Uniunea Nationala a Agentilor Imobiliari (UNAI) vrea o noua modificare a Codului Fiscal, prin care veniturile din chirii sa fie scutite de la impozitare in perioada 2005-2010, pentru imobilele de locuinte nou construite. Guvernul ar avea de cistigat la capitolul popularitate daca veniturile din chirii n-ar fi impozitate, sustin agentii imobiliari.

Potrivit reprezentantilor UNAI, oferta de imobile ar creste, iar preturile la locuinte, chiriile si dobinzile ar scadea. O alta propunere se refera la impozitarea progresiva a profiturilor realizate de persoanele fizice din revinzarea terenurilor agricole. Astfel, in cazul unui teren vindut in primele 18 luni de la data achizitionarii, impozitul va fi de 16% si va fi redus cu 1% pentru fiecare luna in care acesta ramine in proprietatea aceleiasi persoane.

Daca terenul este comercializat dupa mai mult de 33 de luni de la achizitionare, impozitul va fi de 1a, propune UNAI. Agentii imobiliari solicita, de asemenea, deduceri pentru lucrarile de reconsolidare a cladirilor afectate de cutremure si pentru renovarea, conservarea si intretinerea imobilelor din zonele istorice protejate.