Conducerile societatilor de asigurare nu au o vara linistita. O parte din griji li se trage de la recentele inundatii. si nu e vorba de daunele pe care trebuie sa le plateasca, avand in vedere ca doar o mica parte din cei pagubiti erau asigurati, ci de impulsul pe care calamitatile le-au dat unei initiative mai vechi. Potrivit acesteia, locuintele vor fi asigurate obligatoriu pentru riscurile de cutremur, inundatii si alunecari de teren, iar prima va fi unitara, indiferent de regiune. Vor exista, totusi, diferente intre mediul urban si cel rural, dar si sumele minime asigurate vor fi diferite (15.000 de euro la oras, respectiv 5.000 de euro la sat). Mihai Tecau, secretarul general al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), spune ca, pentru a evita aparitia unei noi poveri financiare, proiectul prevede ca 15% din taxele locale achitate de fiecare proprietar sa fie alocate asigurarii obligatorii. In acest caz, insa, nemultumite vor fi autoritatile locale, care isi vor vedea micsorat bugetul. Ca masura de aparare, acestea ar putea decide cresterea impozitelor pe cladiri. In plus, in unele zone aceste taxe sunt prea mici pentru a putea acoperi prima, asadar, costurile se vor simti tot in buzunarul asiguratului.

Alte neclaritati se refera la locuintele care sunt in prezent neasigurabile. Nici obligativitatea asigurarii impotriva cutremurelor in Transilvania ori contra inundatiilor la etajul opt al unui bloc din Bucuresti nu este tocmai usor de justificat si probabil ca astfel de chestiuni vor suscita discutii aprinse. O a doua schimbare majora pe piata de profil va fi produsa de un proiect de lege aprobat de Guvern prin care, in cazul unui credit ipotecar, se elimina dreptul imprumutatorului de a impune un anumit asigurator pentru imobilul pus garantie. Aceasta decizie este cumva contrara momentului de schimbari profunde din punctul de vedere al structurii pe care il traverseaza piata asigurarilor din Romania. In plus, o banca are o capacitate mai buna de evaluare a bonitatii unei societati de asigurari decat o persoana fizica, spune Marius Onofrei, purtatorul de cuvant al Allianz-tiriac. Surse din piata spun ca aceasta decizie ar putea duce la aparitia unor preturi de dumping pentru a atrage clienti. Totodata insa, in practica, functionarii bancilor ar putea inlocui impunerea unor anumite societati de asigurari cu recomandarea acestora.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri