Eventuala eliminare a cotei reduse de TVA din turism ar duce la cresteri de tarife si la scaderea numarului de turisti. Una din propunerile Ministerului Finantelor, inclusa in proiectul strategiei fiscale, se refera la eliminarea, incepand cu 2006, a cotei reduse de TVA, de 9%, aplicata la cazarea in cadrul sectorului hotelier, inclusiv la inchirierea terenurilor amenajate pentru camping. Acest lucru ar insemna ca respectivele servicii sa aiba o cota de TVA de 22%, in eventualitatea in care anuntul ministrului Finantelor, Ionut Popescu, referitor la majorarea cotei standard a TVA de la 19% la 22%, s-ar concretiza. Vestea despre posibilele schimbari fiscale in acest domeniu a circulat foarte repede, asa ca operatorii din piata de turism au apelat la Autoritatea Nationala pentru Turism in ideea mentinerii unei cote reduse de TVA pentru cazarea in sistemul hotelier. Am inaintat un memoriu catre Autoritatea pentru Turism, institutia care ne reprezinta in relatia cu Executivul, pentru a interveni la Finante. Toate argumentele noastre duc catre un singur principiu: Romania trebuie sa promoveze turismul. O astfel de masura strica imaginea tarii, ne-a declarat Dragos Raducan, director executiv al Federatiei Patronale din Turismul Romanesc. Conform acestuia, preturile la cazarea in hoteluri vor creste, in eventualitatea majorarii TVA, iar dificultatile operatorilor din turism se vor resimti in special in cazul contractelor deja incheiate pentru anul 2006. Nu stim ce sa facem. In cazul modificarii cotei de TVA, va trebui sa renegociem contractele pentru anul urmator. Turismul in Romania este un domeniu cu o mare instabilitate fiscala, a precizat Raducan.


Toate tarile din fostul bloc comunist, cu exceptia Slovaciei, care aplica cota standard de 19%, aplica la serviciile de cazare in hoteluri cote reduse de TVA, iar diferentele intre cota standard si cea redusa sunt destul de ridicate, intre 10 si 14 procente. Cehia, Estonia, Letonia si Lituania au o cota redusa de TVA, de 5%, pentru cazarea in hoteluri, Polonia aplica o cota de 7%, iar Slovenia, de 8,5%. Guvernul nu face aceasta actiune pentru promovarea turismului in sensul cresterii circulatiei turistice. Va fi un semnal ca ceva se petrece intr-o destinatie turistica cum ar fi Romania. Majorarea TVA trebuie sustinuta de o promovare corespunzatoare, de imbunatatirea infrastructurii, de evitarea platii unor taxe locale totale pentru a incuraja investitia in turism, ne-a declarat Radu Enache, presedintele lantului hotelier Continental. Ca prim efect al acestei posibile modificari fiscale, Enache mentioneaza cresterea preturilor in domeniul turisitc, din lipsa altor modalitati de acoperire a acestei cresteri. Acesta continua cu enumerarea altor implicatii, cum ar fi reducerea drastica a numarului de turisti nationali, descurajarea investitiilor in domeniile conexe turismului artizanat, turism extrem, turism rural -, cresterea evaziunii fiscale din domeniu, pierderea competitivitatii pe plan international. TVA este o taxa cu impact imediat asupra consumatorului final. In Romania, 42% din capacitatea de cazare se afla pe litoral, ca urmare o crestere a tarifelor va duce la o scadere cu 50% a afluentei. Apoi, va creste numarul pensiunilor si a altor unitati similare care furnizeaza servicii in conditii dubioase de legalitate, a spus presedintele lantului hotelier Continental. Atat reprezentantul Patronatului din Turism, cat si cel al mediului de afaceri sustin ca aplicarea cotei reduse de TVA, de 9%, in ultimii doi ani, a ajutat consumatorul final.


In anul 2004, tarifele s-au mentinut la acelasi nivel cu cele practicate in 2003. Scaderea cu 10% a TVA a determinat proprietarii de hoteluri sa nu mai treaca la obisnuita majorare a preturilor pentru acoperirea cresterilor tarifelor la utilitati de peste an, a explicat Raducan. Pe de alta parte, presedintele lantului hotelier Continental considera ca lipsa cresterii spectaculoase a numarului de turisti ca urmare a aplicarii unui nivel redus de TVA se datoreaza mai multor factori, cum ar fi disponibilitatea la consum a turistului roman, starea materiala a unitatilor turistice, drumurile si taxele suplimentare, in special cele locale. Conform unui studiu realizat de World Travel & Tourism Council, se estimeaza ca in anul 2005 Romania va incasa din turism suma de 1,3 miliarde de dolari, respectiv 1,3% din PIB. Valoarea cererii din turism este estimata pentru acest an la 8,2 miliarde de dolari, iar locurile de munca din turism vor reprezenta 1,2% din totalul angajatilor din Romania. Pentru urmatorii zece ani, aceeasi institutie apreciaza ca in Romania cererea din turism va cunoaste o crestere reala anualizata de 6,1%, ajungand in 2015 la 11,3 miliarde de dolari. In Europa Centrala si de Est, World Travel & Tourism Council considera ca industria turismului va genera locuri de munca reprezentand 1,9% din totalul angajatilor, iar cresterea anuala a acestei industrii va fi pana in 2015 de 6,8%. Ramane de vazut daca reprezentantii industriei vor reusi sa convinga Ministerul Finantelor de utilitatea mentinerii unei cote reduse de TVA in acest sector, asa cum de altfel se practica in toate tarile, sau ce facilitati suplimentare va oferi statul in cazul in care se va hotari eliminarea TVA redusa.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri