Comisionul de intermediere a tranzactiilor este in jur de 3% Profesionistii din domeniul \"real-estate\" au obligatia sa le ofere clientilor informatii corecte si complete referitoare la bunurile de care acestia se intereseaza.
Cumparam sau vindem o casa, un apartament sau un teren. O astfel de tranzactie presupune cateva operatiuni complicate, pentru ca nu e la fel ca atunci cand mergi la piata sa iei castraveti. Multi prefera sa incheie targul fara intermediari, pentru a economisi ceva bani. Acestia isi asuma, insa, anumite riscuri. Daca actele nu sunt facute exact cum scrie la lege, e posibil sa ne pomenim ca am dat banii degeaba si nu am intrat cu adevarat in posesia spatiului. Sau ca vreun escroc ne-a luat locuinta pe o suma ridicola si dupa aceea nici tribunalul nu mai face dreptate, daca nu am fost atenti la ce am semnat.

Agentul imobiliar ar trebui sa ne scuteasca de toate aceste neplaceri. El nu presteaza servicii pe gratis, dar parca e mai bine sa dam niste bani, dar sa avem siguranta ca totul e OK. Pe piata bucuresteana, comisioanele ajung pana la 3%, in provincie sunt in general mai scazute. La un apartament in valoare de 50.000 de euro, comisionul ar fi de 1.500 euro. De regula, aceasta suma este platita atat de cel care vinde cat si de cel care cumpara imobilul, dar nu totdeauna se intampla asa.

Intermediarul rezolva documentatia pe baza de procura

Ce face agentul imobiliar in schimbul acestui tarif? "Legea nu prevede nici o limita pentru comision. In cuantumul acestuia, intra vizionarea, intermedierea, precum si asistenta la negocieri si la rezolvarea formalitatilor pentru obtinerea documente. Din punct de vedere legal, agentul imobiliar nu trebuie sa mearga la autoritati si sa se ocupe de acte, decat atunci cand clientul ii da o procura", spune Ion Radu Zilisteanu, director general la agentia Intermedias Bucuresti.

Cea mai spinoasa problema o reprezinta alergatura pentru intocmirea documentatiei necesara la incheierea targului. Penrtu a atrage clientii, intermediarii se implica in acest sens. "La agentia noastra, comisionul este de 3-4% si il plateste doar cumparatorul", a afirmat Anca Vlad, director general la Imoserv Group Timisoara. "Inainte de a merge cu clientul la vizionare, ne informam asupra a ceea ce doreste. Ii prezentam ofertele din baza de date, din care el isi alege variantele convenabile. Acordam consultanta, ocupandu-ne de toate formalitatile: pregatim actele de intabulare, de cadastru, precum si dosarul pentru banca daca se apeleaza la credit. Discutam toate aspectele legate de imprumut: socring, suma pe care o poate obtine, modalitati avantajoase de rambursare. Clientul beneficiaza de asistenta si la incheierea contractului notarial, si totodata il ajutam sa inregistreze acest document la Administratia Financiara", a mai spus Anca Vlad.

Reduceri pentru clientii fideli

Unele companii acorda facilitati pentru fidelizare sau la tranzactionarea unor imobile de valoare foarte mare. "Agentia noastra percepe un comision de maximum 1,5%. Persoanele care vin la noi a doua sau a treia oara se bucura de reduceri. De asemenea, in cazul unor sume de peste 100.000 de euro, nivelul poate cobori la 1-1,2%. Comisiomul va fi platit si de cumparator si de vanzator atunci cand amandoi apeleaza la serviciile noastre", a declarat Tudorel Sovar, director general la Albatros Cluj-Napoca.

Tariful nu e fix, se negociaza

"Nu exista un tarif fix in ce priveste comisionul perceput de agentul imobiliar. Cota se stabileste de comun acord cu clientul. Pe piata, se practica tarife de pana la 3%, dar acestea se negociaza in functie de imobilul in cauza. La o garsoniera de 10.000-20.000 de euro, ce sa negociezi? Desigur, cand e vorba de proprietati de peste 100.000 de euro, datele problemei se schimba. De obicei, atat vanzatorul cat si cumparatorul platesc comision, dar si aici se poate discuta".
Ioana Prodan, director general la agentia Domus Network Bucuresti

Comisioane mici pe piata galateana

"Noi ne reglam dupa piata. Comisioanele pornesc de la 0,5% si pot ajunge la 2%, in functie de valoarea bunului vandut. In situatia ca am avea in Galati o piata mai dinamica, probabil am ridica si noi nivelul. Din acest punct de vedere, Braila prezinta mai multe oportunitati. Comisionul il achita persoana care cere tranzactia. Daca proprietarul vine la agentie si anunta ca vrea sa vanda, atunci el va plati. Daca vine cumparatorul si solicita sa achizitioneze un apartament, comisionul cade in sarcina lui".
Danut Onofrei, director general la agentia Lazaris 2003 Galati
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri