cadastrului. "Statul ar trebui sa suporte costul cadastrului. Taranul nu va face nici un pas sa-si intabuleze terenul. In zona Timis si Arad exista italieni care vin cu echipe intregi de avocati care fac actele de vanzare-cumparare, intabuleaza terenurile, comaseaza mici proprietati pana ajung la suprafete de 500-1.000 de hectare. Dupa trei-patru ani vin si revand terenurile mari cu 2.800 de euro pe hectar. Ei fac toate cheltuielile de intabulare, actele de vanzare-cumparare, rezolva intreg regimul juridic al terenurilor, ajung si la proprietari decedati de 50-100 de ani", explica dl. Fitiu.

Pentru terenurile agricole situate in zone mai putin defavorizate, costul cadastrului si al taxelor notariale ajunge la o treime din pretul de vanzare

Artur Silvestri, analist imobiliar, directorul Institutului de consultanta imobiliara SGA Romania, considera ca, in general, pentru terenurile agricole din zona de sud si vest a tarii, din totalul pretului platit de cumparator, pretul cadastrului si al taxelor imobiliare ajunge pana o treime. "Pretul unui teren agricol e de circa 400-500 euro/ ha, deci 12-15 milioane lei. Cadastrul costa 4 milioane, deci intre o treime si 20 la suta din valoarea terenului, iar taxele notariale se mai ridica la circa 2 milioane. La un pret al terenului de 15 milioane inca aproape 6-7 milioane reprezinta aceste plati, care au un caracter suplimentar. In platile totale pe care le face un cumparator cadastrul si taxele notariale reprezinta circa o treime, sume incasate de institutii cu caracter complementar, si doua treimi de proprietar, care isi vinde terenul pentru vesnicie. E o situatie anormala, dar, cu cat preturile vor creste, aceasta pondere se va reduce", explica dl. Silvestri.

Analistul considera ca taranii nu iau in studiu acest aspect, deoarece exista regula ca vanzatorul sa nu contribuie la cadastru si taxe. "Aceste elemente cad in sarcina cumparatorului, cel mai interesat sa existe cadastrul, si el il va plati. In acest moment, taranul vinde suficient de hotarat. Teza dupa care exista retinere la vanzarea terenurilor agricole nu este corecta", considera Artur Silvestri, deoarece taranii vand fie pentru ca sunt prea batrani, fie pentru ca sunt plecati la munca in strainatate si nu-i mai intereseaza terenul.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri