Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) preconizeaza ca aproape cinci milioane de turisti romani vor fi cazati in hotelurile si pensiunile din tara pana la sfarsitul acestui an.

Patronii din turismul romanesc sustin ca observa o crestere a apetitului romanilor pentru destinatiile din tara, care s-ar datora, potrivit acestora, in principal efortului investitional al proprietarilor de hoteluri din Romania, stabilizarii nivelului de trai al romanilor, promovarii de catre organizatiile neguvernamentale si programelor speciale initiate de organizatiile patronale din turism.

Astfel, pentru primele noua luni ale acestui an, FPTR estimeaza o crestere a numarului de turisti pe litoral romanesc cu 5% fata de perioada similara din 2007, pana la 800.000.

Turismul montan a atras in perioada ianuarie-septembrie, potrivit acelorasi estimari, aproximativ 900.000 de turisti, numar mai mare cu 20% fata de acelasi interval din 2007, iar Delta Dunarii a fost vizitata de 74.000 de turisti, in crestere cu 25%.

Circa 18.000 de romani au ales turismul rural, in crestere cu 5%, in timp ce turismul de sanatate a crescut cu 10%, pana la 630.000 de turisti.

In cazul destinatiilor externe, Turcia a atras cu 30% mai multi turisti romani, in timp ce Bulgaria si Spaina au pierdut 10%, respectiv 12% din clientii romani, potrivit estimarilor FPTR.
in cazul Greciei, numarul clientilor romani de pe segmentul "popular" (ieftin) a scazut cu 10%, in vreme ce segmentele de lux si individual au atras cu 20%, respectiv 30% mai multi clienti din Romania.

Patronatele din turismul romanesc sustin ca turismul intern ar putea creste mai mult daca autoritatile centrale ar avea o politica de promovare eficienta sau un programul national de crestere a calitatii serviciilor.

FPTR mai acuza lipsa investitiilor in infrastructura de transport, dezinteresul pentru imbunatatirea legislatiei si indiferenta fata de activitatile clandestine de turism.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Turism »Citeste si
Setari Cookie-uri