Intereresul investitorilor in terenuri se muta spre extravilan, dupa o perioada de scumpire a pamantului in marile orase. Moldova, spun specialistii, va fi marea vedeta a tranzactiilor cu terenuri agricole in urmatoarea perioada, deoarece are pamant bun
Intereresul investitorilor in terenuri se muta spre extravilan, dupa o perioada de scumpire a pamantului in marile orase. Moldova, spun specialistii, va fi marea vedeta a tranzactiilor cu terenuri agricole in urmatoarea perioada, deoarece are pamant bun si o retea de ape bine asezata. De altfel, analistii pietei imobiliare confirma doua realitati simtite de orice roman interesat: s-au scumpit casele si terenul de sub ele. Preturile au luat-o razna: au crescut cu peste 50% in ultimele sase luni, aratand supraevaluare, spun specialistii. Exista speranta ca ele ar putea scadea spre sfarsitul anului.

Un studiu al agentiei imobiliare CB Richard Ellis prezentat ieri la conferinta organizata de Piata Financiara, arata ca anii 2004 si 2005 sunt cei dinamici pe piata terenurilor. Aceasta datorita interesului crescut al investitorilor straini (companii si fonduri de investitii pentru piata romaneasca).

De exemplu, pretul terenurilor in zona de nord a Bucurestiului au crescut cu 80% in ultimele 12 luni, in timp ce pretul terenurilor ultracentrale s-a triplat in ultimii trei ani, arata studiul. Exista o cerere ridicata de terenuri pe segmentul rezidential in Bucuresti, si in zonele limitrofe: Pipera, Tunari, Otopeni, Snagov, Mogosoaia, Chitila, Rosu. Cererea este atat pentru suprafete mici de teren, 300-600 mp, dar si pentru terenuri mari, de 5.000-15.000 mp, destinate construirii unor ansambluri de 8-10 locuinte unifamiliale.

Studiul identifica trei tipuri de investitii in terenuri pentru uz propriu, speculative, pe termen mediu si lung. In 2004 fenomenul cel mai interesant a fost tocmai investitia in terenuri, fara a se construi pe ele, adica plasamente imobiliare pe termen mediu si lung. Cei care au investit in aceste terenuri au deja un castig de 50%.

Pentru viitor, agentia CB Richard Ellis estimeaza o crestere ponderata a pretului terenurilor de circa 15-20%, in medie, partial datorata si taxei de revanzare pe tranzactiile imobiliare.

Companiile imobiliare ne sfatuiesc ca la cumpararea unui teren sa tinem cont de mai multi factori: locatia, destinatia (agricol sau construibil), utilitatile (apa curenta, gaze, energie electrica) situatia juridica a acestuia, taxele care se cer (sunt stabilite de notari functie de pozitie si suprafata), parametrii tehnici de urbanism (regimul de inaltime).

In zona de nord a Bucurestiului infrastructura se prezinta cel mai bine. Daca pentru terenurile de construit actele se pot incheia in mai putin de o luna, pentru cele agricole si care vor fi introduse in zona construibila incheierea actelor dureaza doua-trei luni.

Planurile de urbanism pot sa constituie o problema: in Pipera se prevede ca latimea strazii sa fie de 5 metri, ceea ce constituie o problema pentru circulatia pe doua sensuri.

Perspectiva integrarii Romaniei in Uniunea Europeana a facut ca multi investitori sa cumpere terenuri agricole. O buna parte din cei care le-au cumparat au facut-o in scop speculativ, pentru a le vinde dupa integrarea in UE, cand vor veni investitori in agricultura, atrasi atat de terenurile bune, cat si de subventiile comunitare. Italienii au cumparat 80% din terenurile din judetul Timis, dezvaluie studiul citat.

Ca efect, aici este cea mai scumpa zona: 2.500 euro/hectar. Investitori straini s-au indreptat in ultimii ani spre zone de sud-est a tarii: Buzau, Braila, Ialomita. Aici hectarul a ajuns la 1.500 euro. Viitorul il reprezinta, conform consultantului imobiliar Mircea Sterpu, zona Moldovei. Aici se gasesc terenuri bune si o retea hidrografica bine reprezentata. Deja pretul la hectar a ajuns aici la 700-800 euro.

Preturile prezentate in tabel sunt estimative, pentru ca de exemplu in Baneasa (conform unui studiu al Agentiei Neocasa) metrul patrat atinge 172 euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri