Turismul rural are in Romania un mediu de dezvoltare excelent dintr-un motiv banal: aproximativ jumatate din populatia tarii traieste la sate. Asa se rezolva o prima cerinta, cea a numarului de spatii de cazare. Ramane insa deschisa problema conditiilor de cazare din aceste spatii. In timp ce pensiunile cu destinatie exclusiv turistica isi imbunatatesc serviciile, dar fac concurenta neloiala, cazarea in casele taranilor ramane o alternativa ieftina, insa de multe ori insalubra.
Cazarea la gazda a fost dintotdeauna o varianta ieftina pentru romanii dornici sa-si petreaca vacanta la preturi reduse. Fie ca se petrecea la mare sau in statiunile balneoclimaterice, la particulari pretul era cu mult sub cel de la hoteluri. Evident ca la banii respectivi aveai parte de WC pe hol, bucatarie la comun cu proprietarul, mobilier de pe vremea bunicii - cu mirosul pastrat din vremea cand era domnisoara - si acces limitat in cladire la ore tarzii.

Odata cu intrarea termenului de turism rural in vocabularul economiei de piata, toti particularii care ofereau cazare s-au grabit sa-si inscrie camerele in circuitul acestui gen de turism. Ghinion pentru initiativele private serioase din categoria pensiunilor. Pentru ca acesti investitori exista si aloca sume din ce in ce mai mari dezvoltarii agroturismului real.
Cel mai mare impediment consta in confuzia creata prin prezentarea ambelor variante de cazare rurala sub denumirea de pensiuni. Si asta pentru ca tanti Maria si-a botezat casa - in care locuieste cu nea Gigi si cei 5 copii, impreuna cu ala batranu, plus varu Costel care ajuta la treaba - Pensiunea Maria, eventual a obtinut si 2-3 margarete (sistemul de clasificare echivalent cu al stelelor de la hoteluri), si primeste in continuare turisti in camerele alea bune, din fata. Tot pensiune se numeste si constructia din lemn, cu etaj, restaurant, mobilier nou, curte cu gazon si parcare, in care s-au investit doua-trei milioane de euro. Ambele practica preturi de 10-20 euro de persoana, plus mic dejun, in functie de locatie. Daca e prin zonele Bran, Valea Prahovei ori in alte regiuni turistice renumite, preturile sunt mai maricele. Daca te indepartezi de lumea civilizata, ai sanse sa platesti mai putin. Cu greu vei afla, inainte de a ajunge acolo, daca locul in care iti vei petrece saptamana de concediu este deopotriva casa taraneasca si loc de cazare sau a fost construita special pentru turisti. Din acest motiv, risti ca, dupa trei-patru ore de drum, in loc de camera civilizata pe care ti-ai imaginat-o, sa descoperi ca vei locui intr-o odaie cu presuri pe pereti, cu o soba in care trebuie sa bagi lemne noaptea din ora-n ora, amplasata feeric in mijlocul satului, vizavi de magazinul cu cazmale, pe o ulita ce se ineaca in noroi la prima ploaie. Ca variante de distractie ai avea o seara de pomina la bodega sateasca, alaturi de popa si seful de post, o drumetie pana in lanul de floarea-soarelui, de unde-ti poti rezolva proviziile pentru turul Diviziei A, o baie in iaz alaturi de septelul-record sau o seara romantica la poarta, pe bancuta, ascultand ultimele stiri din localitate.

Motel vs pensiune

Este foarte probabil ca rezolvarea situatiei sa poata veni din partea Agentiei Nationale a Turismului, care sa reglementeze mai clar acordarea denumirilor de pensiune. Cu siguranta, multe dintre asezamintele curate, elegante, care pot fi gasite prin toata tara, ar trebui sa poarte denumirea de moteluri. Ar fi mai corect si ar lasa categoria Pensiuni doar adevaratilor tarani care vor sa castige un ban cinstit din cazarea turistilor. Si aici insa ar trebui facuta o delimitare mai drastica. Oricine si-ar dori sa poata savura, pentru cateva zile, viata la tara, cu bucate sanatoase, preparate dintr-un porc civilizat, crescut cum se cuvine, sau sa aprecieze culoarea si gustul oualor de tara. Dar optiunea trebuie sa ramana in mana turistului. Daca este casa taraneasca, atunci asa sa fie, dar sa nu se amestece cu pensiunile cu veleitati de hotel de 3 stele. Asa cum nici industriasii hotelieri nu trebuie sa beneficieze de facilitatile oferite taranilor pentru agroturism, facand concurenta absolut neloiala unui amarat care vrea sa traiasca putin mai bine si care stie sa fie ospitalier.
In Europa rurala, acest gen de turism este foarte bine pus la punct. Dar o pensiune inseamna o constructie ridicata special pentru turisti de o familie care locuieste in apropiere sau in camere-anexe si care se ocupa de la primul pana la ultimul membru al familiei de bunul mers al afacerii. Autoritatile verifica periodic curatenia si respectarea unor norme elementare de cazare. Restul spatiilor de cazare sunt hoteluri si moteluri, cu angajati si cu un alt regim in circuitul turistic.

La mare, colt cu grajdul

Pe litoral, lucrurile stau cam la fel. Toti localnicii din Eforie, Costinesti, 1 Mai sau Vama Veche au intrat in lumea agroturismului. E dreptul celor care vor sa-si petreaca vacanta in aceste locuinte sa mearga acolo an de an, dar intre motelul care-ti ofera conditii de 2-3 stele si casa din chirpici, cu bolta de vie si miros de gaini, cu dus in spatele casei, la furtun, ambele cu preturi asemanatoare, este o diferenta uriasa, cel putin prin prisma sumelor investite in interesul turistilor.

E timpul ca ferma ingrijita, unde ai sansa sa inveti sa calaresti ori sa te plimbi hai-hui pe dealuri, sa asisti la controversatul proces de mulgere a cornutelor si in care, cu siguranta, poti uita pentru o saptamana-doua de fumul RATB-ului, de huruitul picamarului sau de cozile la supermarket, sa-si castige locul pe care-l merita. Dar sa nu fie amestecata fara noima cu innoptatul la un particular care isi castiga banii de bautura inchiriind o camera sau doua, si nici cu turismul industrial mascat discret cu farduri de pensiune.

Tipuri de oferte in cele mai solicitate regiuni

Valea Prahovei: Popasul Haiducilor din Sinaia are un pret de 20 de euro pentru o camera dubla si este dotat cu bar si restaurant. Are incalzire centrala, gratar, parcare si conexiune Internet 4 In Busteni, Vila Foisor are camere cu 2, 3 si 5 locuri la un pret de 4-5 euro de persoana. Grupul sanitar este la comun,iar in camere exista televizor. Dispune de bar si restaurant, dar si de incalzire centrala.
Rucar-Bran: In Bran, Pensiunea Laura are camere duble la 13 euro, cu grup sanitar propriu. Nu sunt in schimb televizoare in camere si nici restaurant, ci doar o sala de mese, gratar, Internet si incalzire centrala 4 In zona Dambovicioara exista Pensiunea Vacanta de Vis, cu un pret de 10 euro de persoana, plus alti 10 optional pentru pensiune completa. Nu are restaurant, ci sala de mese cu bucatarie proprie, iar fiecare camera este dotata cu baie, televizor si telefon.

Fagaras/Sibiu: La Sambata de Sus se afla Complexul Nicodor, cu 24 de camere in vila sau in casute. Pretul este de 20 de euro/camera, in vila existand grup sanitar individual, iar la casute acesta fiind la comun. Are restaurant, incalzire centrala, parcare 4 In zona Sibiu, la Sibiel, exista Casa Rudi & Ella, cu 6 camere la pretul de 8 euro de persoana, plus 2 euro micul dejun si 5 euro cina, optional. Toate facilitatile sunt la comun, inclusiv baia.
Maramures: La Ieud, ca in tot Maramuresul, preturile sunt mai mari, Pensiunea Aurora, de exemplu, avand un tarif de 20 de euro de persoana - pensiune completa, in camere duble cu grup sanitar la comun, incalzire cu sobe 4 La Botiza, Casa Poienar are preturi de 17 euro de persoana, pensiune completa, cu grupuri sanitare la comun, incalzire cu sobe, sala de mese, dar si posibilitate de conectare la Internet.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri