Numarul turistilor care au plecat in strainatate a crescut cu peste 25% pana in prezent fata de anul trecut, in topul destinatiilor fiind, ca in ultimii ani, Grecia, in timp ce Turcia a inregistrat cea mai mare crestere, a declarat presedintele ANAT, Dragos Anastasiu.
"Ne aflam la incheierea unui sezon estival bun, care a fost caracterizat de o crestere, in special pe out-going (plecari in strainatate, n.r.), pe segmentul zborurilor charter. Daca in topul destinatiilor s-a aflat tot Grecia, la fel ca in ultimii ani, cea mai mare crestere a fost inregistrata de Turcia, destinatia pe care au marsat multi operatori. Destinatia numarul 1 a Turciei a fost regiunea Antalya. De asemenea, Bulgaria a ramas o destinatie solicitata", a declarat presedintele Patronatului Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania ANAT, Dragos Anastasiu.

Acesta a precizat ca bilantul concret al sezonului va fi cunoscut abia dupa incheierea Bursei Litoral 2008, de pe 16-18 septembie, eveniment care va avea loc pe litoralul romanesc. In prezent, ANAT analizeaza datele si nu se poate pronunta clar in privinta rezultatelor, sustine Anastasiu.

"INS-ul ne spune ceva, tour-operatorii nostri altceva, iar reprezentantii hotelurilor altceva. Putem doar spune care sunt anumite tendinte in piata. Astfel, facand un top estimativ al destinatiilor externe, apreciem ca peste 250.000 de turisti au ales Grecia, 150.000 au ales Bulgaria, cel putin 130.000 dintre turisti au mers in vacanta in Turcia, 70.000 in Spania, apoi in Tunisia circa 50.000 si alti 20.000 de turisti in Egipt", a afirmat Dragos Anastasiu.

In ceea ce priveste turismul intern, problema care ramane o reprezinta serviciile din tara si in special pe litoral.

Potrivit presedintelui ANAT, pe litoralul romanesc s-a constatat o tendinta de scadere a numarului de innoptari pe cap de turist, de la sase la patru zile, din cauza ca exista o crestere semnificativa in week-end. Aceasta concentrare pe week-end este o mare problema, in opinia lui Anastasiu.

"Intre hoteluri s-a creat o oarecare diferentiere. Numai prin servicii de calitate putem spori numarul de clienti. Cat priveste litoralul romanesc, constatam cu tristete cu autoritatile au facut eforturi prea mici in vederea promovarii. Avem inca probleme cu spatiile verzi, curatenia, locurile de parcare, cainii vagabonzi", a atentiont presedintele ANAT.

Dragos Anastasiu a afirmat ca, atat timp cat sezonul turistic pe litoral nu se va intinde din aprilie si pana in octombrie, problemele nu se vor rezolva.

"In privinta litoralului Marii Negre, observam o concentrare de vanzari a marilor touroperatori, care au estimat, la ora actuala, cresteri cuprinse intre 5 si 20% fata de anul precedent. Potrivit touroperatorilor importanti, in perioada 1 mai-15 iunie a crescut numarul turistilor sositi pe litoral, trend ce estimam ca va fi urmat si in septembrie. Romanii au inceput sa isi rezerve din timp pachetele turistice si sa nu mai astepte finalul de sezon", potrivit presedintelui ANAT.

Pentru incoming (sosiri ale turistilor straini, n.r.) pe litoral, a fost un an slab, inregistrandu-se o scadere fata de anul precedent cu circa 20%, mai ales din cauza diminuarii numarului de turisti germani si scadinavi si din cauza ca anul trecut TUI a decis retragerea de pe piata romaneasca. De asemenea, reprezentantii ANAT considera ca "avem nevoie de turisti straini in extrasezon".

Intre 1 septembrie si 15 octombrie, circa 50 de hoteluri participa la programul "Litoralul pentru toti" al Asociatiei pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului Litoral. Hotelurile care participa la program au disponibile 6.000 de locuri de cazare, iar tarifele pentru un sejur sunt cuprinse intre 159 si 380 lei, in functie de clasificarea unitatii de cazare.

Patronatul A.N.A.T. din Romania este o organizatie care are drept scop reprezentarea si apararea intereselor profesionale ale membrilor sai, pe plan intern si international, garantarea exercitarii profesiei in turism, sporirea contributiei la ridicarea nivelului calitativ al activitatii turistice din Romania. Membrii ANAT au circa 16.000 angajati, din care agentiile de turism au peste 11.000.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri