Expansiunea creditului ipotecar si a celui imobiliar au accentuat dezechilibrul de pe piata imobiliara si au dus la cresterea preturilor. Sporirea ofertei va mai regla pretul, dar ieftinirea locuintelor este pusa in pericol de scumpirea materialelor de constructii si de majorarea costului fortei de munca.
La un numar de unitati locative existente de aproximativ 8,1 milioane, n peste 10,6% din acestea locuiesc mai mult de doua persoane n aceeasi ncapere. La un calcul simplu, se poate deduce un necesar de circa 800.000 de noi unitati locative. Estimarile facute de Raiffeisen Banca pentru Locuinte privind aceasta piata arata un potential anual de crestere de 820 de milioane de euro, valoarea nsumata a tranzactiilor urmand sa se apropie de noua miliarde de euro n 2007.

Existenta unei oferte bogate de creditare a dus la manifestarea nevoii de locuinte, respectiv la sporirea numarului de cereri. Dar, pentru ca oferta a crescut intr-un ritm mult mai mic, dezechilibrul dintre cerere si oferta s-a accentuat, conducand la o majorare a preturilor. Acestea au mai crescut si din cauza faptului ca, beneficiind de creditare, cumparatorii au fost mai darnici. Ei nu au mai fost limitati de suma economisita si disponibila pentru achizitia casei, singura constrangere fiind plafonul de creditare. De altfel, creditul ipotecar va ramane si n acest an cea mai utilizata modalitate de finantare a achizitionarii de locuinte, circa 80% din spatiile rezidentiale terminate n acest an n Bucuresti urmand sa fie cumparate prin contractarea unui mprumut. Aproximativ 80% din proprietatile livrate pe piata n 2005 vor fi achizitionate prin credit ipotecar, se arata ntr-un raport al Eurisko.

Potrivit documentului citat, oferta va creste semnificativ n acest an, odata cu finalizarea unor ansambluri de apartamente si vile la preturi cuprinse ntre 60.000 de euro si 200.000 de euro, n diverse zone ale Capitalei. Preturile apartamentelor n blocurile noi se vor mentine la nivelurile actuale, fiind posibila chiar nregistrarea unor scaderi usoare, determinate de costurile diferite ale terenurilor pe care vor fi amplasate constructiile, mentioneaza raportul Eurisko.

Apartamentele de lux se vor scumpi, oferta fiind redusa, iar preturile caselor vechi vor creste usor sau - n cazul imobilelor care necesita renovari sau reabilitari - se vor mentine la nivelul actual. Totodata, apartamentele n vile vor nregistra majorari, acest tip de locuinte fiind foarte solicitate, iar vilele din apropierea Capitalei vor fi tranzactionate la valorile actuale.

Restrangerea creditului

Pretul apartamentelor ar putea sa scada n perioada urmatoare doar n conditiile n care bancile ar restrange accesul la creditul ipotecar, apreciaza Arthur Silvestri, directorul general al Institutului de Consultanta Imobiliara - SGA. n prezent sunt foarte multi bani pe piata si putine optiuni de cumparare. Oferta este aceeasi de multi ani, iar cererea si modalitatile de achizitionare a unei locuinte s-au diversificat, a precizat Silvestri. n opinia sa, deficitul de oferta pe piata apartamentelor creeaza principalele probleme care au dus n final la supraevaluarea cu 120% a preturilor locuintelor. Piata nu are repere n materie de formare a preturilor, oferta este foarte stransa, iar cumparatorii nu reactioneaza n niciun fel.

Cei care vand formeaza preturile dupa ureche si, n acelasi timp, se gasesc si cumparatori, a mai spus Silvestri. Acesta a adaugat ca n acest an probabil nu va avea loc o scadere a preturilor la apartamente, daca nu apar oferte noi de locuinte sau alternative cum ar fi casele pe pamant. n plus, Silvestri a mentionat ca fluctuatia cursului de schimb, precum si mitologia integrarii, conform careia strainii vor fi interesati de achizitii si vor oferi preturi foarte ridicate, sunt alti factori care mentin preturile apartamentelor la niveluri nalte. n aceste conditii, statul ar trebui sa intervina prin programe locative, legislatie si prin acordarea de facilitati investitorilor care vor sa construiasca locuinte, a apreciat reprezentantul SGA. n opinia sa, piata nu are resurse proprii pentru calmarea situatiei.

Reglare naturala

Presedintele Asociatiei Romne a Agentiilor Imobiliare, Liviu Ureche, este mai optimist n ceea ce priveste scaderea preturilor apartamentelor. Potrivit acestuia, piata apartamentelor a fost marcata de mai multe evolutii n primele trei luni ale anului. Dupa o usoara majorare a preturilor n ianuarie, care a determinat blocarea pietei, n urmatoarele luni acestea au revenit la nivelul nregistrat la sfarsitul anului trecut. n prezent, preturile apartamentelor se afla n stagnare.

Pentru acest an, a fost anuntata nceperea a trei noi proiecte de locuinte, care vor insemna putin peste 1.000 de case. Este adevarat ca acestea vor fi absorbite imediat de cerere, dar vor mai dinamiza putin piata. n acelasi timp, va avea loc si o scadere a preturilor cu maximum 15%, a apreciat Ureche.

Doua dintre proiectele amintite de acesta vor fi amplasate n partea de est a Bucurestiului, unul n zona de nord-vest si vor fi dezvoltate de investitori particulari. In momentul de fata sunt si alte proiecte in derulare (n.r. - in afara proiectului Baneasa) care, in opinia mea, vor schimba Bucurestiul in viitorii sapte-opt ani, afirma si Adriean Videanu, primarul general al Capitalei.

In urmatorii doi-trei ani, segmentul rezidential va atrage, alaturi de cel al spatiilor industriale si de depozitare, cele mai importante investitii pe piata imobiliara, dupa ce n ultimii ani atractia principala a investitorilor a vizat constructia de birouri si de retail, potrivit reprezentantilor Eurisko. Este o evolutie fireasca, pentru ca dezvoltarea unei piete imobiliare ncepe cu venirea n tara a companiilor, dupa care se construiesc birouri pentru firme, apoi spatii rezidentiale pentru angajati, continuand cu spatiile comerciale destinate consumului. n final, retailul are nevoie de spatii comerciale si de depozitare, a declarat, miercuri, Gabriel Marchievici, managing partner n cadrul companiei imobiliare Eurisko Consulting.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri