Izolarea termica a aparta mentelor vechi de bloc, construite inainte de '90, este tema favorita a romanilor, atunci cand vine vorba de cresterea confortului. Pe langa un confort termic, cei care locuiesc inghesuiti in blocurile ridicate in perioada de glorie a betonului isi doresc sa aiba parte si de liniste.

De galagia si scandalurile vecinilor ori de claxoanele sau vibratiile produse de masini nu prea ai insa cum sa te protejezi, decat cheltuind sume destul de mari, pe care majoritatea romanilor nu si le permit. De vina pentru toate aceste deficiente de confort este modul in care s-a construit in perioada comunista, iar singurul lucru pe care il pot face proprietarii de case este sa "carpeasca" pe ici-colo. Elena Laslu, presedintele executiv al Asociatiei Patronale a Producatorilor si Utilizatorilor de Echipamente Industriale pentru Protectia Mediului, ne-a declarat ca autoritatile de mediu actioneaza numai daca exista un agent economic care produce zgomot mai mare de nivelul de 80 decibeli. Daca este vorba despre scandaluri intre vecini, intervine politia.

22,5 euro/mp pentru o fonoizolare "ca la carte"

Specialistii din domeniul constructiilor sunt de parere ca una dintre cele mai bune metode de izolare fonica a locuintei este placarea fatadei blocului cu un strat dintr-un material special (vata minerala, rigips, polistiren). Varianta este costisitoare, pentru ca mai include si costurile de santier - schele, echipe de muncitori. Proprietarul trebuie sa mai cheltuiasca bani si pentru izolarea plafonului si podelei. Per total, investitia se ridica la aproximativ 15% din costul finisajului unui apartament, adica in jur de 22,5 euro/mp. Mircea Bursuc, arhitect, ne-a declarat ca cei mai multi romani prefera sa isi izoleze doar peretii interiori ai locuintei, din motive de economie, insa randamentul este scazut. "O izolare fonica minima in cazul unui apartament avand o suprafata de 70 mp costa aproximativ 1.000 de euro", explica specialistul.

La vremuri noi, materiale atestate

Doar cei care isi permit o locuinta noua, construita dupa alte standarde si cu materiale atestate nu au asemenea probleme. Marin Cristea, directorul general al Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), ne-a declarat ca materialele folosite pe piata constructiilor trebuie sa respecte anumite specificatii tehnice. Spre exemplu, produsele de constructii din import trebuie sa poarte marcajul CE, care este dovada atestarii, in timp ce materialele autohtone vor trebui sa aiba inscriptionata marca CS. "Producatorii romani de profil au inceput deja sa isi certifice produsele tinand cont de acest procedeu", explica Marin Cristea.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri