"Aceasta crestere a numarului turistilor romani care au plecat in strainatate in 2007 vine ca urmare a cresterii nivelului de trai. In ceea ce priveste romanii care au practicat turism in Romania in 2007 numarul lor a fost de aproximativ un milion", a declarat Dragos Anastasiu.

Potrivit datelor ANAT segmentul de incoming a crescut anul acesta cu circa 10% fata de 2006. "Speram ca in 2008 segmentul de incoming sa fie cel putin egal cu cel de anul acesta. Anul 2007 a fost unul de revenire dupa anul 2006 care a fost unul foarte prost din acest punct de vedere, situatia fiind generata de existenta gripei aviare. Numarul turistilor straini care intra in Romania este tot de ordinul sutelor de mii. Romania are din nefericire o imagine exterioara proasta din cauza lipsei infrastructurii, a cainilor vagabonzi si nu in ultimul rand din cauza lipsei de promovare internationala" a afirmat Anastasiu.

Potrivit presedintelul ANAT turismul a generat 2,6% din PIB in 2006, in timp ce in Ungaria turismul a generat 5-6% din PIB. "Avem cel mai mic PIB generat din turism din Uniunea Europeana. Se estimeaza ca peste 12 ani vom ajunge si noi la un procent de 6% din PIB" a mai spus Dragos Anastasiu.

Citeste si:

Potrivit ANAT principalele destinatii solicitate de romani in 2007 au fost Grecia, Bulgaria, Turcia, Spania, Austria, Franta, Egipt si Tunisia. Pentru anul urmator ANAT estimeaza ca turistii se vor indrepta catre destinatii exotice sau indepartate precum Africa, Dubai, America Latina si de Nord, Australia, Noua Zeelanda si Japonia.

In cele trei luni din vara lui 2007, romanii au cheltuit 311milioane de euro pe vacante in strainatate, cu 7% mai mult fata de 2006. Cheltuielile strainilor in Romania in vara lui 2007 au fost de 266 milioane de euro, cu 12% mai putin fata de 2006.

Romania dispune de peste o treime din sursele naturale de tratament ale Europei cu aplicatie la sectiunile cardiovasculare, reumatismale, lococmotorii, digestive si ale sistemului nervos.