Vestea buna din aceasta vara este ca pe piata muncii sporesc posturile cu program partial de lucru sau temporar. Vestea rea este ca, spre deosebire de pietele dezvoltate economic, unde aceste posturi sunt platite peste nivelul salarial obisnuit, in Romania se ofera salarii mai mici si se solicita competente sporite. Specialistii in recrutare sunt incantati de dinamica posturilor vacante in sezonul estival din ultimii ani. Solicitarile crescute in timpul verii pe piata bunurilor de larg consum, comert, servicii, dar si de industria producatoare si de constructii, genereaza cresterea activitatii si nevoi temporare de personal. Productia de bunuri este una dintre cele mai dinamice, prin promovarea produselor special destinate celor aflati in vacanta. Pentru sustinerea acestei cereri, este nevoie de personal suplimentar in productie, logistica, promovare. Cererile angajatorilor sunt extrem de variate: de la muncitori necalificati si calificati, pana la specialisti cu studii superioare, debutanti sau cu experienta profesionala deosebita.

Majoritatea companiilor se orienteaza spre tineri

Camelia Stanculescu, director general la Manpower Romania, remarca in vara aceasta si o afluenta a cererilor pentru inlocuirea personalului plecat in concediu de odihna: Din ce in ce mai multe companii prefera sa apeleze la personal temporar pentru inlocuiri pe posturi care permit preluari rapide de respon-sabilitati. Vara aceasta, mai mult decat in anii precedenti, se remarca o crestere, din partea angajatorilor, a cererilor pentru pozitiile temporare pe perioada concediilor de vara. Mecanismul este extrem de simplu, iar nevoia pentru astfel de angajari este reala: odata cu planificarile de concedii, in orice companie se pune si problema inlocuirii persoanelor absente. Daca pentru unele pozitii inlocuirea nu se poate asigura decat de catre personalul permanent ramas in companie, pentru alte pozitii este de preferat angajarea de personal suplimentar temporar. Astfel, se evita ingreunarea activitatii salariatilor permanenti, care ar fi preluat si sarcinile celor aflati in concediu. Majoritatea companiilor se orienteaza catre forta de munca tanara si flexibila, studentii fiind in centrul preferintelor angajatorilor. Solicitarile sunt mai degraba de natura generica deschidere, dinamism, flexibilitate. Cunostintele tehnice sunt mai putin importante, este de parere Cristina Savuica, director, Lugera &Makler. Cerintele, in astfel de cazuri, sunt destul de standardizate: limbi straine la nivel avansat (engleza obligatoriu si o a doua limba straina de circulatie internationala), cunostinte de calculator, atitudine orientata catre asimilarea rapida a valorilor organizationale, catre lucrul in echipa si catre client. Acestea sunt elementele de baza cu care orice tanar poate intra intr-o companie. Angajarile prin firme de recrutare se mentin insa la cote relativ scazute. Declaratiile facute de consultantii in resurse umane sunt fara echivoc. Datele noastre statistice arata ca procentajul tinerilor care isi gasesc un loc de munca prin intermediul firmelor de recrutare e relativ scazut in comparatie cu asteptarile acestora. Andra Nedelcu, senior consultant, Dr. Pendl & Dr. Piswanger Romania, ne pune insa si miere in lingurita pentru a inghiti aceasta pastila amara: Ce trebuie sa stie orice tanar sau persoana aflata in cautarea unui loc de munca este faptul ca probabil maximum 10% din posturile disponibile la un moment dat sunt postate. Pentru a avea acces la astfel de joburi, studentii, la fel ca oricare solicitant, trebuie sa trimita din timp CV-ul la agentiile de recrutare (mai ales la cele specializate in munca temporara) sau pot depune o cerere direct la companiile care apeleaza de obicei la personal sezioner. Anunturile puse la avizierele facultatilor, targurile de locuri de munca, anunturile din presa scrisa si site-urile specializate de pe Internet sunt principalele surse de informare pentru cei aflati in cautarea unor locuri de munca pe timpul verii.

Pentru orice fel de munca se prefera studentii

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca a organizat, la sfarsitul lunii iunie Bursa locurilor de munca pentru studenti, in zece centre universitare. Jumatate din posturile vacante au fost cu incadrare pe durata determinata. Studii solicitate de angajatori pentru locurile de munca oferite:
Locul I: domeniul economic
Locul II: domeniul tehnic
Locul II: domeniul serviciilor (diverse studii)
Alte locuri: sport, filologie, juridic, automatica, birotica, limbi straine, turism. Principalele ramuri de activitate in care au fost oferite locuri de munca: asigurari, prestari de servicii, comert cu amanuntul, hoteluri si restaurante, cercetare si dezvoltare, industria alimentara si a bauturilor, constructii, industria confectiilor din textile, blanuri si piele, informatica, tranzactii imobiliare. Principalele ocupatii pentru care au fost oferite locuri de munca: agent de asigurari, agent de vanzari, broker, lucrator comercial, oficiant telefoane, agent de paza, inspector de asigurari, inginer in diferite ramuri de activitate, ospatar, agent comercial.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri