Societatea Feroviara de Turism (SFT) a obtinut suspendarea executarii silite a hotelului Astoria, in procesul intentat impotriva Societatii Profesionale de Avocati Sfaraiala si Asociatii, BEJ Culea si Dumitrache, pana in august, au declarat surse din cadrul societatii.
In sedinta din 14 iulie instanta a admis cererea de suspendare a hotelului Astoria. Astfel, s-a dispus suspendarea executarii silite in dosarul de executare nr. 79/2008 al Biroul Executorilor Judecatoresti Asociati (BEJ) Culea si Dumitrache pana la solutionarea prezentei contestatii cu recurs pe cale separata, a declarat directorul general al STF, Luminita Gliga, citat de NewsIn.

Recent, SFT a contestat la Judecatoria sectorului 1 Bucuresti decizia de executare silita a Hotelului Astoria. Societatea a solicitat supendarea executarii silite in conditiile art. 403 CPCiv pana la solutionarea prezentei contestatii respectiv, anularea procesului verbal de adjudecare nr. 6647 precum si a tuturor actelor de executare efectuate de catre BEJ Culea si Dumitrache, in dosarul de executare nr.79/2008.

De asemenea, Luminita Gliga a subliniat ca s-a procedat in modul cel mai dur, iar somatia de plata de aproximativ 200.000 de lei a fost facuta direct de executor, asociatii Culea si Dumitrache, catre Societatea Ferovira de Turism fara nici un drept de apel.

In aceeasi zi, respectiv 17 iulie, au fost intocmite adrese catre Biroul Executorilor Judecatoresti Culea si Dumitrache si catre SC Orhideea Gardens SRL (adjudecatara) prin care au fost instiintati asupra suspendarii executarii silite, anexandu-se si certificatul de grefa obtinut de la instanta. Cu toate acestea, in data de 17 iulie 2008, BEJ Culea si Dumitrache a procedat la distribuirea sumelor obtinute prin licitatie, desi executarea silita era suspendata, potrivit Ministerului Transporturilor.

Ministerul precizeaza ca “SFT – CFR” SA depune, in continuare, toate eforturile pentru solutionarea in mod favorabil si legal a situatiei juridice a Hotelului Astoria.

Ministerul Transporturilor a dispus efectuarea unui control in baza caruia va cere anularea contractului de vanzare a hotelului Astoria de catre Societatea Feroviara de Turism (SFT), a declarat recent ministrul de resort, Ludovic Orban.

"Am angajat o firma de avocatura care se va ocupa de recuperarea activului. De asemenea, se va analiza situatia implicarii angajatilor SFT in acest caz si se vor dispune sanctiunile aferente", a precizat Ludovic Orban.

Federatia Mecanicilor de Locomotiva a acuzat Societatea Feroviara de Turism - CFR SA de nereguli la privatizarea hotelului Astoria, intre care faptul ca, la licitatia pentru cumpararea imobilului de langa Gara de Nord, a participat un singur cumparator, care, in final, a si castigat licitatia.

"Conducerea executiva a hotelului se face vinovata de faptul ca la licitatie nu a participat decat un singur ofertant, SC Orhideea Gardens SRL, care a platit pentru hotelul Astoria 2,5 milioane de euro. Au facut in asa fel incat vanzarea imobilului sa nu fie cunoscuta de nicio alta persoana sau societate care ar fi fost interesata de aceasta privatizare. Asa se face ca data la care urma sa aiba loc licitatia nu a fost publicata in niciun ziar central, iar afisele care, potrivit legii, ar fi trebuit postate la intrarea in cladire si la Primaria sectorului 1, au lipsit cu desavarsire", a declarat presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva, Iulian Mantescu.

Liderul sindical sustine ca nu exista niciun motiv ca imobilul sa fie scos la licitatie si ca datoriile de 200.000 de lei pe care hotelul Astoria le avea catre firma de avocatura "Sfaraiala si Asociatii" ar fi putut fi achitate, esalonat, in mai multi ani.

"Raportul realizat de Corpul de control al Ministerului Transportului, din iunie 2008, mentioneaza lipsa de informare corecta si sistematica a membrilor Consiliului de Administratie Societatii Feroviare de Turism-CFR SA asupra situatiei si lipsa de masuri pentru a impiedica executarea silita si vanzarea imobilului. Astfel, directorul Societatii Feroviare de Turism nu a facut demersurile necesare si nu a uzat de toate drepturile legale pentru a impiedica pierderea activului, care are o valoare de 40 de ori mai mare decat valoarea datoriilor. Printre masurile posibile se numarau apelarea la un arbitru, plata datoriei in termenul stabilit de executor, depunerea unei contestatii in vederea suspendarii executarii cu plata taxei de timbru si a unei cautiuni in valoare de 19.000 lei-10 la suta din suma", a explicat presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva.

Astoria este singurul hotel din Capitala care apartine Societatii Feroviare de Turism - CFR SA. Inainte de privatizare, in hotel erau cazati, zilnic, aproape 100 de angajati de la caile ferate, care veneau in interes de serviciu in Bucuresti. Incepand din luna august, salariatii CFR din provincie se pot caza la orice hotel de maxim 3 stele din Capitala, urmand ca banii platiti pentru cazare sa fie decontati de catre societate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri