Noile norme de limitare a creditarii persoanelor fizice vor influenta negativ, pe termen scurt, piata imobiliara si pe cea a produselor electrocasnice si electronice. In primul caz, operatorii de profil spun ca pretul imobilelor ar putea creste pana la intrarea in vigoare a prevederilor BNR cu 5%-10%. Cu peste 15% este estimat sa scada volumul vanzarilor de electrocasnice, tot pe termen scurt. Credite vor fi luate in continuare, de catre cei care s-au indatorat peste plafonul de 40%, dar acestea vor fi mai scumpe.


Creste cererea pe ultima suta de metri

Pana la intrarea in vigoare a noilor conditionalitati ale BNR, agentiile imobiliare se asteapta la o crestere a cererii pe piata de profil, ceea ce va conduce la o majorare a pretului cu minimum 5%. Deja se constata o crestere a "agitatiei" pe acest segment in ultimele zile, in contextul in care pana acum piata a avut o evolutie normala, in care nu au lipsit fluctuatiile de pret. "Pe termen scurt, preturile vor creste, iar pentru viitor ramane de vazut care va fi reactia pietei", spune presedintele Camerei de Comert Imobiliar din Romania, Emil Giurgiu. "Din estimarile noastre, este posibil ca preturile caselor sa creasca cu 15-20% in acest an", mai spune Giurgiu. Agentii imobiliari spun insa ca majoritatea proprietarilor au inceput sa ceara mai mult cu 5-10% pe imobilele oferite, pe masura ce cererea da semne de dezmortire, de cateva zile.


Vanzarile de electrocasnice scad

"Consideram ca noile norme ale BNR privind restrictionarea creditului de consum sunt masuri pe termen scurt.

Pe masura ce legislatia noastra se va alinia standardelor UE si pe masura ce Biroul de Credit va putea furniza informatii complete, aceste norme se vor relaxa in mod cert.

Creditul de consum se va dezvolta in continuare in tara noastra si nu credem ca noile norme vor influenta in mod negativ, per ansamblu, vanzarile Altex. Consideram ca, in continuare, procentul de vanzari prin credite se va mentine ridicat", ne-a declarat Adi Urda, COO Altex. Pe de alta parte, Mugur Stefan, director de achizitii la Flanco, spune ca este foarte posibil sa asistam la o scadere a vanzarilor de peste 15%, pe termen scurt.

"Noile conditii impuse de catre Banca Centrala vor avea cu siguranta un impact negativ asupra vanzarilor. Sa nu uitam ca, in luna februarie anul trecut, vanzarile au scazut la o treime fata de cele din ianuarie 2004", spune directorul Flanco. Ca urmare, impactul masurilor restrictive ale BNR, aflate in acest an la episodul doi, nu vor fi de aceeasi amploare cu cele din 2004.


Debandada in sistemul bancar

Pe de alta parte, noile norme instaleaza haosul in sistemul bancar. Ofiterii de credit ai BCR isi informau ieri clientii ca veniturile provenite din cesionarea drepturilor de autor nu mai sunt luate in calcul pentru acordarea de imprumuturi deoarece "BNR a emis o circulara in acest sens in urma cu o saptamana". Cel putin surprinzator, respectiva circulara nu ajunsese si la alte agentii ale respectivei banci. Totodata, oficialii BNR ne-au declarat ca nu a fost emisa o circulara care sa contina o astfel de prevedere. Cu toate acestea, exista posibilitatea ca la intrebarile bancilor referitoare la ce tipuri de venituri sunt considerate eligibile la acordarea de imprumuturi, BNR sa le recomande bancilor comerciale sa nu considere ca fiind "certe si cu caracter permanent" veniturile obtinute din cesionarea drepturilor de autor.


Credite mai mari, doar pentru inmormantari

BNR incearca, totusi, sa-si pastreze o fata umana, decizand sa le permita, inca, romanilor sa se trateze la medic si sa-si ingroape mortii "pe credit", chiar daca le limiteaza accesul la finantari pentru cumpararea de servicii, bunuri si imobile. Noile norme de creditare ale Bancii Nationale precizeaza ca in cazul creditelor pentru tratamente medicale si in cel al imprumuturilor pentru deces, plafonul de indatorare poate depasi 40%. In cazul tuturor celorlalte tipuri de credite, suma ratelor lunare nu poate depasi 40% din totalul veniturilor nete. Reamintim ca BNR a anuntat si masuri menite sa taie apetitul romanilor pentru creditele in valuta: bancile vor avea costuri mai mari pentru sursele de finantare atrase in valuta care in final vor fi suportate de clientii lor prin achitarea unor dobanzi mai mari cu pana la 1,5 puncte procentuale decat in prezent.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri