Dupa ce au achizitionat masiv in vestul Romaniei, strainii cauta suprafete disponibile dincolo de Buzau
Interesul investitorilor straini pentru achizitionarea terenurilor agricole incepe sa se indrepte tot mai puternic catre Moldova si zona de sud, acestea fiind zonele care vor prezenta cea mai ridicata cerere.

Dupa ce au cumparat suprafete importante in vestul tarii, investitorii straini, si cu precadere cei italieni si israelieni, isi muta atentia spre achizitia de terenuri situate in jumatatea de sud a tarii, in zone precum Buzau, Braila etc. Practic, in regiunile cele mai cautate de pana acum - Timis, Arad si Bihor s-a dat o adevarata batalie pe terenurile disponibile. De exemplu, italienii au cumparat circa 80% din suprafata agricola a judetului Timis. Strategia lor a vizat preluarea a cat mai multe suprafete mici pentru a le comasa in vederea revanzarii catre diversi investitori straini care dezvolta proiecte industriale sau catre marii fermieri asteptati sa intre in Romania, dupa aderarea la Uniunea Europeana. In ultimele doua-trei luni, s-a putut observa o inmultire a numarului de tranzactii prin care italienii au vandut suprafete comasate unor companii straine. Pare logic sa se gandeasca sa urmeze aceeasi strategie si in alte zone, spune Radu Radoslav, arhitectul-sef al Timisoarei. Conform lui Mircea Sterpu, consultant imobiliar in cadrul departamentului de terenuri din cadrul agentiei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis, in principiu, investitorii sunt interesati de terenurile care au avut sistem de irigatii sau se afla cel putin in proximitatea retelei hidrografice.

Bineinteles ca si pretul este un criteriu de selectie. Cresterea costurilor de achizitie de pana acum din acest an fata de 2004 a fost, in medie, de 40-50 %, spune Sterpu. Cea mai scumpa zona este cea din vest, unde preturile sunt de peste 2.000 de euro pe hectar, in timp ce in sud nivelul ajunge la 1.000-1.200 de euro si scade la 1.000 de euro pe hectar in cazul suprafetelor din sud-est. Cele mai ieftine terenuri - cu preturi de 700 - 800 de euro pe hectar - se gasesc in Moldova. In principal, investitorii cei mai interesati de terenurile agricole sunt israelienii, italienii, nemtii si francezii. Pentru acest an, se estimeaza o crestere ponderata a preturilor, de 15-20 %, poate mai mare in situatii punctuale, speciale, adauga Mircea Sterpu. Suprafata agricola totala, vanduta in extravilan la nivel de tara este in prezent de 445.868,6 hectare, din care in anul 2005 au fost vandute 14.988,8 hectare, conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii. Pretul mediu de vanzare in 2005 pentru terenurile din extravilan a fost de 31,82 milioane de lei/ha, iar suprafata agricola totala vanduta in intravilan la nivel de tara a fost de 71.714,68 ha, din care in anul 2005, au fost vandute 2.021,1 ha.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri