Compania elena de investitii Global Finance a constituit primul sau fond dedicat sectorului imobiliar, Global Emerging Property Fund (GEPF), cu un capital atras de peste 125 de milioane de euro, transmite Mediafax.


Fondul va viza proiecte din sfera birourilor, a spatiilor industriale si a retailului din regiunea de sud-est a Europei, tarile vizate cu prioritate fiind Romania, Serbia si Bulgaria. Fondul se va concentra pe achizitionarea si dezvoltarea de birouri in stil occidental, de calitate superioara, centre comerciale si proprietati industriale (centre de distributie, depozite), cu scopul inchirierii catre companii multinationale sau locale. Global Finance adauga ca este posibil ca 20 la suta din capitalul GEPF sa fie alocat si altor state din Europa de Est, dand ca exemplu Ucraina. Printre investitorii in acest fond se numara Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si compania austriaca Immoeast Immobilien Anlagen AG, divizie a grupului Immofinanz Immoblien Anlagen AG. Immofinanz este deja prezent in Romania, dupa ce a cumparat anul trecut parcul industrial si de afaceri IRIDE din Bucuresti, tot prin intermediul diviziei Immoeast. De asemenea, Immoeast a mai achizitionat compania romaneasca Global Trust, care a construit Global Business Center, inchiriata de operatorul de telefonie mobila Mobifon.


Global Finance preconizeaza ca valoarea fondurilor atrase de GEPF va ajunge, pana la sfarsitul acestui an, la 150 de milioane de euro, iar pe termen mai lung compania intentioneaza sa ridice nivelul capitalului la 450 de milioane de euro, inclusiv sume imprumutate. Elias Georgandas, ofiter de investitii la Global Finance, a declarat recent ca GEPF va aloca in acest an pietei romanesti 50-60 de milioane de euro.


Potrivit acestuia, fondul va avea o durata de viata de zece ani, cu posibilitatea de prelungire, obiectivul pe piata romaneasca fiind obtinerea unei rate a profitabilitatii de 20 la suta. Global Finance administreaza proiecte in valoare de peste 400 de milioane de euro in Grecia, Bulgaria si Romania. Compania elena este prezenta in statele din Europa de Est prin intermediul fondurilor EuroMerchant Balkan si Black Sea. In perioada 1996-2001, Global Finance a achizitionat in Romania participatii la producatori de inghetata (Delta), croissante (Chipita), medicamente (Sicomed), mobilier (Neoset), coloranti pentru mase plastice (Romcolor), panificatie (Titan-Moara Loulis) sau la operatorul de telefonie mobila Orange si lantul de magazine Germanos.
In acest an, compania a achizitionat pachetul majoritar de actiuni al producatorului roman de software Totalsoft.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri